Ο Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα μείνει απροστάτευτος και αναφερθείς ειδικότερα στους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, καθώς και των μεταφορών στον τουρισμό, που πρέπει βάσει νόμου να επαναπροσληφθούν, είπε ότι τους δίνεται η δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από 1 Ιουνίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020,  εφόσον οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν τους επαναπροσλάβουν.

Στην περίπτωση αυτή θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, ενώ η πολιτεία θα καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ξεκαθάρισε ότι για το διάστημα αυτό απαγορεύονται οι απολύσεις. Επίσης, τόνισε ότι ο μηχανισμός θα είναι συνδεδεμένος με τα ποσοστά λειτουργικής επάρκειας των ξενοδοχείων και των τουριστικών λεωφορείων.

Συγκεκριμένα, σε ξενοδοχείο με πληρότητα 20% ο εργοδότης θα πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων εργασίας που τελούν σε αναστολή και με πληρότητα 50% θα πρέπει να ανακαλέσει τα 2/3 συμβάσεων εργασίας που έχουν ανασταλεί, ενώ με πληρότητα 80% πρέπει να ανακαλέσει όλες τις αναστολές.

Ως προς τους εποχιακά εργαζόμενους που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, ο κ. Βρούτσης είπε ότι θα λάβουν επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ίσο με το ύψος που είχε το τελευταίο επίδομα ανεργίας και με προϋπόθεση να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ  από Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2020.

Για το ίδιο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, θα καλυφθούν από το κράτος οι εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν ή θα προσληφθούν ως εποχικοί.