ΚΙΝΑΛ, το απομεινάρι του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, του Αντρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη , που κυβέρνησαν για πολλές τετραετίες την Ελλάδα και την κατέστησαν, μια σύγχρονη χώρα, βρίσκεται τώρα σε λάθος δρόμο. Οι οπαδοί – ψηφοφόροι αυτού του κόμματος ήταν πάντα εκατοντάδες χιλιάδες. Σήμερα, όμως τα υπολείμματα εκείνων είναι «τρεις κι ο κούκος», κι αυτοί όλοι συνταξιούχοι. Τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, όλο και κατεβαίνουν. Τον τελευταίο καιρό το κόμμα βρίσκεται στο περιθωριακό 5% και σύντομα θα ξεπεραστεί από την «Ελληνική Λύση».
Εδώ που έφτασε το μεγάλο κάποτε κόμμα, δεν έφτασε τυχαία. Δηλαδή, δεν ξυπνήσαμε ένα ωραίο πρωί και είδαμε πως το παλιό ΠΑΣΟΚ του 48 % έπεσε στο 5% . Εδώ που είναι ,το οδήγησαν κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Πρώτος και καλύτερος ο κ. Γιώργος Παπανδρέου (νεώτερος), που με την άφρονα πολιτική του έδιωξε όλους τους ψηφοφόρους. Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που όχι μόνο δεν μπόρεσε να επαναφέρει τους παλιούς οπαδούς στο κόμμα, αλλά απογοήτευσε ακόμη περισσότερους, ώστε στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 το κόμμα διασπάστηκε και έτσι έλαβε μόνο 4,68%. Λίγο έλλειψε να μη μπει και στη βουλή.
Στη συνέχεια , το τιμόνι πέρασε στα στιβαρά χέρια της κυρίας Γεννηματά, αλλά εδώ και 5 χρόνια το κόμμα παραπαίει μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας». Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ένα μέρος στελεχών του παλιού ΠΑΣΟΚ να έχει περάσει τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ. Μάλιστα, λέγεται, ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, θα εισέλθουν αρκετοί Πασόκοι, που θεωρούνται ότι είναι ικανοί.
Τον τελευταίο καιρό λέγεται και διαβάζουμε στον τύπο ότι μέσα στο εναπομείναν κόμμα του ΚΙΝΑΛ, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ δυο ομάδων : Οι μεν θέλουν να προσκολληθούν στη Νέα Δημοκρατία , που διεκδικεί το κέντρο κι οι άλλοι, που λέγεται ότι είναι φανατικοί αριστεροί, ζητούν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα, η πρόεδρος , με τους δικούς της, ισχυρίζεται ότι προτιμά την αυτόνομη παρουσία του κόμματός . Κάποιος, θα έλεγε, ότι το προκύψαν πρόβλημα στο ΚΙΝΑΛ, είναι ιδεολογικό και αυτό καθορίζει τη στάση των στελεχών του.
Κατά τη δική μας άποψη, άλλοι είναι μάλλον οι λόγοι του καυγά : Σε παλαιότερο άρθρο μας, με τίτλο «Η κρίση της Δημοκρατίας», είχαμε γράψει ότι η Δημοκρατία από «Πολίτευμα του Λαού», ξέπεσε στο «Πολίτευμα των πολιτικών Κομμάτων». Τα στελέχη που αποτελούν σήμερα ένα κόμμα, δεν νοιάζονται πρωτίστως για το καλό της πατρίδας και του Λαού, αλλά κυρίως για τον εαυτό τους. Τώρα λοιπόν πολλοί στο ΚΙΝΑΛ, θεωρούν, πως έμειναν πολύ καιρό εκτός της εξουσίας, και γι’ αυτό προετοιμάζονται, κάπου να βολευτούν, καθώς στο μικρό ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πλέον μέλλον. Όλα τα άλλα είναι λόγια , για να περνά η ώρα……