Πακέτο με απειλές κατά της ζωής τους έλαβαν σήμερα ο επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν και ο καθηγητής επιδημιολογίας και βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ.

Οι δύο επιστήμονες ανήκουν στους πλέον επιφυλακτικούς σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού για τον κοροναϊό.

«Πιες το και θα έχεις ανοσία»

Ο φάκελος προς τον κ. Λάουτερμπαχ, από άγνωστο αποστολέα, περιείχε φιαλίδιο εργαστηρίου με υγρό και έφερε στην ετικέτα μαρκαρισμένη την ένδειξη «θετικό».

«Πιες το, μετά θα έχεις ανοσία», έγραφε το μήνυμα που το συνόδευε.

«Απειλές για τη ζωή μας και προσβολές κάθε είδους. Κάποιοι από μας πρέπει να υποστούμε πολλά», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ και απηύθυνε έκκληση προκειμένου να σταματήσει η ρητορική μίσους εναντίον λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς, όπως τόνισε, υποκινούν άτομα που συμπεριφέρονται απρόβλεπτα. «Σκεφτείτε τις οικογένειές μας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Και δεύτερος φάκελος

«Το ίδιο πακέτο έλαβα κι εγώ», έγραψε έπειτα από λίγη ώρα ο κ. Ντρόστεν, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται από χθες σε δημόσια αντιπαράθεση με την εφημερίδα Bild που τον κατηγόρησε ευθέως για «χοντροκομμένα λανθασμένη» μεθοδολογία κατά την πρόσφατη μελέτη του σχετικά με την μεταδοτικότητα παιδιών και εφήβων για τον κοροναϊό.

Η εφημερίδα επικαλείτο μάλιστα μαρτυρίες συναδέλφων του κ. Ντρόστεν, οι οποίοι εμφανίζονταν πράγματι επιφυλακτικοί, ωστόσο έλαβαν κατόπιν αποστάσεις από τα συμπεράσματα που παρουσίασε η Bild .

Ένας εξ αυτών, ο καθηγητής Γιεργκ Στόγιε από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τον γερμανό επιστήμονα «γίγαντα της λοιμωξιολογίας» και δήλωσε ότι οι απαντήσεις του μεταφράστηκαν «ελεύθερα» από τα αγγλικά.

Ο ίδιος ο κ. Ντρόστεν δήλωσε σχετικά ότι πολλές φορές είναι επικίνδυνο οι επιστήμονες να μιλούν δημόσια, καθώς είναι αναγκασμένοι να απλουστεύσουν τη γνώση και σε αυτή την διαδικασία μπορεί να γίνουν και λάθη με επιπτώσεις ακόμη και για την καριέρα τους.

«Κάνω όμως αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια και νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω χωρίς να κάνω τέτοια λάθη», τόνισε, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στην εφημερίδα.

Το παρασκήνιο

Πριν από περίπου έναν μήνα η ομάδα του Κρίστιαν Ντρόστεν είχε δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα μελέτης, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 είναι εξίσου μολυσματικοί και μεταδοτικοί με τους ενήλικες.

Οι απόψεις του διακεκριμένου λοιμωξιολόγου θεωρείται ότι έχουν συχνά επηρεάσει τις αποφάσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ σχετικά με την διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ