Μια νέα Επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων («Συμβούλιο Σοφών», θα το ονόμαζαν στη Γερμανία) που συγκροτούν διάσημοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί οικονομολόγοι και νομπελίστες απέκτησε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν. Η Επιτροπή θα αποφαίνεται επί μιας μεγάλης παλέτας θεμάτων που ξεκινούν από ζητήματα αμιγώς οικονομικά και φθάνουν μέχρι την κλιματική αλλαγή, τις ανισότητες και τη δημογραφική κρίση

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020. Λίγες ημέρες, δηλαδή, προτού λειτουργήσουν και πάλι εστιατόρια, μπαρ και καφενεία στη Γαλλία (μόνο όσα διαθέτουν αίθρια και εν γένει ανοικτούς χώρους) και δύο ημέρες μετά την ιστορική για την συνοχή της ΕΕ συγκατάθεση του Βερολίνου για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης με δύναμη πυρός 750 δισ. ευρώ και αμοιβαιοποίηση του κόστους δανεισμού.

Οι σύμβουλοι του Μακρόν στρώνονται στη δουλειά «για να τροφοδοτήσουν τη δημόσια δράση με φρέσκες και αποτελεσματικές ιδέες», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η γαλλική Προεδρία. 

«Βαριά» ονόματα 

Η επιλογή των προσώπων που συγκροτούν την Επιτροπή ανατέθηκε από τον πρόεδρο Μακρόν σε δύο επιφανείς Γάλλους οικονομολόγους, τον τιμηθέντα με το Βραβείο Νομπέλ το 2014 Ζαν Τιρόλ και τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, οι οποίοι θα συμπροεδρεύουν των συνεδριάσεων του Συμβουλίου. 

Οι Τιρόλ και Μπλανσάρ συγκέντρωσαν… 24 διάσημους ακαδημαϊκούς με ειδίκευση στην οικονομία, Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Μεταξύ των Ευρωπαίων ξεχωρίζουν οι Γάλλοι καθηγητές και συγγραφείς ευπώλητων (και στην Ελλάδα) εγχειριδίων Ντανιέλ Κοέν, Ζαν Πιζανί-Φερί και Εμμανουέλ Φαρί. 

Από τους Αμερικανούς οικονομολόγους που θα συνδράμουν το γάλλο πρόεδρο αίσθηση προκαλούν ο σταρ του νεο-κεϋνσιανισμού, νομπελίστας καθηγητής του Πρίνστον και αρθρογράφος των «New York Times» Πολ Κρούγκμαν και ο καθηγητής του Χάρβαρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών του Μπιλ Κλίντον και διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ επί Μπαράκ Ομπάμα, Λόρενς Σάμερς. 

Το επείγον της κρίσης

Την Επιτροπή Συμβούλων ο Μακρόν δεν συνέστησε ad hoc, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία. Η δημιουργία της είναι μια ιδέα που είχε εκφράσει ο ίδιος τον περασμένο Αύγουστο, μετά τη συνεδρίαση του G7 στο Μπιαρίτς. 

Η πανδημία του κορωνοϊού και η παγκόσμια οικονομική κρίση, που ακολουθεί, προσδίδουν ασφαλώς μια άλλη διάσταση και σημασία στις εργασίες της Επιτροπής, η οποία έχει προγραμματίσει να εκδώσει στα τέλη του έτους εκτενή μελέτη με συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις. Ενδιαμέσως η Επιτροπή θα ανακοινώνει ιδέες και προτάσεις για ειδικότερα θέματα. 

Ανάλογο «Συμβούλιο Σοφών» είχε συγκροτήσει στο Μέγαρο των Ηλυσίων το 2008 ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με επικεφαλής έναν επίσης διάσημο νεο-κεϋνσιανιστή αμερικανό νομπελίστα, τον Τζόζεφ Στίγκλιτς. Οι εργασίες της Επιτροπής εκείνης και οι προτάσεις της «δεν γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα και δεν είχαν συνέχεια», όπως γράφει η Αν Ντε Γκινιέ στη «Figaro».