Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ του κυνικού Ντόναλντ Τραμπ θα μετρούν πάνω από 100.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Θα έχουν ξεπεράσει ήδη το όριο που ο ίδιος είχε θέσει στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, όταν την αντιμετώπιζε με πρωτοφανή ελαφρότητα.

Αντιστοίχως η Βραζιλία, του πολιτικά συγγενούς προς τον Τραμπ και δήθεν άτρωτου Μπολσονάρου, ξεπέρασε σε ελάχιστο χρόνο τις 20.000 θύματα και πλέον εξελίσσεται στο επόμενο μεγάλο κέντρο της πανδημίας.

Η Βρετανία του επίσης «αναθεωρητή» και υπερασπιστή της «ανοσίας της αγέλης» Μπόρις Τζόνσον δοκιμάζεται πολλαπλώς βλέποντας, πέραν των άλλων, τα υπερφίαλα σχέδια του Brexit να βυθίζονται στην κυριολεξία μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πλανημένων πολιτών τής άλλοτε πανίσχυρης αυτοκρατορίας.

Στην Ισπανία ταυτόχρονα των Σάντσεθ και Ιγκλέσιας αμφισβητείται τα ανθρώπινο πρόσωπο των σοσιαλιστών και της Αριστεράς καθώς διαπιστώνεται ότι εγκατέλειψαν τους γέροντες στην τύχη τους.

Και στη φημισμένη για το κοινωνικό της κράτος Σουηδία τίθενται αντιστοίχως ηθικά θέματα επειδή το εκεί πολυδιαφημισμένο σύστημα υγείας, με παρότρυνση της πολιτικής ηγεσίας, επέλεξε την «ανοσία της αγέλης» και αρνήθηκε στην κυριολεξία τη νοσηλεία των ηλικιωμένων που αρρώστησαν από τον κορωνοϊό.

Ο επίσης υπερφίαλος γείτονάς μας Ερντογάν, που θεωρούσε ανοήτως και αυτός τον λαό του άτρωτο και πίστευε ότι θα αντιμετωπίσει την πανδημία με φτηνιάρικες κολόνιες, παραπαίει τώρα και ως άλλος επαίτης ψάχνει εναγωνίως βοήθεια σε Ανατολή και Δύση.

Αν κάτι ανέδειξε η τρέχουσα υγειονομική κρίση είναι το έλλειμμα ηγεσίας σχεδόν παντού στον κόσμο.

Οταν, πριν από περίπου δέκα χρόνια, ο Λόρδος Ντέιβιντ Οουεν, άλλοτε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, έγραφε το βιβλίο «Ασθενείς Ηγέτες στην Εξουσία» για να περιγράψει τους κινδύνους που απορρέουν για τους λαούς και τις κοινωνίες από πραγματικά ασθενούσες ηγεσίες, δεν μπορούσε προφανέστατα να μετρήσει και να φαντασθεί τις εκατόμβες των νεκρών εξαιτίας της ανεπάρκειας και της ακαταλληλότητας των σημερινών ηγετών.

Ολο το προηγούμενο κύμα ανάδειξης υπερφίαλων, ανορθολογικών και ανάξιων εν τέλει ηγετών που περιφρονούν τη γνώση, αρνούνται την επιστήμη και θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι περνάει από το κεφάλι τους, αποκαλύφθηκε στην κυριολεξία με τον τραγικότερο τρόπο.

Σήμερα δεν υπάρχει εχέφρων άνθρωπος στον πλανήτη που δεν έχει κατανοήσει τη σημασία και την αξία να κυβερνάται μια χώρα από αξιόπιστα πρόσωπα και από δυνάμεις που κατ’ ελάχιστον είναι σε θέση να διακρίνουν τις μείζονες απειλές και να οργανώνουν αποτελεσματικές άμυνες προστασίας της ζωής και της αξιοπρέπειας των πολιτών.

Η διαχείριση της πανδημίας από πλήθος ηγετών και δυνάμεων παγκοσμίως παρέδωσε ένα τραγικό μάθημα σε όλους.

Με την ελπίδα βεβαίως ότι το κατανόησαν όλοι και είναι σε θέση πια να αντιληφθούν άπαντες ότι ο σύγχρονος κόσμος δεν επιτρέπεται να κυβερνάται από ακαλλιέργητους και κυνικούς λαοπλάνους.