Ασκήσεις ισορροπίας για την επανεκκίνηση των πτήσεων

Σε μία εβδομάδα όσες πτήσεις πέρσι γίνονταν σε μία ημέρα – Αλλάζουν με κριτήριο τη ζήτηση τα προγράμματα των αεροπορικών

Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς και αυστηρά μέτρα προστασίας εξελίσσεται η ενίσχυση των πτήσεων στο εσωτερικό και η επανεκκίνηση των συνδέσεων με το εξωτερικό. Τα προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών αλλάζουν ακόμα και μέσα στην ίδια εβδομάδα, καθώς όλες ψάχνουν τη «χρυσή τομή» της επιστροφής στην κανονικότητα, και ακολουθώντας τη ζήτηση, τοποθετούν ανάλογα τα αεροσκάφη που έχουν στη διάθεσή τους.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη ζήτηση στη διεθνή αγορά, οι εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις εάν η πληρότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Χαρακτηριστικά, πρόσφατα ακυρώθηκε πτήση από την Ιρλανδία προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς είχε πληρότητα μόλις 20% και κρίθηκε ασύμφορη από την εταιρεία.

Από την πρώτη φάση επελευθέρωσης των μετακινήσεων, τη Δευτέρα 18 Μαΐου, οι πτήσεις εσωτερικού ξεκίνησαν να ενισχύονται ξεπερνώντας και τις 100 κάποιες ημέρες της περασμένης εβδομάδας. Βεβαίως, οι αριθμοί δεν θυμίζουν σε τίποτα την προ COVID-19 εποχή. Ενδεικτικά, την Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020, οι πτήσεις ανήλθαν συνολικά σε 108 όταν την ίδια ημέρα το 2019 ήταν στο σύνολο 640. Αυτό σημαίνει μείωση κατά 83,125%.

Βάσει μαλιστα του υφιστάμενου προγραμματισμού για την τρέχουσα εβδομάδα, 25-31 Μαΐου 2020, συνολικά θα διεξαχθούν 658 πτήσεις. Δηλαδή μόλις 18 περισσότερες από ότι σε μία ημέρα πέρσι! Εξ αυτών οι 86 είναι πτήσεις εξωτερικού (μόνο από/προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών) και 572 εσωτερικού.

Με βάση τα στοιχεία από το «Eλευθέριος Βενιζέλος», από αυτή την εβδομάδα ενισχύονται οι συχνότητες στις πτήσεις εσωτερικού, κυρίως από την Aegean και τη Sky Express. Όσο για τα δρομολόγια εξωτερικού αυτά ξεπερνούν μεν τα 10 καθημερινά, αλλά ο δρόμος παραμένει μακρύς μέχρι να μπορεί κανείς να μιλήσει για επανεκκίνηση.

Για την τρέχουσα εβδομάδα, το σύνολο των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας ανέρχεται σε 570, εκ των οποίων 496 εσωτερικού και 74 διεθνείς, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το σύνολο των προγραμματισμένων πτήσεων, τσάρτερ και επαναπατρισμού, ήταν 524 των οποίων 448 εσωτερικού και 76 διεθνείς.

Καθηλώθηκε η επιβατική κίνηση

Από τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) το τετράμηνο Ιανουαρίου–Απριλίου ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 5,45 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας πτώση 47,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 οπότε είχαν διακινηθεί 10,4 εκατομμύρια επιβάτες. Οι πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθαν στις 63.738 (από τις οποίες 37.670 εσωτερικού και 26.068 εξωτερικού) παρουσιάζοντας πτώση 35,7 %, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 που είχαν πραγματοποιηθεί 99.164 πτήσεις.

Όσο για τον Απρίλιο, η μείωση στη συνολική επιβατική κίνηση άγγιξε το 99%. Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 6.045, καταγράφοντας μείωση 99,6% σε σχέση με το 2019, που είχαν διακινηθεί 1.380.543 επιβάτες.

Ενδεικτικά, για την Sky Express που συνέχισε μέσα στο lockdown να εξυπηρετεί και τους 34 προορισμούς εσωτερικού που έχει στο πρόγραμμά της, μειώνοντας στο 50% τον αριθμό των πτήσεων, η μείωση στα εισιτήρια τον Απρίλιο ανήλθε σε 87,8% και τον Μάιο σε 75,32%. Αντίστοιχα, η μείωση στα έσοδα έφτασε το 90,56% τον Απρίλιο και το 81,38% τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, την δυνατότητα άφιξης πτήσεων από το εξωτερικό και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης νωρίτερα από την 1η Ιουλίου ζητούν οι τουριστικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, από τη στιγμή που η Fraport Greece δηλώνει προετοιμασμένη και εφαρμόσει όλες τις υγειονομικές οδηγίες, για ποιο λόγο ο προερχόμενος από το εξωτερικό επιβάτης να προσγειώνεται στην Αθήνα και στη συνέχεια να πετά για τη Βόρεια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι με αναθεώρηση από την ΥΠΑ της προηγούμενης ΝΟΤΑΜ, ο περιορισμός των αφίξεων/αναχωρήσεων όλων των διεθνών πτήσεων μόνο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ισχύει πλέον έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, αποκλείοντας πτήσεις εξωτερικού από τα λοιπά αεροδρόμια της Ελλάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk