Χαρακτηρίζοντας σημαντική την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, βάσει της οποίας αντιστοιχούν στην Ελλάδα 32 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ακόμη η πρόταση δεν έχει εγκριθεί και ότι στην καλύτερη περίπτωση οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν στο β’ εξάμηνο φέτος.

Διαβεβαίωσε δε ότι σαφώς στις προτεραιότητες της Ελλάδας σε ότι αφορά την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι και η στήριξη των ΜμΕ και των νοικοκυριών και αυτό θα καταγραφεί και στα εθνικά σχέδια που θα καταθέσει, αν και όπως τόνισε πολλές φορές ο υπουργός είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για τις κατευθύνσεις αυτών των κεφαλαίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί μέχρι το σχέδιο της Κομισιόν να υλοποιηθεί.

Κατά συνέπεια για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγορά λόγω του lockdown που προηγήθηκε αλλά και της μειωμένης κίνησης και της έντονης ανασφάλειας των καταναλωτών ως συνέπεια της πανδημίας, η κυβέρνηση αξιοποιεί στο έπακρο τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία που έχει δημιουργήσει, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μη ξεχνάμε ότι από τη Δευτέρα, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA, στα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση έρχονται να προστεθούν και τα ευρωπαϊκά εργαλεία που ήδη έχουν εγκριθεί όπως το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (η ελληνική εκδοχή του ευρωπαϊκού SURE), οι χρηματοδοτήσεις από την ΕΤΕπ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δυνατότητα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης από τον ESM.

Είμαστε κοντά στα προβλήματα των πολιτών

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση στην αγορά και υπενθύμισε τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, (όπως η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, οι ενέσεις ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής).

Είναι η πρώτη φορά που το κράτος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή τόσο κοντά στα προβλήματα είπε ο υπουργός, για να προσθέσει με ειλικρίνεια «σαφώς δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά κάνουμε» ο,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε την ένταση και το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία.