Πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση startups

Εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περίπου 1.200 νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να αποπληρώσουν την ενίσχυση εντός πενταετίας με άτοκες δόσεις

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων startups με σκοπό την κάλυψη του μισού ετήσιου μισθολογικού κόστους ετοιμάζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Οι μικρές καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν ακόμα πωλήσεις, αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης καθώς λόγω της πανδημίας τα επιχειρηματικά τους πλάνα έχουν καθυστέρηση υλοποίησης.

Ο υφυπουργός μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα υλοποιήσει σύντομα ένα νέο προϊόν «ήπιας χρηματοδότησης» (soft financing). Πρόκειται για πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης (RepayableAssistance, κατά την ορολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για αυτές τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουν και να υλοποιήσουν τα σχέδια τους, δεδομένης της προστιθέμενης αξίας που έχουν στην αγορά.

Δικαιούχοι θα είναι μικρές καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, έως 5 χρόνια και μη κερδοφόρες, εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο πρόκειται να συσταθεί άμεσα. Για το πρόγραμμα αυτό θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ).

Το ποσό επιστρεπτέας ενίσχυσης θα αντιστοιχεί στο 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους του τελευταίου έτους και έως του ποσού των 100.000 ευρώ μέγιστη ενίσχυση.

Εκτιμάται ότι περίπου 1.200 νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν και οι οποίες θα πρέπει να αποπληρώσουν την ενίσχυση εντός πενταετίας με άτοκες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακίρης είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από τη σύσταση του ταμείου Equifund που έως σήμερα έχει χρηματοδοτήσει με μετοχικό κεφαλαίο πάνω από 100 τέτοιες επιχειρήσεις, ενώ κάποιες από αυτές έχουν ήδη αγοραστεί από μεγάλους παίχτες της παγκόσμιας αγοράς με σημαντικά κέρδη για το δημόσιο και τους ιδιώτες επενδυτές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk