Κορωνοϊός – Λονδίνο: Οι εργαζόμενοι στο Σίτι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα γραφεία

Περιορισμοί στους ανελκυστήρες, θερμικές κάμερες και θερμομετρήσεις θα είναι η νέα πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν οι πρώτοι από τους χρηματιστές και τραπεζίτες της Βρετανίας

Περιορισμοί στους ανελκυστήρες, θερμικές κάμερες και θερμομετρήσεις θα είναι η νέα πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν οι πρώτοι από τους χρηματιστές και τραπεζίτες της Βρετανίας που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα γραφεία τους, ακολουθώντας νέους κανόνες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός κλάδος ετοιμάζεται να φέρει πίσω το προσωπικό στα γραφεία τους, από όπου αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν εκτάκτως όταν η κυβέρνηση επέβαλε lockdown, με αποτέλεσμα να ερημώσει το Κάναρι Γουόρφ και το Σίτι του Λονδίνου, οι δύο χρηματοπιστωτικές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας που συνήθως είναι γεμάτες με κόσμο.

Τώρα οι εταιρίες πρέπει να λάβουν γρήγορα αποφάσεις για το πώς θέλουν να αναπτύξουν το προσωπικό τους σε μια περίοδο η οποία καθορίζεται από την πανδημία του κοροναϊού αλλά και την επακόλουθη εξέλιξη στις εργασιακές πρακτικές και την τεχνολογία.

Επιστρέφει στο γραφείο το 10% του προσωπικού

Οι περισσότερες χρηματοπιστωτικές εταιρίες διατήρησαν μικρές ομάδες στα γραφεία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα ετοιμάζονται για την επιστροφή έως του 10% του προσωπικού τους μέσα τους επόμενους λίγους μήνες, ανάλογα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δήλωσαν πηγές με γνώση του σχεδιασμού.

Περίπου 400 εργαζόμενοι στη NatWest, των οποίων τα καθήκοντα για επιχειρησιακούς λόγους δεν μπορούν να εκτελεστούν από το σπίτι, θα κληθούν τον επόμενο μήνα να επιστρέψουν στα γραφεία και τα call centres, σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Απαγόρευση του hot desking

Η πρακτική του hot desking, όπου οι υπάλληλοι δεν έχουν αποκλειστικά δικό τους γραφείο και οι θέσεις εργασίας χρησιμοποιούνται εκ περιτροπής από όλους, απαγορεύθηκε ενώ έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά όπου δεν είναι δυνατή η κοινωνική αποστασιοποίηση. Παράλληλα, θα περιοριστεί σε δύο ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα έναν ανελκυστήρα ενώ στις εισόδους των κτιρίων θα υπάρχουν θερμικές κάμερες και θα γίνονται θερμομετρήσεις. Στις επιχειρήσεις θα επιβληθούν περιορισμοί για το πόσοι υπάλληλοι μπορούν να επιστρέψουν στο πρώτο κύμα, καθώς οι αυστηροί κανόνες του lockdown περιόρισαν τη δυναμικότητα των βρετανικών δικτύων μέσων μεταφοράς σε 10%.

Ορισμένοι χρηματιστές στο τμήμα αγορών θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στην Barclays, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να πάνε στο γραφείο τους χωρίς να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς και ότι μπορούν να βρουν λύση σε ό,τι αφορά τη φροντίδα των παιδιών τους.

Τέτοιου είδους προβλέψεις είναι στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού για την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία τους, δήλωσε ο Τσάρλι Νέδερτον, στην εταιρία Marsh, ο οποίος συμβουλεύει τις εταιρίες για την επιστροφή στους χώρους εργασίας. Ένας πελάτης δεσμεύθηκε να καλύπτει το κόστος του ταξί ύψους έως 1.000 λιρών το μήνα προκειμένου οι υπάλληλοι να πηγαινοέρχονται με ασφάλεια στο γραφείο, δήλωσε ο Νέδερτον.

Η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη στο Λονδίνο σε σχέση με άλλες μεγάλες πρωτεύουσες, λόγω του μεγέθους της βρετανικής μητρόπολης και του πόσο μακριά μένουν πολλοί εργαζόμενοι καθώς οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ υψηλές στο κέντρο της πόλης.

Μεταξύ αυτών που ετοιμάζονται για την επιστροφή του προσωπικού τους είναι η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, με το 10% των 5.900 υπαλλήλων της στο Λονδίνο να αναμένεται να επιστρέψουν στα γραφεία τους, δήλωσε άλλη πηγή.

Ενώ κάποιοι κάνουν προσεκτικές προετοιμασίες, πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο εξετάζουν έναν νέο τρόπο ζωής ενώ οι εταιρίες αξιολογούν τα οφέλη της τηλεργασίας.

Τράπεζες όπως η Barclays, η NatWest και η Standard Chartered πιθανόν να διατηρήσουν σε μόνιμη βάση τις ρυθμίσεις για ευέλικτο ωράριο για πολλούς εργαζόμενους.

«Πριν την κρίση κάναμε έρευνες για τον μελλοντικό χώρο εργασίας και μέσα σε λίγες εβδομάδες προχωρήσαμε χρόνια μπροστά, σχετικά με το πώς πιστεύαμε ότι θα ήταν», δήλωσε η Πολίν Χοκς-Μπάνιαν, διευθυντικό στέλεχος στην Investment Association. «Οι προσωπικές απόψεις περί ευέλικτης εργασίας άλλαξαν καθώς αποδείχθηκε ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk