Κ. Καραμανλής προς ΣΥΡΙΖΑ: «Μην δαιμονοποιείτε το παρελθόν για να κρύψετε τη δική σας κακοδιαχείριση»

Απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Χρήστου Γιαννούλη

Σοβαρές καταγγελίες για κακοδιαχείριση στον κρατικοποιημένο ΟΑΣΘ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο υπουργός Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρήστου Γιαννούλη, στη Βουλή. Αναφέρθηκε επίσης, σε καταγγελία στην οποία προχώρησε λίγο πριν τις εθνικές εκλογές η τότε διοίκηση του κ. Στέλιου Παππά, προς την Κομισιόν περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων, η οποία, εάν δικαιωνόταν, θα οδηγούσε τον ΟΑΣΘ σε επιστροφή ποσού 125 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση και η διοίκηση Παππά θυμήθηκε να καταθέσει καταγγελία στην Κομισιόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και λίγο πριν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. «Κατήγγειλε τον ίδιο τον ΟΑΣΘ, που υποτίθεται ότι ο ίδιος είχε τοποθετηθεί για να τον υπερασπίζει. Προέβη σε καταγγελία γνωρίζοντας ότι, αν αυτή δικαιωνόταν, θα οδηγούσε τον ΟΑΣΘ σε επιστροφή ποσού 125 εκατ. ευρώ. Και το πιο σημαντικό, ‘’εξαφάνισε’’ όλα τα έγγραφα που θα τον εξέθεταν… Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως η Διοίκηση Παππά δεν παρέδωσε κανένα απολύτως έγγραφο! Η νέα Διοίκηση δεν εντόπισε ούτε ένα σχετικό έγγραφο, με αποτέλεσμα να αναζητήσει τα σχετικά έγγραφα από τρίτες πηγές» συμπλήρωσε ο Υπουργός.

«Κόκκινη κάρτα» από το ΥΠΟΙΚ επί Τσακαλώτου

Αποκάλυψε μάλιστα ότι κατά την αναζήτηση των εγγράφων εντοπίστηκε ένα εμπιστευτικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών προς τον ΟΑΣΘ με ημερομηνία 23 Μαΐου 2019, δηλαδή επί Υπουργίας του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, το οποίο όπως είπε «είναι πλήρως αποκαλυπτικό κι εκθέτει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές αυτής της καταγγελίας», που είχε ως αποτέλεσμα η Κομισιόν να βάλει την υπόθεση στο αρχείο.

Ειδικότερα, ανέφερε ο κ. Καραμανλής ότι το Υπουργείο Οικονομικών το 2019 είχε απαντήσει με εμπιστευτικό έγγραφο τα εξής: Πρώτον, εάν υφίσταται κρατική ενίσχυση και με δεδομένο ότι αρχικός λήπτης αυτής είναι ο ΟΑΣΘ, τότε τα 127 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να τα επιστρέψει ο κρατικοποιημένος ΟΑΣΘ και όχι οι μέτοχοι. Δεύτερον, είχε επίσης απαντήσει ότι ΟΑΣΘ δεν θεωρείται επιχείρηση κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να υφίσταται κρατική ενίσχυση. Τρίτον, το Υπουργείο Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ είχε επίσης αναφέρει πως καθώς είχε παρέλθει 10ετία, ενεργοποιείται το άρθρο 17 του Κανονισμού 2015/1589 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ορίζει πως οι εξουσίες της Επιτροπής για ανάκτηση της ενίσχυσης υπόκεινται σε δεκαετή προθεσμία παραγραφής.

«Αυτά όλα δεν τα λέω εγώ! Αυτά τα είπε το Υπουργείο Οικονομικών του κ. Τσακαλώτου στον κ. Παππά! Κι αυτά τα στοιχεία τα έχει η Κομισιόν» επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

«Ψεύδεστε για τα λεωφορεία»

Ακόμη, ο υπουργός μίλησε για την ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΘ με νέα λεωφορεία και στην κακοδιαχείριση στον Οργανισμό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι αυτή την στιγμή κυκλοφορούν 350 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, με στόχο ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ανέλθουν στα 500.

«Ψεύδεστε όταν λέτε ότι κυκλοφορούν 180 λεωφορεία» απάντησε στις αιτιάσεις του βουλευτή. «Σήμερα κυκλοφορούν 350 λεωφορεία. Εσείς δεν είχατε πάρει κανένα καινούργιο λεωφορείο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επί πεντέμιση χρόνια. Δεν κάνατε τίποτα. Κάνατε ένα διαγωνισμό στημένο και ραμμένο για συγκεκριμένα συμφέροντα και για αυτό ακυρώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών» τόνισε. Συμπλήρωσε δε ότι: «Σήμερα έχουμε 120 λεωφορεία καινούργια δεκαετίας, κι όχι τα σαράβαλα που μας παραδώσατε».

Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα για τη δωρεά 50 λεωφορείων στον ΟΑΣΘ και προανήγγειλε ότι: «Από τα 212 που μας παραδώσατε θα έχουμε φτάσει σε ένα χρόνο στα 500 λεωφορεία. Κι επομένως η δέσμευση του Πρωθυπουργού, από βήματος της ΔΕΘ, ότι ο ΟΑΣΘ θα έχει αρκετά λεωφορεία για να εξυπηρετείται το ταλαιπωρημένο επιβατικό κοινό, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο γίνεται πράξη. Άρα θα μας πάρει 12 μήνες για να επανορθώσουμε την δική σας διάλυση των πέντε ετών».

Κόντρα για την τιμή του εισιτηρίου

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αυξήσει την τιμή των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες από το 1,20 ευρώ στο 1,40 ευρώ. «Αυτή είναι η Αριστερά, η Ριζοσπαστική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θέλει να βοηθήσει το επιβατικό κοινό» επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Επίσης, καταλόγισε κακοδιαχείριση και απραξία στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως: «Επί δυόμιση χρόνια είχατε πει πως θα κάνετε εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και δεν κάνατε τίποτα. Μην δαιμονοποιείτε το παρελθόν για να κρύψετε τη δική σας κακοδιαχείριση, αφού τον κρατικοποιήσατε». Με τα παραπάνω απάντησε σε όσα είπε νωρίτερο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα οφέλη της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ.

Ενώ στα περί σκανδάλου για τη μίσθωση του αμαξοστασίου του Οργανισμού, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο ΟΑΣΘ νοικιάζει πράγματι αμαξοστάσια από τον Ηρακλή, δηλαδή παλιών μετόχων του ΟΑΣΘ. Η διοίκηση του Στέλιου Παππά όμως συνέχισε το ίδιο, και έρχεστε σήμερα και μας κουνάτε το δάχτυλο; Εσείς δεν κάνατε τίποτα, και αναγκαστήκαμε να παρατείνουμε την λειτουργία του ΟΑΣΘ για να τελειώσει η εκκαθάριση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk