Η επωφελής συνεργασία με την Κίνα απασχόλησε το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συζήτησαν ενόψει της συνόδου ΕΕ-Κίνας που θα γίνει τον Ιούνιο – Η παρέμβαση Δένδια

Ï õðïõñãüò Åîùôåñéêþí Íßêïò ÄÝíäéáò óõììåôÝ÷åé, ìÝóù ôçëåäéÜóêåøçò, óôï Óõìâïýëéï Åîùôåñéêþí ÕðïèÝóåùí ôçò ÅÅ, ÔåôÜñôç 22 Áðñéëßïõ 2020. (EUROKINISSI/ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÅÎÙÔÅÑÉÊÙÍ ×ÁÑÇÓ ÁÊÑÉÂÉÁÄÇÓ)

Οι σχέσεις Ευρώπης – Κίνας απασχόλησαν μεταξύ άλλων το Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, ενόψει και της συνόδου ΕΕ-Κίνας που θα γίνει τον Ιούνιο. Είναι σημαντικό να συνεχισθεί ο εποικοδομητικός διάλογος και να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, εξετάσαμε αρχικά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στον απόηχο της πρόσφατης πολιτικής συμφωνίας, μίας ενθαρρυντικής ένδειξης εξόδου από το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. Συζητήσαμε για τις δυνατότητες της ΕΕ να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή, οι οποίες συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τήρηση της δέσμευσης των μερών στην ειρηνευτική διαδικασία και στην εθνική συμφιλίωση.

Επίσης, συζητήσαμε εκτενώς πάνω στις σχέσεις Ε.Ε. και Κίνας, υπό το φως των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 και εν όψει των επερχόμενων Συνόδων, αφ’ ενός μεταξύ ΕΕ-Κίνας που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο και αφ’ ετέρου της Συνόδου Ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στη Λειψία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εξετάσαμε, επιπλέον, τις πρόσφατες εξελίξεις στο Χογκ Κογκ.

Δεδομένου του εύρους των σχέσεων της Ευρώπης με την Κίνα, αλλά και του ειδικού βάρους αμφότερων πλευρών στη διαμόρφωση πολιτικών με παγκόσμια απήχηση, όπως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικό να συνεχισθεί ο εποικοδομητικός διάλογος και να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Συζητήθηκαν, ακόμα, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Ασία και τον Ειρηνικό και οι δυνατότητες της ΕΕ να συνδράμει τους εκεί εταίρους της προς την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των συνεπειών της, μέσω παροχής οικονομικής αρωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.

Εκφράσαμε, τέλος, την υποστήριξή μας στην υποψηφιότητα της Ιρλανδίας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2021-2022, καθώς η παρουσία ευρωπαϊκών κρατών στο συγκεκριμένο όργανο είναι πολύ σημαντική για την προβολή των κοινών ευρωπαϊκών θέσεων και αξιών»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk