«Άνοιγμα» της Αν. Ευρώπης στα μέσα Ιουνίου, προαναγγέλει ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

Η Αυστρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα τους στα μέσα Ιουνίου, ανακοίνωσε το απόγευμα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ μετά από μια τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του των τριών άλλων χωρών, παρατηρώντας ότι η διάσκεψη τους «έδειξε σαφώς ότι υπάρχει θετική δυναμική όσον αφορά την αποκατάσταση της […]

Η Αυστρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα τους στα μέσα Ιουνίου, ανακοίνωσε το απόγευμα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ μετά από μια τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του των τριών άλλων χωρών, παρατηρώντας ότι η διάσκεψη τους «έδειξε σαφώς ότι υπάρχει θετική δυναμική όσον αφορά την αποκατάσταση της ελευθερίας ταξιδιού στα μέσα Ιουνίου».

«Υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί θα συνεχίσουν να εξελίσσονται τόσο θετικά όσο πριν, η τελική απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων θα μπορούσε σύντομα να ληφθεί από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων αυτών των χωρών», ανέφερε ο ίδιος.

Ωστόσο, θα είναι απόφαση των αντίστοιχων κυβερνήσεων κατά πόσον τα σύνορα και από τις τέσσερις χώρες θα πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα, προσέθετε αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη, υπονοώντας προφανώς την έως τώρα επιφυλακτική στάση της Σλοβακίας.

Τα σχέδια Σλοβενίας και Ιταλίας

Στις δηλώσεις του, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σημειώνοντας μόνον ότι «τακτική ανταλλαγή απόψεων υπάρχει με όλες τις γειτονικές χώρες», δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τις γειτονικές χώρες στα Νότια της Αυστρίας, τη Σλοβενία και την Ιταλία, με της οποίας τον ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο θα έχει απόψε τηλεφωνική επικοινωνία.

Η Ιταλία θέλει να ανοίξει τα σύνορά της στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 3 Ιουνίου, ενώ, από την πλευρά της, η Σλοβενία – η οποία δεν έχει πλέον κανένα νέο κρούσμα κοροναϊού – άνοιξε τα σύνορά της προς όλες τις γειτονικές της χώρες την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε τη σχετική απόφαση.

Η Αυστρία φέρεται να είναι επιφυλακτική σε σχέση με το άνοιγμα των συνόρων της με τη Σλοβενία που συνορεύει με την Ιταλία, ενώ η σλοβενική κυβέρνηση επέκρινε έντονα την Αυστρία το Σάββατο και ζήτησε να ανοίξουν σύντομα τα σύνορα για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας Αλεξάντερ Γκερζίνα κατηγόρησε τη Βιέννη ότι θέλει να κρατήσει στην Αυστρία τους δικούς της τουρίστες που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στις ακτές της Σλοβενίας ή της Κροατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος