Ηχειρότερη χρονιά της πρώτης 20ετίας του 21ου αιώνα, που συμπληρώνεται εφέτος, θα είναι το 2020 για τον ιστορικό οίκο ασφαλίσεων Lloyd’s. Το ασφαλιστικό κόστος του COVID-19 πιθανότατα θα ξεπεράσει εκείνο των αεροπορικών επιθέσεων στις ΗΠΑ το 2001 και εκείνο των φονικών τροπικών καταιγίδων που είχαν πλήξει την Καραϊβική και τις ΗΠΑ το 2017. Και αυτό παρά το ότι «πολλοί υποψήφιοι ενάγοντες για βοήθεια διαπιστώνουν πως δεν καλύπτονται ασφαλιστικά για τις πολλαπλές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το BBC.

Οι Lloyd’s θεωρούν ότι οι αιτήσεις για αποζημίωση από τις συνέπειες της πανδημίας θα είναι ανάλογες εκείνων που καταβλήθηκαν για τις συνέπειες των τυφώνων Χάρβεϊ, Ιρμα και Μαρία αθροιστικά το 2017. Πρόκειται για τους τυφώνες που είχαν σαρώσει την Καραϊβική και εκτεταμένες περιοχές των ΗΠΑ και οι οποίοι αναγνωρίζονται ως οι πλέον δαπανηροί, από ασφαλιστικής απόψεως, στον κόσμο. Οι Lloyd’s κατέβαλαν αποζημιώσεις ύψους 4,8 δισ. δολαρίων για τους τυφώνες του 2017, ενώ αναλόγως (4,7 δισ. δολάρια) κόστισαν στον λονδρέζικο οίκο οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Πολλαπλή ζημιά

Ακόμα είναι νωρίς για να εκτιμηθεί το ακριβές ασφαλιστικό κόστος της προϊούσας κρίσης. «Θα πρέπει να περιμένουμε ίσως και δύο χρόνια για να αποφανθούμε επί του πραγματικού κόστους της πανδημίας» δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος των Lloyd’s Τζον Νιλ. Και πρόσθεσε ότι, αν οι συνθήκες επιβάλουν μια νέα καραντίνα κάποια στιγμή κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το κόστος της πανδημίας θα εκτιναχθεί ακόμα υψηλότερα.

Για τον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο οι ζημιές που θα καλύψει το 2020 ως αποτέλεσμα του COVID-19 θα πλησιάσουν τα 107 δισ. δολάρια, είπε ο βρετανός μάνατζερ. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κλάδος θα βιώσει μια πτώση των επενδύσεων της τάξεως των 96 δισ. δολαρίων λόγω της οικονομικής κρίσης που ακολουθεί – κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε το 2001 ούτε το 2017. Αν προσθέσει κανείς τα δύο αυτά ποσά, διαπιστώνει ότι η συνολική ζημιά από την πανδημία θα φθάσει τα 203 δισ. δολάρια.

$10 τρισ. ο δανεισμός

Ο Τζον Νιλ εκτίμησε εξάλλου ότι το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων εξαιτίας του COVID-19 μπορεί να φθάσει τα 10 τρισ. δολάρια παγκοσμίως. Και υπολόγισε ότι από τα δανειακά αυτά κεφάλαια 1 έως 1,4 τρισ. δολάρια θα χορηγήσουν, πιθανότατα, τα μέλη των Lloyd’s σε επιχειρήσεις που διέκοψαν λόγω καραντίνας τη λειτουργία τους αναλαμβάνοντας το ρίσκο παρά το γεγονός ότι «η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν έχουν δικαίωμα κάλυψης και προστασίας από τέτοιου τύπου συμβάντα».

Καταστροφή οι Ολυμπιακοί

Ο επικεφαλής των Lloyd’s θεωρεί ότι καλό είναι να εξαχθούν «ορισμένα αρκετά σκληρά μαθήματα» από την πανδημία. Και ότι η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να διαμορφώσει πολιτικές και να διαρθρώσει καλύψεις διαφορετικές, ώστε να παρέχει πληρέστερη προστασία στους πελάτες της στο μέλλον. Παρά ταύτα, η ασφαλιστική κάλυψη για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών, που επλήγησαν από την πανδημία, δεν είναι διόλου περιορισμένη. Εξάλλου, «εκείνο που κάνει τον COVID-19 μοναδικό δεν είναι μόνο οι καταστροφικές επιπτώσεις του στον άνθρωπο και την κοινωνία, αλλά και το οικονομικό σοκ που αυτός προκαλεί», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Νιλ.

Υπό το πρίσμα αυτό οι προκλήσεις για τον κλάδο είναι πρωτόγνωρες. Σύμφωνα με τους Lloyd’s του Λονδίνου, περίπου το ένα τρίτο της οικονομικής ζημιάς που προκαλεί η πανδημία συνδέεται με την ακύρωση ή αναβολή μείζονων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για το 2020, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι εν τέλει θα διεξαχθούν το 2021.

Στο στόχαστρο του Κογκρέσου ο Τζεφ Μπέζος

Στο δόκανο των αρμόδιων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αρχών των ΗΠΑ πιάστηκε και η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, Amazon. Η Δικαστική Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon Τζεφ Μπέζος (φωτογραφία) για να καταθέσει αναφορικά με τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση από την εταιρεία δεδομένων πωλητών.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο Μπέζος δεν θα παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής και διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή για τον διορισμό ενός «κατάλληλου» διευθυντικού στελέχους προκειμένου να καταθέσει αντί του «μεγάλου αφεντικού». Αφορμή για την έρευνα της Κάτω Βουλής του αμερικανικού Κογκρέσου ήταν πληροφορίες που δημοσίευσε τον Απρίλιο η «Wall Street Journal», σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία online λιανικών πωλήσεων χρησιμοποιούσε προσωπικά στοιχεία που συνέλεγε από τρίτους, ανεξάρτητους πωλητές, προκειμένου να δημιουργήσει ανταγωνιστικά προϊόντα προς πώληση.

«Τέτοιες πρακτικές δεν συνάδουν με τις πολιτικές μας και πρέπει να διερευνηθούν» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Amazon, που θέλει να κρατήσει όμως τον Μπέζος σε κάποια… απόσταση από την επικείμενη διερεύνηση.

Δεν άντεξε η ιστορική αλυσίδα JC Penney

Επιβίωσε στην πανδημία της ισπανικής γρίππης στις αρχές του 20ού αιώνα, στη Μεγάλη Υφεση, σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους, αλλά δεν άντεξε στον κορωνοϊό. Η ιστορική αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων ρουχισμού, καλλυντικών και κοσμημάτων JC Penney ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της για να κερδίσει χρόνο και να αναδιαρθρώσει τα χρέη της, που δεν δύναται πλέον να εξυπηρετήσει.

Η εταιρεία έχει ιστορία 118 χρόνων και λειτουργεί περί τα 850 καταστήματα στις ΗΠΑ, όπου απασχολεί περισσότερους από 80.000 ανθρώπους. Κάποια από τα καταστήματά της θα αναγκαστεί να τα κλείσει, όπως η ίδια παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή της. Η JC Penney, η οποία άρχισε να κινεί τις υποψίες της αγοράς ότι κάτι ετοιμάζει καθώς καθυστέρησε την καταβολή των δόσεων των δανείων της τον Απρίλιο, διαθέτει 500 εκατ. δολάρια σε μετρητά και σημείωσε ότι οι πιστώτριες τράπεζές της τής έχουν υποσχεθεί επιπλέον δανεισμό 900 εκατ. δολαρίων.

«Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για τις οικογένειές μας, για τους αγαπημένους μας, για τις πόλεις μας, για τη χώρα» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος Τζιλ Σόλτο. Η JC Penney ιδρύθηκε το 1902 στο Γουαϊόμινγκ από τον Τζέιμς Κας Πένι, ο οποίος πίστευε ότι τον τζίρο τον φέρνουν οι χαμηλές τιμές στην αγορά. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία αντιμετώπιζε δυσκολίες λόγω της μεγάλης διάδοσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, που την ανάγκασε να κλείσει εκατοντάδες καταστήματα.