Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει μετατραπεί η νέα τουρκική πρόκληση στον Έβρο, όπου η Άγκυρα επιχειρεί να μετατρέψει 16 στρέμματα γης εντός των ελληνικών συνόρων σε γκρίζα ζώνη, με την αντιπολίτευση και δη τον ΣΥΡΙΖΑ να εγείρει πολλά ερωτήματα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Με νέα του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει ξεκάθαρα αν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση για «παλινωδίες στις απαντήσεις της» και για «έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων». Στις αιτιάσεις του ΥΠΕΞ περί fake news, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα απαντά ότι «ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση».

Στην ανακοίνωση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απαντά πως «η υποβολή ερωτήματος αν «αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής», αποτελεί συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».

Επισημαίνει περαιτέρω πως «είναι βεβαίως αυτονόητο, ότι ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ψευδώς και με απίστευτο θράσος διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Καταληκτικά, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια αναφέρει πως «επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να επικαλείται fake news» και σημειώνει: «Ας μην παριστάνουν τους φύλακες του Έβρου αυτοί που κατά πλειοψηφία στο κόμμα τους δε διαπιστώνουν εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα, ενώ ακόμη και στη σημερινή τους ανακοίνωση διαπιστώνουν ότι «στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες» και όχι η Τουρκία!».

Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται επίσης ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».

Η πλήρης ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές:

– Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;

Αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, «να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή», αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη.

Οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες «πραγματοποίησαν μετρήσεις» εντός ελληνικού εδάφους. Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Όταν δε, μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν πριν μερικές μέρες όταν κλιμάκιο τοπογράφων της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού έφτασε σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, με μηχανήματα προκειμένου να οριοθετήσουν τα σημεία για την επερχόμενη επέκταση του φράκτη για την αποτροπή των προσφύγων.

Η απάντηση των Τούρκων ήρθε λίγο αργότερα, καθώς ομάδα περίπου 25 στρατιωτικών εμφανίζονται να έχουν προωθηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία σύμφωνα με τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Μάλιστα έχουν στρατοπεδεύσει και έχουν σηκώσει μια τουρκική σημαία.

Στο συγκεκριμένο σημείο η κοίτη του Έβρου έχει μετακινηθεί έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια και το διάβημα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΡΑ, ο Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε πως «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…)» και έκανε λόγο για «λίγες δεκάδες μέτρα».

Ακολούθησε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά που απέστειλε με εντολή Δένδια το υπουργείο Εξωτερικών για την παρεμπόδιση των ελληνικών δυνάμεων στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που ξεκίνησαν για την κατασκευή φράκτη στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες.

Παράλληλα, το ζήτημα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου και δη του βρετανικού.

Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του το πρωί του Σαββάτο, υπογράμμισε ότι «καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος». Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Μάλιστα ο υπ. Εξωτερικών σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα».

Αντιδράσεις

Για το ζήτημα αυτό έχει ξεσπάσει πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Κοινή δήλωση έκαναν οι τομεάρχες Άμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος με την οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να δώσει εξηγήσεις για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο.

Τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και το ΜέΡΑ25 εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις θέσεις της κυβέρνησης και τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών.