Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση για το εάν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία στις αρχές Ιουνίου.

Αυτό δήλωσε άλλωστε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας, την Πέμπτη, στον ΣΚΑΙ.

Πρόσθεσε πως οι ενδείξεις από τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της χώρας είναι θετικές και η προσαρμογή είναι ομαλή.

«Τα παιδιά έχουν ανάγκη να επανασυνδεθούν με το σχολικό περιβάλλον, με κανόνες υγιεινής και δεν πρέπει να καλλιεργείται ο φόβος» τόνισε η κ. Ζαχαράκη.

Η επιχειρηματολογία υπέρ το άνοιγμα των σχολείων τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και αρκετοί θεωρούν δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των δημοτικών στις αρχές Ιουνίου.

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία έχει ήδη ταχθεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή, για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο».

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στο δίλημμα πολιτείας και γονέων, αναφορικά με το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Με αφορμή τις σκέψεις στην κυβέρνηση, για επιστροφή των παιδιών στα δημοτικά από την 1η Ιουνίου ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος από τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων.

Επιφυλακτικοί οι δάσκαλοι

Όπως σημειώνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα να λυθούν για να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κίκινης υπογράμμισε μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag»  ότι αυτοί που θα αποφασίσουν για το άνοιγμα των σχολείων θα είναι οι ειδικοί.

«Εμείς έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον ΕΟΔΥ, με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εσωτερικών για τα ζητήματα λειτουργίας των σχολείων, πχ στον τομέα της καθαριότητας» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, συμπληρώνοντας ότι η πλειοψηφία των απασχολούμενων στην καθαριότητα των σχολείων έχει επικεντρωθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Είναι αναγκαία η συνεχής απολύμανση και καθαριότητα για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων» συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να καθοριστούν οι κανόνες μεταφοράς των μαθητών στην περιφέρεια.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνει με τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, καθώς το υπουργείο αναφέρει ότι ο ανώτερος αριθμός μαθητών θα είναι 15 ανά τάξη, ωστόσο με τα δεδομένα που υπάρχουν θα πρέπει να μπουν 10 μαθητές ανά τάξη. «Συνεπώς το τμήμα θα πρέπει να σπάσει σε τρεις τάξεις» σημείωσε ο κ. Κίκινης, υπογραμμίζοντας ότι ο δάσκαλος δεν μπορεί να βρίσκεται μακριά από τα παιδιά.

«Πρέπει να γίνει συζήτηση για όλα τα ζητήματα γιατί στο τέλος οι λεπτομέρειες θα πέσουν στην πλάτη των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με προβλήματα που δεν θα μπορούν να λύσουν»  κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.