Ενα πακέτο 24 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονομίας εξήγγειλε στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για ένα «Σχέδιο Γέφυρα», όπως το ονόμασε και αφορά σε μέτρα στήριξης της εργασίας, μείωσης των φόρων και ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον τουρισμό.

***
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε πολλές φορές σε μάχες, σε όπλα και σε πολεμοφόδια όπως για παράδειγμα: «όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και τον πόλεμο της οικονομίας» ή «όπλο μας είναι τα διαβατήρια ασφαλείας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας» ή ακόμα «ας κρατήσουμε τα θετικά συναισθήματα ως πολεμοφόδια για τη μάχη που έρχεται». Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε παρακαταθήκες που δεν πρόκειται να γίνουν κάστρα στην άμμο που θα σβήσει, όπως σημείωσε, το καλοκαιρινό κύμα.

***
Ο Πάιατ με μάσκα στη Βουλή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ελάχιστοι πρόσεξαν ότι την ώρα που διεξαγόταν στη Βουλή  η συζήτηση για τη διεύρυνση των κατηγοριών εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, το θηριώδες μαύρο τζιπ, με φιμέ τζάμια που μπήκε στο προαύλιο της Βουλής, συνοδευόμενο από αυτοκίνητο της ασφάλειας. Από το τζιπ βγήκε ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ (φορώντας την μάσκα του) μαζί με την Νο2 της πρεσβείας και κατευθύνθηκαν στο ισόγειο του Κοινοβουλίου  όπου βρίσκεται το γραφείο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι και συνηθισμένη εικόνα, πώς να το κάνουμε, να έρχεται στη Βουλή ο αμερικανός πρεσβευτής, την ώρα που τα μέτρα προστασίας στο Κοινοβούλιο είναι αυστηρά λόγω κορωνοιού. Να σκεφτείτε ότι ακόμα και στις ψηφοφορίες για να μην παρατηρηθεί συνωστισμός οι βουλευτές ψηφίζουν με βάρδιες ή κατά… ομάδες (πέντε ομάδες με 60 βουλευτές η κάθε μία).

***
Το περίεργο είναι ότι ο κ. Πάιατ πήγε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν ήταν στο γραφείο του. Βρισκόταν στην αίθουσα της Ολομελείας ακούγοντας την «απολογία» Παπαγγελόπουλου. Συνεπώς ποιον ή ποιους συνάντησε ο αμερικανός πρεσβευτής στη Βουλή; Προτού σας πω, θέλω να επισημάνω τον συνωστισμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που σημειώθηκε ξαφνικά έξω από το γραφείο του κ. Τσίπρα για να υποδεχθούν τον κ. Πάιατ: Καλά θα πείτε οι κκ. Κατρούγκαλος (ως υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ) και Καλπαδάκης (διπλωματικός σύμβουλος), είχαν ρόλο να βρίσκονταν εκεί. Αλλά ο Νίκος Παππάς που μόλις έμαθε ότι βρισκόταν στα μέρη του ΣΥΡΙΖΑ ο αμερικανός πρεσβευτής τι ήθελε να βρεθεί και να φωτογραφηθεί με τον αμερικανό πρεσβευτή; Ή ακόμα η Ράνια Σβίγκου που ήρθε ειδικά για αυτό τον σκοπό στη Βουλή;

***
Ρώτησα τον κ. Κατρούγκαλο τον λόγο της συνάντησης που είχαν με τον κ. Πάιατ και μου αποκάλυψε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον βλέπουν συχνά κάθε τρεις μήνες, ενώ τον κ. Τσίπρα, τώρα που είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , τον συναντά πιο αραιά, κάθε έξι μήνες. Πάντως η συνάντηση  του αμερικανού πρεσβευτή με τον κ. Κατρούγκαλο, την κυρία Σβίγκου και τους υπόλοιπους είχε ως θέμα την ανταλλαγή απόψεων για τα ελληνοτουρκικά και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

***
Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Προέδρου

Αυτή τη φορά, κατά την επίσκεψή της στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει τα πολυτελή και ενεργειοβόρα υπηρεσιακά αυτοκίνητα  που διαθέτει η Προεδρία της Δημοκρατία. Πήρε ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο και πήγε να συναντήσει τους αστέγους. Συνομίλησε μαζί τους, άκουσε τα προβλήματά τους και δήλωσε ότι οφείλουμε να τους θωρακίσουμε ενάντια στις ασθένειες, να τους περιβάλλουμε με τη φροντίδα μας, με δυο λόγια, να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Είναι, είπε, άνθρωποι που ζον σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, πολλοί έχουν προβλήματα υγείας, αρκετοί είναι ηλικιωμένοι.

***

Ο Στουρνάρας και η υγειονομική κρίση

Ξέρετε πόση ώρα συνήθως διαρκούν οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ); Αρχίζουν το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ, μ΄ένα μικρό διάλειμμα για φαγητό το μεσημέρι. Πολλές φορές δεν τελειώνουν καν την ίδια ημέρα και απαιτείται και νέα συνεδρίαση την επομένη ημέρα, όπως συνέβη την Τετάρτη με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία θα επαναληφθεί και την Πέμπτη. Ο λόγος; Η οικονομική κρίση εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Και για τους τραπεζίτες είναι περίπλοκη υπόθεση.

***
Αλλωστε ήταν η πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ από τότε που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό η ανανέωση της θητείας του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Υποθέτω ότι όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες του έσωσαν τα συγχαρητήριά τους. Ή μήπως όχι; Νομίζω ότι οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες, περιλαμβανομένης και της Κριστίν Λαγκάρντ, δεν έδειξαν καμία έκπληξη για την ανανέωση της θητείας του. Θεώρησαν την εξέλιξη αυτή «απολύτως φυσιολογική» και έτσι τα συγχαρητήρια που δόθηκαν ήταν εντελώς τυπικά.  Θα πρέπει όμως να ξέρετε και τούτα:

***
Η ορκωμοσία του διοικητή

Συνήλθε ήδη το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος και πρότεινε προς το Υπουργικό Συμβούλιο την ανανέωση της θητείας του κ. Στουρνάρα. Εν συνεχεία αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού να εγκριθεί η ανανέωση της θητείας. Ακολούθως ο κεντρικός τραπεζίτης θα περάσει από ακρόαση  από την ειδική επιτροπή της Βουλής. Και αφού θα γίνει αυτό θα ακολουθήσει η ορκωμοσία. Ο κεντρικός τραπεζίτης ορκίζεται περίπου όπως ένας… υπουργός. Δηλαδή ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

***
Υπό διάλυση η Χρυσή Αυγή, φεύγει και ο Κασιδιάρης

Αν και οι φήμες έχουν φουντώσει ότι ο φερόμενος ως υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Ηλίας (ή Λιάκος) Κασιδιάρης τα έχει βροντήξει και αποχωρεί από το εθνικιστικό αυτό μόρφωμα, ωστόσο επισήμως ο Νίκος Μιχαλολιάκος τηρεί σιγή ιχθύος. Μαθαίνω ότι ο Κασιδιάρης είναι εξαφανισμένος και ότι είναι σφόδρα ενοχλημένος με τον «αρχηγό» του επειδή θεωρεί ότι τον ξεγέλασε. Κατά μία εκδοχή αιτία της «σύγκρουσης ήταν ποιος θα ελέγξει το κόμμα.  Λένε λοιπόν ότι  Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης  είχαν συμφωνήσει πως σε περίπτωση εκλογών να αναλάβει την ευθύνη του προεκλογικού αγώνα ο Κασιδιάρης. Προϋπόθεση όμως η Χρυσή Αυγή να αλλάξει όνομα και να κατέβει στις εκλογές με νέο όνομα (κάτι σαν «Εθνική Λύση»). Μετά τη διαπίστωση όμως ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν στο άμεσο μέλλον, ο Κασιδιάρης, λένε οι πληροφορίες, ζήτησε  από τον Νίκο Μιχαλολιάκο να του παραδώσει τα κλειδιά του κόμματος και να το οδηγήσει αυτός ως νέος αρχηγός και με νέο όνομα στις εκλογές όποτε αυτές διεξαχθούν. Ελα όμως που ο Μιχαλολιάκος, λέγεται πως δεν συμφώνησε…

***
Ηθελε ο «αρχηγός» να βγει πρώτα η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής και εν συνεχεία να αυτο-αναγορευτεί σε επίτιμο αρχηγό της οργάνωσης ορίζοντας παράλληλα τον Κασιδιάρη ως εκτελεστικό αρχηγό. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν η σειρά του κ. Κασιδιάρη να μην συμφωνήσει, οποίος, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, φανερά οργισμένος τα βρόντηξε και έφυγε. Με την αποχώρηση Κασιδιάρη   δεν φαίνεται να του έμειναν και πολλά στελέχη του Μιχαλολιάκου. Ο Λαγός (που είναι και ευρωβουλευτής) ανεξαρτητοποιήθηκε. Ο Παπάς λέγεται πως είναι ενοχλημένος γιατί τον… ξέχασε ο αρχηγός του, οι Γερμενής και Ηλιόπουλος έχουν κουνήσει το μαντήλι εδώ και καιρό στον «αρχηγό», ενώ ο Παναγιώταρος το παίζει «επιτήδειος ουδέτερος» και περιμένει να δει πού θα κάτσει η μπίλια της ηγεσίας, ώστε να προστρέξει σ΄αυτήν. Αλλωστε η τελευταία εμφάνιση του κ. Μιχαλολιάκου ήταν αποκαρδιωτική. Σε συγκέντρωση (για τα μέτρα) στο Σύνταγμα είχε μαζέψει μερικοί χρυσαυγίτες, (μαζί με τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια), φώναξαν μερικά συνθήματα και αποχώρησαν. Τα γραφεία της οργάνωσης κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ξεκινώντας από γραφεία της οδού Μεσογείων, ενώ περισσότερα στελέχη από τις τοπικές οργανώσεις έχουν αποχωρήσει κατηγορώντας την ηγεσία της οργάνωσης για… οικογενειοκρατία.