Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία της Πέμπτης, που χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ένας νεαρός κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από χείμαρρο τη νύχτα στο χωριό Καβαλάρι και πολλά σπίτια πλημμύρισαν σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Σέρρες και Ξάνθη. Στα Νέα Μουδανιά η σφοδρότητα της βροχής ήταν τόσο έντονη, που οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ σε κάποιες περιοχές όπως στην Πάτρα και τη Λάρισα οι κάτοικοι έμειναν έκπληκτοι καθώς είδαν ακόμα και χαλάζι.

Παρασύρθηκε από χείμμαρο

Η προσπάθεια του οδηγού ενός οχήματος να διασχίσει δρόμο που είχε καλυφθεί από τα ορμητικά νερά ενός χειμάρρου λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή του ίδιου και του συνεπιβάτη του. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έξω από το χωριό Καβαλάρι, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, οι δύο 21χρονοι μόλις αντιλήφθηκαν ότι το όχημά τους παρασύρεται από τα ορμητικά νερά έσπευσαν να το εγκαταλείψουν. Ο οδηγός πρόλαβε και βγήκε από το νερό, όμως ο συνοδηγός του οχήματος παρασύρθηκε από τον χείμαρρο. Σε απόσταση περίπου τριάντα μέτρων από το σημείο της παράσυρσης κατάφερε να κρατηθεί από ένα δέντρο.

Ο φίλος του ειδοποίησε την Πυροσβεστική, άνδρες της οποίας έσπευσαν αμέσως στο σημείο και μετά από μεγάλη προσπάθεια υπό αντίξοες συνθήκες, ολοκλήρωσαν το έργο τους με απόλυτη επιτυχία. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια

Στα Νέα Μουδανιά η σφοδρότητα της βροχής ήταν τόσο έντονη, που οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και για αρκετή ώρα η κυκλοφορία μέσα στην πόλη διεξαγόταν με δυσκολία.

Η περιοχή του Κλειστού Γυμναστηρίου έγινε λίμνη, σπίτια και αυλές πλημμύρισαν, ενώ οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι ο Δήμος δεν καθάρισε έγκαιρα τα φρεάτια.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις στα Νέα Μουδανιά και σε περιοχές της Κασσάνδρας για απάντληση υδάτων σε σπίτια και καταστήματα.

Στο μεταξύ, στη Σιθωνία το μπουρίνι πέρασε από την περιοχή με κεραυνούς και αστραπές. Οι εικόνες από το λιμάνι του Νέου Μαρμαρά και από την Ορμύλια, όπου στο βάθος του κάμπου της πέφτουν κεραυνοί, είναι εντυπωσιακές.

Και χαλάζι

Χαλάζι έπεσε στην Πάτρα. Η κακοκαιρία  επισκέφθηκε τον νομό Λάρισας νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης με έντονη βροχόπτωση στην πόλη της Λάρισας και στα περίχωρα και χαλαζόπτωση στην περιοχή του Κιλελέρ.

Μέσα σε λίγα λεπτά …άσπρισε ο τόπος από το χαλάζι.

Κεραυνοί και αστραπές στον Θερμαϊκό

Επιπλέον, αυξημένη ήταν η ηλεκτρική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως φαίνεται στο χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που ακολουθεί, το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» κατέγραψε έως τις 19:40 περισσότερους από 6.700 κεραυνούς, με τη μεγαλύτερη πυκνότητα να εντοπίζεται στο Θερμαϊκό.

 Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 50 κλήσεις για παροχή βοήθειας, και άντληση υδάτων, στη Θεσσαλονίκη, όπου από το πρωί της Πέμπτης σημειώθηκαν σφοδρές -κατά διαστήματα- βροχοπτώσεις. Οι περισσότερες κλήσεις ήταν στο Πλαγιάρι, το Τρίλοφο, το Ρύσιο και στην Επανομή.

Στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκαν δύο τροχαία με νταλίκες που «δίπλωσαν» στο Δερβένι, στις 6 και στις 7.30 το απόγευμα. Τα οχήματα απομακρύνθηκαν, ενώ το ρεύμα εξόδου παρέμεινε κλειστό, για περίπου τρεις ώρες, λόγω καυσίμων που διέρρευσαν στο οδόστρωμα.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε μεμονωμένες κλήσεις για άντληση υδάτων στην Αριδαία Πέλλας, στο Κιλκίς και στην Αμφίπολη Σερρών. Στην Ξάνθη, η Πυροσβεστική επενέβη σε τρεις περιπτώσεις για κοπή δέντρων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπη Στεργιάδη, οι περιοχές του Πλαγιαρίου, του Τριλόφου, της Καρδίας, του Ρυσίου και των Ταγαράδων κατέγραψαν μεγάλο όγκο υδάτων, ενώ σε ορισμένες απ’ αυτές είχε  διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε, μάλιστα, για συγκέντρωση υδάτων σε δρόμο ανάμεσα στο Ρύσιο και τους Ταγαράδες.

 Άστατος καιρός την Παρασκευή

Την Παρασκευή θα σημειωθούν βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 27 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι από 3 – 8 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές νωρίς το πρωί και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία στους 14 – 23 βαθμούς και τους ανέμους από 5 – 8 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 – 22 βαθμούς και οι άνεμοι από 2 – 5 μποφόρ.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα έχουμε καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βελτίωση του καιρού το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 με γρήγορη εξασθένηση. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική και την κεντρική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες, τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στο Ιόνιο λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές κυρίως στην Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο από το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βόρεια στην αρχή της ημέρας, σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 7 και το πρωί στις Σποράδες και την Εύβοια τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές. Βαθμιαία το απόγευμα στις Κυκλάδες ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6, σταδιακά όμως θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ. Στα υπόλοιπα δυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.