Αμείωτες συνεχίζονται οι ακραίες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στον απόηχο της φιέστας του προέδρου Ερντογάν στην Αγία Σοφία, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης του 1453.

Αυτή τη φορά, σειρά πήρε ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος στοχοποίησε την Ελλάδα, μιλώντας για εξάλειψη των «απογόνων του Βυζαντίου».

«Η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που υπήρξε λίκνο πολλών πολιτισμών και πολλών καταπιεσμένων λαών, υπήρξε πηγή της αυτοκρατορίας. Η βυζαντινή αυτοκρατορία ηττήθηκε στο Μαντζικέρτ και η Ανατολία έγινε τουρκική πατρίδα. Πιστεύω πως τα βυζαντινά υπολείμματα θα εξαλειφθούν και κανένα βρώμικο χέρι και καμία βρώμικη φιλοδοξία δεν θα επισκιάσει την κατάκτησή μας» ανέφερε ο Μπαχτσελί στο εθνικιστικό του παραλήρημα.

«Αυτοί που λένε πως η τυραννία ξεκίνησε το 1453, αυτοί που εποφθαλμιούν την Κωνσταντινούπολη και θέλουν να την πυρπολήσουν και να στήσουν ενέδρες στα σχέδιά μας, θα τους κόψουμε τα χέρια και τα πόδια. Τα παιδιά των Τούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου σε όλα τα μέτωπα και όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, συνεχίζοντας τον προκλητικό λόγο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έντονη αντιπαράθεση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία.

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» ανέφερε το υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας πως «η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».

Από την πλευρά της η τουρκική διπλωματία συνέχισε να κινείται σε προκλητικό ύφος. «H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας» συμπλήρωσε.

Τουρκικά «καρφιά» κατά Ερντογάν

Την ίδια ώρα, «καρφιά» για την απόφαση του Ερντογάν να κάνει προκλητική φιέστα στην Αγία Σοφία για την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης πετά δημοσιογράφος στον τούρκο πρόεδρο.

Σε άρθρο με τίτλο «Γιατί η Αγία Σοφία δεν κατακτήθηκε την περσινή χρονιά;», ο τούρκος δημοσιογράφος Ακίφ Μπεκί τονίζει στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Καράρ» πως όποτε υπάρχει κρίση με την Δύση ή εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, το πρώτο πράγμα στο οποίο μπαίνει η κυβέρνηση στον πειρασμό να πράξει, είναι να ανακοινώσει πως θα ανοίξει την Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή.

Και στη συνέχεια αναβάλλεται, «αλλά διατηρείται ζωντανή η προσδοκία για να επανέλθει και πάλι το «λαικό αφήγημα» της Αγίας Σοφίας όποτε χρειαστεί, προκειμένου να παρηγορείς και να αποσπάς την προσοχή της κοινής γνώμης, παίζοντας με τα σύμβολα», γράφει χαρακτηριστικά ο τούρκος αρθρογράφος, που αναρωτιέται γιατί δεν άνοιξε πέρυσι η Αγία Σοφία ως τζαμί μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν.