Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου για την εξέλιξη της πρωτόγνωρης φετινής τουριστικής σεζόν είναι μεγάλη.

Και είναι απολύτως δικαιολογημένη. Η εγχώρια τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας. Αφορά γύρω στο 20% του ΑΕΠ, προσφέρει περίπου 350.000 άμεσες θέσεις εργασίας ανά έτος και 350.000 έως 400.000 έμμεσες, ενώ μεγάλη είναι η συμβολή του στην κάλυψη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης ο τουρισμός διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πορεία προς την ανάκαμψη.

Είναι βέβαιο ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας θα υποστεί φέτος ισχυρό πλήγμα. Το κύριο ζητούμενο είναι πλέον να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο η ζημιά. Αυτό επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση που ανακοίνωσε χθες μέτρα στήριξης των εργαζομένων, ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών και ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι αναγκαίες – μένει να φανεί αν είναι και ικανές – προκειμένου να βοηθήσουν τον κλάδο να σταθεί όρθιος απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση. Δεν παύουν όμως να προσωρινές και πυροσβεστικού χαρακτήρα. Χρειάζεται να ανοίξει παράλληλα ένας ευρύς διάλογος με αντικείμενο τα δομικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού. Να αναζητηθούν τρόποι ώστε να ενισχυθούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να επαυξηθεί έτι περαιτέρω η θετική συμβολή του στο ΑΕΠ και την απασχόληση.

Στην προηγούμενη κρίση που βιώσαμε η συζήτηση αυτή έμεινε στα «χαρτιά». Διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού τουρισµού, όπως η γεωγραφική και εποχική συγκέντρωση του τουριστικού προϊόντος, δεν θεραπεύτηκαν. Αν και έχει χυθεί πολύ μελάνι για να αναδειχθεί η ανάγκη καταπολέμησης της εποχικότητας, ο χειμερινός τουρισμός στη χώρα μας παραμένει σε χειμερία νάρκη. Το 82% των διεθνών τουριστικών αφίξεων καταγράφεται από τον Μάιο έως τον Σεπτέµβριο.

Εάν η αδυναμία αυτή είχε επαρκώς αντιμετωπιστεί, σήμερα θα μιλούσαμε με άλλους όρους και ο χρονικός ορίζοντας των τουριστικών δραστηριοτήτων θα εκτεινόταν πέραν του φθινοπώρου, με αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις σε όρους απασχόλησης και ΑΕΠ.

Η σημαντική βελτίωση των κλιματικών συνθηκών κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο – όπως ήδη το βιώνουμε – εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αποτελεί για τη χώρα μας πρόκληση και μεγάλη ευκαιρία για τη διεύρυνση της τουριστικής χρονικής περιόδου.

Εξίσου κρίσιμες προκλήσεις είναι η γεωγραφική διασπορά του τουριστικού προϊόντος σε μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, ο απεγκλωβισμός από το σχήμα «ήλιος – θάλασσα» και η ενίσχυση άλλων μορφών τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο πολιτιστικός και ο γαστρονομικός.

Εάν επιτευχθεί πρόοδος στα παραπάνω, τα οφέλη ειδικά σε αυτή τη συγκυρία θα είναι πολλαπλασιαστικά, καθώς θα συνδυαστούν με ένα πολύτιμο όπλο που κέρδισε η χώρα μας εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Και αυτό δεν είναι άλλο από την εμπιστοσύνη, «το διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας».