Πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, η τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους υπουργούς των ευρωπαϊκών κρατών πρώτης γραμμής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, η τηλεδιάσκεψη επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα στο μεταναστευτικό και στην προοπτική συγκρότησης μίας »ομάδας συνεννόησης» των πέντε, για την προώθηση κοινών θέσεων, ενόψει της διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου οι πέντε χώρες πρώτης γραμμής είχαν υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη – μέλη της ΕΕ κοινό έγγραφο που αποτυπώνει τις θέσεις τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Στην πενταμερή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νουρής, της Ιταλίας, Λουσιάνα Λαμοργκέζε, της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα Γκόμεζ, και της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι.

Αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή του βάρους

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αποτελεσματική αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή του βάρους, η οποία πρέπει να είναι υποχρεωτική, ιδιαίτερα σε καταστάσεις πίεσης ή και κρίσεων, στη δημιουργία ενός στιβαρού και αποτελεσματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, συμπεριλαμβανομένων κοινών πτήσεων προς τις τρίτες χώρες προέλευσης, και στην καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη των πέντε υπουργών, ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαΐου.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε μπροστά μας μία πολύπλοκη και σκληρή διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε αυτήν, οι θέσεις των χωρών πρώτης γραμμής που προασπίζουν τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να ακούγονται. Αλλά για να ακούγονται οι θέσεις μας, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συντονισμένες».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι πέντε υπουργοί έχουν ήδη «παρουσιάσει τις βασικές σκέψεις και ανησυχίες. Σήμερα, κάναμε ένα ακόμη βήμα, που επικεντρώνεται στο τρίπτυχο ουσιαστική αλληλεγγύη – αποτελεσματικός μηχανισμός επιστροφών – εξάλειψη των δικτύων διακινητών. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες και συναντήσεις που θα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ