Πολλές ήταν οι ειδήσεις που βγήκαν από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα Bild. Πρώτα απ΄όλα αναφέρει ότι έχει προσκληθεί να έρθει στην Ελλάδα η Ανγκελα Μέρκελ. Επειδή η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υποδεχθεί την Γερμανίδα Καγκελάριο στη Θεσσαλονίκη. Ετσι θα έχουν ανάμεσα στα άλλα την ευκαιρία να συνεχίσουν την επιχειρηματολογία που άρχισαν στις 9 Μαρτίου στο Φόρουμ Βερολίνου για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ή εάν θέλετε ότι είναι προς το συμφέρον και των γερμανικών εταιριών να επενδύσουν στην Ελλάδα..
***
 Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός έδωσε step by step οδηγίες για το πώς θα είναι η ζωή των τουριστών στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, την στιγμή όμως που ο ιός δεν έχει αφανιστεί και ζει ανάμεσά μας. Ανακοίνωσε ότι από τις 15 Ιουνίου μπορούν οι Γερμανοί να έρχονται στην Αθήνα και από την 1η Ιουλίου ότι θα εκτελούνται απευθείας πτήσεις προς τα νησιά…
***
Εν συνεχεία  αφού εξήγησε τον τρόπο που η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει την πανδημία, είπε για τους τουρίστες που σκοπεύουν να επισκεφθούν αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα, ότι δεν θα εξετάζονται υποχρεωτικά όλοι όσοι φθάνουν στην χώρα μας, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, προκειμένου να προληφθεί τυχόν έξαρση της επιδημίας. Τα τεστ θα συνοδεύονται από την αξιοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία θα παρέχει πολύτιμες υγειονομικές πληροφορίες στους τουρίστες, αλλά και από την ενίσχυση των εξεταστικών δυνατοτήτων στα νησιά. Αυτό θα είναι το  επόμενο στάδιο μετά το άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας για τις χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα…
***
 Ακόμα οι τουρίστες θα έχουν πρόσβαση σε μια εφαρμογή (application) που θα τους παρέχει βασικές πληροφορίες και οδηγίες και θα μαθαίνουν πού βρίσκεται η πλησιέστερη υγειονομική μονάδα. Στα νησιά (ακόμα και στα μικρότερα) θα υπάρχουν επαρκή τεστ.
***
Για τα νυχτερινά κέντρα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός  δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα κάνουμε (ίσως να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί), αλλά όταν πάει κάποιος στην παραλία, πάει σε μια ωραία ταβέρνα, σ΄ένα εστιατόριο δεν θα έχει αλλάξει τίποτα, απλώς θα υπάρχουν πρόσθετες προφυλάξεις. Ανέφερε ότι οι παραλίες έχουν ήδη ανοίξει και ότι επικράτησε τάξη, τηρήθηκαν οι αποστάσεις για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες και όλα έγιναν με πολύ οργανωμένο τρόπο.
***
 Αλλά ποιος θέλει να έρθει στην Ελλάδα, καλοκαίρι και να περιοριστεί μέσα σ΄ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή σ΄ένα εσωτερικό χώρο; Στην Ελλάδα  το καλοκαίρι ουσιαστικά είναι έξω, άρα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θέλουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δραστηριότητες εσωτερικού χώρου, κάτι που θα είναι εύκολο γιατί κανείς δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα για να μείνει μέσα σε εσωτερικούς χώρους. Θέλει να έρθει στην Ελλάδα επειδή μπορεί να βρίσκεται έξω. Εκτός βεβαίως από τις ώρες ύπνου.
***
Ταξιδεύοντας με μάσκα με την Aegean
Το ότι αλλάζει και ο τρόπος ταξιδιού με το αεροπλάνο είναι γεγονός. Ενα παράδειγμα πως θα ταξιδεύουμε από τώρα και στο εξής έδωσε ο Πρωθυπουργός, πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη. Στο Airbus της Aegean ταξίδευσε στην οικονομική θέση. Φορούσε  συνεχώς μάσκα, άφησε και τις δύο άλλες διπλανές θέσεις κενές και μπροστά του κάθισε ο Βασίλης Κικίλιας, οποίος επίσης φορούσε μάσκα. Το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνόδευε (ήτοι Σκέρτζος, Κεφαλογιάννης, Δόμνα Μιχαηλίδου κ.α) κάθισαν σε απόσταση μεταξύ τους. Βεβαίως δεν θα έχουν όλοι την υποδοχή που είχε ο κ. Μητσοτάκης στην πτήση του προς τη Θεσσαλονίκη. Επιβάτες του ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί του, ενώ μια κυρία τον ευχαρίστησε για τα μέτρα που εγκαίρως πήρε.
***
Ο οδηγός του λεωφορείου και ο νεφρολόγος
Στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός μπήκε σ΄ένα λεωφορείο των ΚΤΕΛ. Επιασε κουβέντα με τον οδηγό, ενώ ο Πρόεδρος των ΚΤΕΛ τον περίμενε κρατώντας ένα δώρο. Πρόκειται για μια φωτογραφία από το αρχείο του, στην οποία εικονίζονται οι γονείς του Πρωθυπουργού. Είναι ένα στιγμιότυπο από κοινωνική εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη πριν από 35 χρόνια. Στο νοσοκομείο  ΑΧΕΠΑ στάθηκε για λίγο και συνομίλησε μ΄έναν νεφρολόγο. Για όσους διερωτώνται γιατί με νεφρολόγο, τους πληροφορώ ότι βρέθηκε γνωστός του, ήταν συμμαθητής του από το Κολέγιο.
Ανοίγει το Μουσείο της Ακρόπολης
Οταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την Ακρόπολη, η είδηση ότι άνοιξε ο Ιερός Βράχος έκανε τον γύρο του κόσμου. Πρώτη είδηση στα περισσότερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πρώτη είδηση σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια. Στις 15 Ιουνίου ανοίγει και το  Μουσείο της Ακρόπολης για το κοινό, μαζί με όλα τα άλλα μουσεία. Αυτή την ημέρα, όπως μαθαίνω προγραμματίζεται να γίνει μία υπενθύμιση προς το Βρετανικό Μουσείο και κατ΄επέκταση σ΄ολόκληρο τον κόσμο: Ο,τι τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο με μη νόμιμο τρόπο, έχουν κλαπεί και θα πρέπει να επιστραφούν. Επιπλέον, όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, το Βρετανικό Μουσείο (που έχει νοοτροπία αποικιοκρατική, όπως είπε) δεν πρόκειται να αδειάσει εάν επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα, αφού διαθέτει στα εκθέματά του πλήθος ελληνικών δημιουργημάτων τα οποία όμως και αυτά τα απέκτησε με μη νόμιμο τρόπο.
***
Οι ευχαριστίες προς τον Κουτσούμπα
Μία ευχαριστήρια επιστολή έφτασε στο γραφείο του Γραμματέα του ΚΚΕ από τους κατοίκους ενός μικρού χωριού των Αγίων Θεοδώρων – Λεχαινών του νομού Ηλείας. Για ποιο λόγο όμως οι κάτοικοι ευχαριστούσαν τον Δημήτρη Κουτσούμπα; Γιατί και με τη συμβολή του ΚΚΕ δόθηκε λύση στο πρόβλημά τους. Οι κάτοικοι ζούσαν εννιά χρόνια έναν εφιάλτη, αφού η δυσοσμία που προκαλούσε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην περιοχή ήταν αφόρητη. Επιπλέον τα λύματα του εργοστασίου κατέληγαν στη λιμνοθάλασσα, απ’ όπου τρέφεται με ψάρια όλη η περιοχή.
***
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφτηκε δύο φορές το χωριό και άκουσε από τους ίδιους τους κατοίκους σε τι συνθήκες ζούσαν με τα παιδιά τους. Ακολούθησαν παρεμβάσεις του Κόμματος στο δήμο, στην Περιφέρεια, αλλά και στη Βουλή με επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσε η Λιάνα Κανέλλη. Στην αρχή, η εταιρεία αναγκάστηκε να βάλει κάποια φίλτρα, όμως η δυσοσμία συνεχιζόταν όταν δε λειτουργούσε το φίλτρο και οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ συνεχίστηκαν. Έτσι πρόσφατα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε στην οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου βάσει της έκθεσης του Πανεπιστημίου Πατρών που ανέφερε κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου στον πληθυσμό 40 φορές μεγαλύτερο από το μέσο αποδεκτό!!!
***
Τα πρώτα διαπιστευτήρια στο Προεδρικό
Ηταν τα πρώτα διαπιστευτήρια πρεσβευτών που δέχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τέτοιου είδους τελετές είναι συνήθως σύντομες, τυπικές ότι δηλαδή προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Οταν όμως ο νέος πρεσβευτής του Πακιστάν στην Αθήνα Μοχάμεντ Ναντίμ Κχάμ επέδιδε το διαπιστευτήριά του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ζήτησε να μεταβιβάσει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τον Πρόεδρο του Πακιστάν για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που έγινε προσφάτως με το Airbus των Πακιστανικών Αερογραμμών και στοίχισε τη ζωή σε 97 άτομα. Πέραν του πρεσβευτή του Πακιστάν η Πρόεδρος δέχθηκε τα διαπιστευτήρια των νέων πρεσβευτών της Τσεχίας και της Πορτογαλίας.
***
Ο ΓΓ του ΚΚΕ στο Προεδρικό
Μαθαίνω πως την επόμενη Τετάρτη ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να συζητήσει μαζί της τις εξελίξεις στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή. Τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο Γραμματέας του ΚΚΕ, ο οποίος όπως και οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί λόγω της καραντίνας, δεν είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την κ. Σακελλαροπούλου μετά την εκλογή της.
***
 Ο Στουρνάρας και η Πρόεδρος

Αλλωστε τώρα με τη σταδιακή άρση των μέτρων πολλοί πολιτικοί (αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, αλλά και βουλευτές) θα θελήσουν να συναντηθούν δια ζώσης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού δεν είχαν την ευκαιρία λόγω του lockdown να τη συγχαρούν δια ζώσης. Αλλωστε την αρχή έκαναν (και την επισκέφθηκαν στο Προεδρικό) τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει και ο Γιάννης Στουρνάρας. Η ανανέωση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει την Πέμπτη.  Μαθαίνω πάντως ότι ο κ. Στουρνάρας είχε και μια ανεπίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Τότε που είχε ανακοινωθεί η υποψηφιότητά της, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, αλλά δεν είχε αναλάβει ακόμα τα καθήκοντά της. Ο κεντρικός τραπεζίτης πάντως μου είπε πως δεν χρειάζεται να ορκιστεί και πάλι ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Οσον αφορά τους υποδιοικητές της Τράπεζας, μου εξήγησε ότι αυτοί θα ανακοινωθούν σε συνεργασία που θα έχει με την κυβέρνηση.