Κάτω από το ένα τρίτο της απώλειας που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση των ενοικίων κατά 40% θα επιστρέψει τελικά το κράτος με τη μορφή συμψηφισμού φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ που θα προκύψουν από 31 Ιουλίου και μετά.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο νομοσχέδιο του Υπ.Υγείας προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν ως «επίδομα» το 30% της απώλειας που έχουν υποστεί από τη μείωση που έχει θεσπίσει το κράτος για κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά και για εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και νοικιάζουν πρώτη κατοικία ή έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της κατοικίας και μισθώνουν φοιτητική στέγη.

Με την ίδια τροπολογία ξεκαθαρίζει ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα έχουν μείωση του ΦΠΑ από το 24% σήμερα σε 13% από 1η Ιουνίου 2020 και έως την 31η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Οσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων διευκρινίζεται με την τροπολογία ότι δεν συνιστά εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν εισπράττεται κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, για όλους τους μήνες που ίσχυσε ή θα ισχύσει το μέτρο μειωμένης καταβολής επί του μηνιαίου μισθώματος σε ποσοστό 40%.

Τα οριζόμενα πρόσωπα, εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31-7-2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις/διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. Ουσιαστικά τους επιστρέφεται το 30% της απώλειας των μισθωμάτων που έχουν υποστεί από τη μείωση του 40%.

Εξάλλου, επεκτείνεται χρονικά η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μισθώματος:

– Για τον μήνα Ιούνιο για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων, για τις οποίες ελήφθησαν κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο 2020 ή λαμβάνονται και κατά τον μήνα Ιούνιο ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.

– Για επαγγελματικές μισθώσεις, για όσο χρόνο εξακολουθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις να πλήττονται και το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο 2020.

– Για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις καθώς και για τις μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών φοιτητών που είναι τέκνα – εξαρτημένα μέλη των εν λόγω εργαζομένων.

– Κύριας κατοικίας ναυτικών των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή έως και τον μήνα Αύγουστο 2020.

Η τελική λίστα προϊόντων & υπηρεσιών με μείωση ΦΠΑ

ΦΠΑ στο 13% από 24%
1η/6 έως 31/10
* Καφές
* Αναψυκτικά
* Ροφήματα
* Χυμοί
* Τσάι
* Ισοτονικά ποτά – ηλεκτρολύτες
* Μεταλλικά νερά
* Παραμένουν στο 24%: Αλκοολούχα ποτά

ΦΠΑ 13% σε μεταφορές – υπηρεσίες
* Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
* Αεροπορικά εισιτήρια
* Τρένο, μετρό, Τραμ
* Αστικά & υπεραστικά Λεωφορεία
* Εισιτήρια κινηματογράφου

Παραδείγματα μείωσης ΦΠΑ

Δύο σερβιριζόμενοι καφέδες:
Κόστος σήμερα: 8,0 €
Με μείωση ΦΠΑ (1η/6): 7,30 €
Όφελος: 70 λεπτά

Αεροπορικό εισιτήριο 1 άτομο:
(Αθήνα – Θεσσαλονίκη με επιστροφή)
Κόστος σήμερα: 130 €
Με μείωση ΦΠΑ (1η/6): 118,5 €
Όφελος: 11,5 €

H τελική απόφαση μείωσης φόρων ιδιοκτητών ακινήτων

– Αφορά: Όσους έχουν μείωση ενοικίων 40%
– 30% απώλειας ενοικίου: Επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη
– Έκπτωση: Από φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ από 31 Ιουλίου και μετά
– 70% απώλειας: Χωρίς καμία ελάφρυνση
– Δήλωση μειωμένων ενοικίων: Ηλεκτρονικά (δεν έχει ανοίξει ακόμη)

Παράδειγμα εκμίσθωσης επαγγ. στέγης ή 1ης κατοικίας
– Μηνιαίο ενοίκιο πριν τη μείωση: 600 €
– Με μείωση 40%: 360 €
– Απώλεια ιδιοκτήτη: 240 €
– Το κράτος επιστρέφει: 240 Χ 30% = 72 €
– Υπόλοιπα 168 €: «Χασούρα» ιδιοκτήτη