Ο φόβος και η ανασφάλεια σκιάζουν την αγορά εργασίας, καθώς πολλαπλασιάζονται οι εκτιμήσεις για εκτίναξη των ανέργων και μειώσεις μισθών. Η γενιά της καραντίνας μιλάει και σήμερα στο Mega και εκφράζει την αγωνία της για όσα έρχονται…

Με το άγχος της επιβίωσης ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι καθώς δεν γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά την επόμενη ημέρα.

Ο Σταύρος Παναγάκος, εργαζόταν ως εποχικός υπάλληλος σε ξενοδοχείο, σε λίγες ημέρες τελειώνει το επίδομα ανεργίας και ακόμα δεν ξέρει αν και πότε θα επιστρέψει στην καλοκαιρινή του δουλειά.

«Δυστυχώς εργάζομαι στον κλάδο του τουρισμού, τα πράγματα είναι αβέβαια και για τα ξενοδοχεία όπως και για όλες τις δουλειές, για αυτό έχω έρθει και Αθήνα γιατί κάποια στιγμή τελειώνει η σεζόν και θα πρέπει να κοιτάξω δουλειά και για τον χειμώνα, με τα 400€ από το ταμείο ανεργίας είναι δύσκολα να τα βγάλω πέρα»

Σε χειρότερη κατάσταση δηλώνει πως βρίσκεται ο Αλέξανδρος Μπούρμπος 21 ετών, καθώς δεν έχει απολύτως κανένα εισόδημα.

«Έχω τελειώσει δημόσιο ΙΕΚ μαγειρικής , ασχολούμαι ως σερβιτόρος ασχολιώμουν τουλάχιστον μέχρι που ήρθε ο κορωνοϊός και μας τα κατέστρεψε όλα, με το που ξεκίνησε όλο αυτό βρέθηκα σε αναστολή όπως πολλοί άλλοι, εισόδημα δεν έχω, ταμείο ανεργίας δε έχω μπει , απλά είμαι ένας άνθρωπος που κυνηγάω την δουλειά συνέχεια, έχω συνηθίσει και περιμένω κάνω υπομονή»

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της ΓΣΕΕ από καταγγελίες των εργαζομένων αποκαλύπτουν εκτεταμένα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας.

Εργαζόμενος σε αλυσίδα φούρνων: «Δουλεύω σε αλυσίδα φούρνων και ενώ είμαι σε αναστολή ο εργοδότης με υποχρεώνει να δουλεύω χωρίς να πληρώνομαι».

Εργαζόμενος σε εταιρεία μεταφορών: «Δουλεύω σε εταιρεία μεταφορών. Ο εργοδότης μας έβαλε σε αναστολή και ζητάει να δουλεύουμε με λεφτά του κράτους.

Το υπουργείο Εργασίας ωστόσο έχει ανακοινώσει την εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς στις επιχειρήσεις.