Μεγαλύτερη ανησυχία των εργαζομένων σε θέματα που αφορούν στην πιθανότητα μείωσης των αποδοχών τους, μείωσης προσωπικού, καθώς και στη μείωση των ευκαιριών εξέλιξης της καριέρας τους καταδεικνύει ο δεύτερος κύκλος της έρευνας «Βαρόμετρο για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή του COVID-19» η οποία διεξήχθη από το συμβουλευτικό τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της ΚPMG. 

Η πρωτοβουλία αυτή ήταν απάντηση στη συγκυρία εμφάνισης της νόσου COVID-19 και τη συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσής της, η οποία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας όλων των πολιτών στην Ελλάδα και τον κόσμο. 

Στόχος της έρευνας είναι η διερεύνηση των προκλήσεων που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, οι επιπτώσεις στη παραγωγικότητα και στον τρόπο εργασίας, αλλά και το επίπεδο αποδοχής και την προοπτική εξέλιξης του νέου εργασιακού μοντέλου.

Μεταβολές από τον πρώτο κύκλο

— Το 92% των εργαζομένων σε Πολυεθνικές εταιρείες συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως ή εκ περιτροπής (93% εργαζόταν έτσι στον 1οκύκλο), ενώ στις Ελληνικές εταιρείες το 75% αυτών συνεχίζει (έναντι 82% στον 1ο κύκλο).

— Συνολικά αυξήθηκε και έφτασε το 93% η υιοθέτηση από τις εταιρείες του μέτρου της εξ αποστάσεως εργασίας (88% στον 1ο κύκλο),καθώς και του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας που έφτασε το 32% (από 21% στον 1ο κύκλο). 

— Έχει ατονήσει σε σχέση με τον 1ο κύκλο, η θετική επίδραση στη γνώμη των εργαζομένων για την εταιρείας τους αναφορικά με τα μέτρα που πήραν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μειώθηκε από το 74% στο 57%. Μείωση που αποδίδεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες έλαβαν έγκαιρα μέτρα και δεν προκαλούν πλέον έκπληξη τους εργαζόμενους αλλά παράλληλα και η εφαρμογή του μέτρου αναστολής συμβάσεων (22%) το οποίο επίσης φαίνεται ότι αποτελεί λόγο μείωσης στο ποσοστό της θετικής εικόνας.

— Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τον 1ο κύκλο της έρευνας στην αίσθηση που έχουν οι εργαζόμενοι σχετικά με το μέλλον της εξ αποστάσεως εργασίας στην Ελλάδα. Βελτιώθηκε σημαντικά το ποσοστό των εργαζομένων που θεωρεί ότι θα ενσωματωθεί στην πολιτική των εταιρειών ως μόνιμη μορφή εργασίας και ανέρχεται στο 40% έναντι του 11% του 1ου κύκλου.

Καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας

— Το 72% των εργαζόμενων σε Πολυεθνικές εταιρείες έχει θετική στάση, έναντι 62% αυτών σε Ελληνικές εταιρείες.

— Ο Κλάδος της Πληροφορικής και Τεχνολογίας έχει θετική στάση άνω του 80% με τον κλάδο της Βαριάς Βιομηχανίας να βρίσκεται στο 56%.