Ένας κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να βασίζονται σε ένα εμβόλιο Covid-19 που θα αναπτυχθεί σύντομα, καθώς οι παγκόσμιες μολύνσεις πέρασαν 5 εκατομμύρια μετά κρούσματα κύμα στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, η οποία έχει καταγράψει σχεδόν 20.000 νέες περιπτώσεις.

Ο William Haseltine, ο πρωτοπόρος ερευνητής του καρκίνου, του HIV / AIDS και του ανθρώπινου γονιδιώματος, δήλωσε ότι η καλύτερη προσέγγιση για την πανδημία είναι η διαχείριση της νόσου μέσω προσεκτικού εντοπισμού λοιμώξεων και αυστηρών μέτρων απομόνωσης όπου και όποτε αρχίζει να εξαπλώνεται.

Είπε ότι ενώ θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, «δεν θα βασίζομαι σε αυτό», και παρότρυνε τους ανθρώπους να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια, να καθαρίζουν τις επιφάνειες και να διατηρούν απόσταση.

Τα εμβόλια που είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως για άλλους τύπους κορανοϊού απέτυχαν να προστατεύσουν τους βλεννογόνους στη μύτη όπου ο ιός εισέρχεται συνήθως στο σώμα, είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες δεν έχουν κάνει αρκετά για να «απομονώσουν βίαια» άτομα που εκτίθενται στον ιό, δήλωσε ο Haseltine, αλλά επαίνεσε τις προσπάθειες της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν για τον περιορισμό των λοιμώξεων.

Ο Haseltine είπε ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία – που κατατάσσονται πρώτη, δεύτερη και τρίτη στις μολύνσεις – έχουν κάνει το χειρότερο.

Καθώς οι παγκόσμιες μολύνσεις πέρασαν τα 5 εκατομμύρια, η Βραζιλία ανέφερε ρεκόρ 19.951 περιστατικών την Τετάρτη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με συνολικές λοιμώξεις σε 291.579. Εάν συνεχιστεί η τάση, η χώρα θα ξεπεράσει σύντομα τα περιστατικά της Ρωσίας (308.705).

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, εν τω μεταξύ, εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ευρύτερη χρήση φαρμάκων κατά της ελονοσίας σε ήπιες περιπτώσεις κορωνοϊού, μια θεραπεία που προτάθηκε από τον Πρόεδρο Μπολσονάρο, σε αντίθεση με τους ειδικούς της δημόσιας υγείας που προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Ο προσωρινός υπουργός Υγείας, Eduardo Pazuello, στρατηγός του στρατού, ενέκρινε τη χρήση αφού δύο γιατροί έφυγαν από την κορυφαία θέση του υπουργείου υπό πίεση για την προώθηση της έγκαιρης χρήσης χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης.

Οι νέες οδηγίες προτείνουν χορήγηση δόσεων από αντι-ελονοσιακά μαζί με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη κατά την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς ή τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, υπογράφοντας ότι αναγνωρίζουν τις πιθανές παρενέργειες.

Ο Πρόεδρος Τραμπ

Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η χορήγηση του σχήματος υδροξυχολοκίνης, το οποίο αντιβαίνει στις συμβουλές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, θα σταματήσει σε δύο ημέρες.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι εάν η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ δεν συμπεριληφθούν στους αριθμούς Covid-19 των ΗΠΑ, η εικόνα για τη χώρα θα ήταν πολύ διαφορετική.

Ο Πρόεδρος Τραμπ άσκησε δριμύα κριτική στην Κίνα αναφερόμενος στα στοιχεία που εκείνη δημοσιοποίησε για τον κορωνοϊό, λέγοντας: «Εδωσαν αριθμούς που ήταν τόσο χαμηλοί … Είδα περισσότερο πρόβλημα στην τηλεόραση από ό, τι ανέφεραν, απλώς κοιτάζοντας μια φωτογραφία».

Κλινική δοκιμή με εργαζόμενους στον τομέα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας

Η ερευνητική μονάδα Mahidol Oxford Tropical Medicine με έδρα την Μπανγκόκ, η οποία υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome, θα διεξαγάγει μια κλινική δοκιμή, με περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, για την αξιολόγηση των φαρμάκων κατά της ελονοσίας σε σχέση με Covid19.

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι η χρήση των φαρμάκων για κορωνοϊό μπορεί να είναι επικίνδυνη και να έχει πολύ σοβαρές παρενέργειες.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία άρχισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Οζάκα, το Κιότο και το Hyogo την Πέμπτη, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό μειώνεται, δήλωσε ο υπουργός οικονομίας Yasutoshi Nishimura. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει αρθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, εκτός από το Τόκιο και τέσσερις άλλους νομούς, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου νησιού του Χοκάιντο.

«Πιστεύω ότι είναι ασφαλές να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κιότο, την Οζάκα και το Χόγκο, δεδομένου ότι ο αριθμός των νέων λοιμώξεων τις τελευταίες ημέρες είναι κάτω από 0,5 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα και οι ιατρικές υπηρεσίες είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο Nishimura.

Η Ιαπωνία δεν είχε την εκρηκτική αύξηση σε πολλές άλλες χώρες, με 16.433 επιβεβαιωμένα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων 784 θανάτων την Τετάρτη, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHK.

Οι εξελίξεις του κορωνοϊού και σε άλλες χώρες:

Κίνα

Το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός της Κίνας της χρονιάς, το διήμερο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο ξεκινά την Πέμπτη, στο οποίο οι ηγέτες θα σφραγίσουν τις πολιτικές και θα δείξουν νέες πολιτικές κατευθύνσεις, καθυστερημένες για δύο μήνες λόγω του κορωνοϊού.

Συμβολικά, η συνάντηση έχει ως στόχο να σηματοδοτήσει τη νίκη του Πεκίνου έναντι του ιού και να τονίσει τον έλεγχο και την ηγεσία της κυβέρνησης καθώς προσπαθεί να αφήσει πίσω της την πανδημία. Η χώρα ανέφερε δύο νέα κρούσματα Covid-19 και κανένα θάνατο τις 24 τελευταίες ώρες, σύμφωνα με την εθνική επιτροπή υγείας.

Ο Γουχάν, η κινεζική πόλη στο κέντρο της επιδημίας, έχει απαγορεύσει επίσημα την κατανάλωση άγριων ζώων. Μια ανακοίνωση στον ιστότοπο της δημοτικής κυβέρνησης ανέφερε ότι απαγορεύεται πλέον κανείς να τρώει, να κυνηγάει ή να εκτρέφει άγρια ​​ζώα, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων ζώων που θεωρούνται προστατευμένα, καθώς και εκείνων που υπάρχουν στην άγρια ​​φύση ή εκτρέφονται. Οι νέοι κανόνες, που ισχύουν για πέντε χρόνια, απαγορεύουν επίσης την κατανάλωση σπάνιων και απειλούμενων υδρόβιων ζώων.

Γαλλία
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν βγεί θετικοί στον κορωνοϊό σε ένα σφαγείο στη δυτική Γαλλία, ανέφεραν την Τετάρτη οι περιφερειακές αρχές υγείας.

Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού καταχώρησε την Τετάρτη 2.248 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό και επιπλέον 424 θανάτους, αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας ανεβάζοντας τα κρούσματα σε 56.594 και 6.090 θανάτους συνολικά.

Καλιφόρνια
Οι αρχές της Καλιφόρνιας δήλωσαν ότι θα εκδώσουν κατευθυντήριες γραμμές για την επανάληψη της παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών του Χόλιγουντ τη Δευτέρα, αλλά ο κυβερνήτης Gavin Newsom προειδοποίησε ότι η κομητεία του Λος Άντζελες είναι  πιθανό να αποκλειστεί από την πρώτη φάση. Λόγω αναγκαιότητας της κοινωνικής απόστασης, το Χόλιγουντ αναμένεται να είναι μεταξύ των τελευταίων βιομηχανιών που θα επιστρέψουν.

Αυστραλία
Ηγέτες της πολιτείας και της επικράτειας της Αυστραλίας αμφισβήτησαν την Πέμπτη το αν θα ανοίξουν ξανά τα εσωτερικά σύνορα, ένα σημαντικό βήμα για την αναζωογόνηση της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας, ως μέρος μέτρων για την ανακούφιση των περιορισμών από τον κορωνοϊό.

Νέα Ζηλανδία
Τα μπαρ και οι παμπ στη Νέα Ζηλανδία άνοιξαν ξανά την Πέμπτη, αλλά η χωρητικότητα υπερδιπλασιάστηκε για να ανταποκριθεί στις οδηγίες κοινωνικής απόστασης

Πηγή: The Guardian