Λευκός καπνός βγήκε σήμερα για το πακέτο διάσωσης της γερμανικης Lufthansa ύψους 9 δισ. ευρώ, με την αποδοχή των όρων που τέθηκαν από την Κομισιόν.

Όροι που οδήγησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην αναβολή της πρόσκλησης Γενικής Συνέλευσης. Μάλιστα, το Εποπτικό Συμβούλιο της Deutsche Lufthansa AG έκρινε ότι υπήρχε ανάγκη περαιτέρω και εντατικότερης ανάλυσης του οικονομικού αντίκτυπου και των εναλλακτικών σεναρίων, δεδομένου ότι οι όροι της Κομισιόν «θα οδηγήσουν σε αποδυνάμωση της κεντρικής λειτουργίας των κύριων αεροδρομίων της Lufthansa σε Φρανκφούρτη και Μόναχο».

Τελικά, στη σημερινή συνάντηση, το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας ψήφισε υπέρ του πακέτου διάσωσης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι έναντι της κρατικής ενίσχυσης ένα ποσοστό κατ’ ελάχιστον 20% του μετοχικού κεφαλαίου του γερμανικού κολοσσού περνά στο γερμανικό κράτος.

Αγκάθι πάντως στην αποδοχή των όρων της Κομισιόν ήταν οι όροι που αφορούν τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (slots) στα αεροδρόμια Φρανκφούρτης και Μονάχου. Η Επιτροπή ζήτησε αρκετά από αυτά τα δικαιώματα να αφαιρεθούν από τη Lufthansa και να δοθούν σε άλλες εταιρίες ως «αποζημίωση» για την κρατική στήριξη που λαμβάνει η γερμανική εταιρία.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Μετά από εντατικές συζητήσεις, καταλήξαμε σε συμφωνία με την πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Συστήνουμε και στους μετόχους μας να πράξουν το ίδιο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμβάλουν σημαντικά και οι ίδιοι για την διάσωση της εταιρείας τους. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι η Lufthansa έχει μπροστά της έναν πολύ δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο κ. Karl-Ludwig Kley, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Deutsche Lufthansa AG.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Deutsche Lufthansa AG έχει ήδη εγκρίνει τυπικά το πακέτο την Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020.

«Η σταθεροποίηση της Lufthansa δεν είναι αυτοσκοπός. Μαζί με τη γερμανική κυβέρνηση, στόχος μας πρέπει να είναι να υπερασπιστούμε την ηγετική μας θέση στην παγκόσμια αεροπορία. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι ενεπλάκησαν στην προσπάθεια διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των εργαζομένων και των μετόχων μας. Δεν θα τους απογοητεύσουμε και θα εργαστούμε ακόμη σκληρότερα διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και τη μελλοντική βιωσιμότητα του Ομίλου μας» είπε ο κ. Carsten Spohr, πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Μετά την έγκριση του πακέτου διάσωσης τόσο από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, όσο και από το Εποπτικό Συμβούλιο, πρέπει να εξασφαλιστεί και η έγκριση από τις αρχές ανταγωνισμού και τους μετόχους. Στόχος είναι τα κεφάλαια του πακέτου διάσωσης να αποπληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Η Deutsche Lufthansa AG θα προσκαλέσει τους μετόχους σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 25 Ιουνίου 2020. Η συνέλευση θα μεταδοθεί για τους μετόχους σε livestream στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Οι μέτοχοι θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις εκ των προτέρων. Οι μέτοχοι που έχουν εγγραφεί εκ των προτέρων στις online υπηρεσίες θα μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στην διαδικασία ψηφοφορίας, για την οποία διατίθενται προηγμένες ηλεκτρονικές επιλογές.

Η διάταξη αυτής της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα μέτρα του πακέτου διάσωσης που διαπραγματεύτηκαν με το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης. Για να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα της εταιρείας απαιτείται η κατά πλειοψηφία έγκριση από την Γενική Συνέλευση.

«Η αναμενόμενη αργή ανάκαμψη της παγκόσμιας αεροπορικής κίνησης κάνει την προσαρμογή της δυναμικότητάς μας αναπόφευκτη. Μεταξύ άλλων, θέλουμε να συζητήσουμε εκ νέου τις συλλογικές συμβάσεις και με τους κοινωνικούς εταίρους μας σχετικά με το πώς ο αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης μπορεί να ομαλυνθεί με τον πιο κοινωνικά αποδεκτό τρόπο» σχολίασε ο κ. Carsten Spohr.

Το Εποπτικό Συμβούλιο θα συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση και τα απαραίτητα μέτρα στην Γερμανία σε μια συνάντηση κορυφής με τις ενώσεις Verdi, Vereinigung Cockpit και UFO.