Η Νότια Κορέα έχει επαναφέρει ορισμένα σκληρά μέτρα του lockdown στην πρωτεύουσά της, τη Σεούλ, μετά από τη μεγαλύτερη αύξηση των νέων κρουσμάτων κοροναϊού επί σχεδόν δύο μήνες.

Τα μουσεία, τα πάρκα και οι γκαλερί θα κλείσουν και πάλι από την Παρασκευή και για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Παρκ Νέουνγκ-χου. Οι εταιρείες παροτρύνονται να επαναφέρουν το ευέλικτο ωράριο, μεταξύ άλλων μέτρων.

Η σημαντικότερη αύξηση επί 53 ημέρες

Η κίνηση έρχεται μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση νέων κρουσμάτων κοροναϊού επί 53 ημέρες, σε μια χώρα που φαινόταν να έχει θέσει την πανδημία υπό έλεγχο. Το νέο lockdown θα επιβληθεί στην πρωτεύουσα, όπου κατοικούν οι μισοί από τους 51 εκατομμύρια κατοίκους της Νότιας Κορέας. Θα παραμείνουν σε εφαρμογή έως τις 14 Ιουνίου.

Ποια μέτρα εφαρμόζονται εκ νέου

Οι κάτοικοι της Σεούλ αποθαρρύνονται από τις κοινωνικές συναναστροφές και από τις επισκέψεις σε πολυσύχναστα μέρη, μεταξύ των οποίων και τα εστιατόρια και τα μπαρ. Οι θρησκευτικοί ναοί παροτρύνονται να τηρήσουν σχολαστικά τα μέτρα της καραντίνας.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κομβικές για την αποτροπή της μετάδοσης των λοιμώξεων στη μητροπολιτική περιοχή», τονίζει ο Παρκ, προσθέτοντας: «Αν αποτύχουμε, θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση».

Ο Παρκ παρακάλεσε τους κατοίκους εντός και γύρω από την πρωτεύουσα να αποφύγουν τις αχρείαστες συγκεντρώσεις και ώθησε τις εταιρείες να επιτρέψουν στους άρρωστους εργαζόμενους να απουσιάσουν από τις θέσεις τους.

Οι περιορισμοί έπαψαν να ισχύουν σε όλη τη χώρα από τις 6 Μαΐου. Την Πέμπτη, τα Κορεάτικα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (KCDC) ανέφεραν 79 νέες λοιμώξεις, 67 εκ των οποίων αφορούσαν την περιοχή της Σεούλ.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι αρχές δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανακαλύψουν τις διαδρομές μετάδοσης των νέων λοιμώξεων και ωθούν τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων υπογραμμίζει τους κινδύνους που προκύπτουν από την χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τη στιγμή που οι χώρες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να αναζωογονήσουν τις πληττόμενες οικονομίες τους.

Επίκεντρο των νέων κρουσμάτων η Σεούλ

Περισσότερες από 250 νέες λοιμώξεις ιχνηλατήθηκαν σε κλαμπ και μπαρ στην περιοχή Itaewon της Σεούλ στις αρχές Μαΐου, ενώ η τελευταία μεγάλη ομάδα κρουσμάτων συνδέεται με ένα κέντρο διανομής μιας εταιρείας ηλεκτρονικών πωλήσεων στην περιοχή Bucheon, επίσης κοντά στη Σεούλ.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές έχουν εξετάσει τους 3.500 από τους 4.000 εργαζόμενους του κέντρου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, έχοντας εντοπίσει μέχρι στιγμής 69 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η εταιρεία φέρεται να παραβίασε τα μέτρα πρόληψης, τα οποία μεταξύ άλλων απαιτούν οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις περίπου δύο μέτρων.

Αναφορές στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ορισμένοι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να συνεχίσουν να δουλεύουν ακόμη και αφού εκδήλωσαν συμπτώματα της ασθένειας, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα 40 ετών, η οποία θεωρείται πως ήταν το πρώτο κρούσμα στο κέντρο.

Η εταιρεία έκλεισε το κέντρο διανομής τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι έχει σκοπό να εφαρμόσει σχολαστική απολύμανση στις εγκαταστάσεις, αλλά και στα προϊόντα που αναμένεται να παραδώσει στους καταναλωτές.

Η πρόσφατη άυξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων σε στάδια, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη ότι η Νότια Κορέα μια από τις πρώτες χώρες εκτός της Κίνας που επηρεάστηκαν από την πανδημία, έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωσή της. Περισσότερα από 500 σχολεία ανέβαλαν το άνοιγμά τους εξαιτίας φόβων για τον ιό, όπως αναφέρει το υπουργείο παιδείας της χώρας.

Τα στοιχεία της Πέμπτης ακολουθούν τα 40 νέα κρούσματα της Τετάρτης, τα οποία ήταν μέχρι σήμερα ο υψηλότερος αριθμός που είχε σημειωθεί επί επτά εβδομάδες. Η Νότια Κορέα έχει καταγράψει συνολικά 11.344 κρούσματα και 269 θανάτους από κοροναϊό.

Επιστροφή στο lockdown;

Η διευθύντρια του KCDC, Jeong Eun-kyeong, αναφέρει ότι η χώρα ενδέχεται να επιστρέψει στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που χαλάρωσαν τον Απρίλιο, ωθώντας πλήθος ανθρώπων να συρρεύσουν στα μπαρ και τα εστιατόρια.

Η Jeong προειδοποίησε ότι η αύξηση της δραστηριότητας δυσχεραίνει τις προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας να ιχνηλατήσουν τις επαφές των κρουσμάτων. «Ο αριθμός των ανθρώπων ή των τοποθεσιών που είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε έχουν αυξηθεί γεωμετρικά», τονίζει. «Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να ιχνηλατήσουμε τις επαφές και να εφαρμόσουμε μέτρα πρόληψης, όμως υπάρχουν όρια στα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε».

«Είναι αναγκαίο να αυξήσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση σε περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις δημόσιες εγκαταστάσεις και άλλα πολυσύχναστα μέρη».

Η Νότια Κορέα, που κατέγραψε το πρώτο κρούσμα της στις 20 Ιανουαρίου, έχει κερδίσει διεθνείς επαίνους για την αντίδρασή της στην πανδημία μέσα από έναν συνδυασμό εκτεταμένων τεστ και ιχνηλάτησης, αντί των ευρωπαϊκών lockdown.

Η χώρα ανέφερε 500 νέα κρούσματα την ημέρα στις αρχές Μαρτίου, πριν ο αριθμός να αρχίσει να μειώνεται στις αρχές Απριλίου.

Πηγή: www.theguardian.com