Στο μικροσκόπιο του Πρωθυπουργικού Γραφείου τίθενται τα μεγάλα έργα υποδομών εθνικής σημασίας. Σύμφωνα με την 6η Έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας, που δημοσιεύθηκε σήμερα, δημιουργείται ένα Στρατηγικό Πλάνο Έργων Υποδομής, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, προκειμένου να αναθερμανθούν οι δημόσιες επενδύσεις και να γίνει καλύτερη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε μια περίοδο που λόγω και της νέα κρίσης του κορωνοϊού η χώρα θα χρειαστεί επενδυτική ένεση.

Η έλλειψη ώριμων έργων, τα νομικά και αρχαιολογικά εμπόδια, καθώς και τα δομικά προβλήματα στις διαδικασίες παραγωγής δημοσίων έργων επιβραδύνουν τις επενδύσεις. Η δομή που θα δημιουργηθεί θα εξασφαλίσει την έγκαιρη προετοιμασία των έργων, θα προγραμματίσει μελλοντικές δημόσιες δαπάνες και θα μεγιστοποιήσει τη συμπληρωματικότητα μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων και συγχρηματοδοτούμενων έργων, βελτιστοποιώντας το μίγμα χρηματοδότησης. Επίσης, θα αναλάβει να τεκμηριώσει τη σκοπιμότητα και την προστιθέμενη αξία των πιθανών έργων, θα περιγράψει το επίπεδο ωρίμανσης, κοστολόγησης και πολυετούς προϋπολογισμού και θα αποσαφηνίσει τις πηγές χρηματοδότησης.

Ο συντονισμός του Στρατηγικών Έργων Υποδομής περνά στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Η καθιέρωση αυτού του Πλάνου αναμένεται, σύμφωνα με την Έκθεση, να βελτιώσει σημαντικά τον συντονισμό των επενδύσεων και την αποτελεσματική διαχείριση του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις και να συμβάλει στην αυξημένη εκτέλεση του. Υπενθυμίζεται ότι το Στρατηγικό Πλάνο Έργων Υποδομής ήταν μέρος του προγράμματος της ΝΔ για τις υποδομές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί στην Κομισιόν να συμφωνήσουν σχετικά με το πεδίο και τον ρόλο του Στρατηγικου Πλάνου Έργων Υποδομής έως τον ερχόμενο Ιούλιο, ακολούθως να καθιερώσουν τη νέα δομή ως τον Σεπτέμβριο και θα διασφαλίσουν το προσωπικό και τη λειτουργία έως τον Οκτώβριο του 2020. Σε πλήρη ανάπτυξη θα βρίσκεται τον Ιανουάριο του 2021.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Κομισιόν, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη δημιουργία μιας δομής υποστήριξης για την προετοιμασία έργων, στο πλαίσιο της συνολικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Στρατηγικού Πλάνου Έργων Υποδομής. Η εν λόγω δομή θα υποστηρίξει έργα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών ενέργειας, περιβάλλοντος, κοινωνικών, μεταφορών και ψηφιακής οικονομίας, μέσω μιας βασικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο Surveillance Report, ως τον Μάρτιο του 2021, θα αναπτυχθεί και θα είναι σε πλήρη λειτουργεία ο βελτιωμένος μηχανισμός υποστήριξης και παράδοσης για την προετοιμασία και την υλοποίηση των έργων, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα τόσο των έργων υποδομής του δημόσιου τομέα, όσο και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Ακόμα, ως το τέλος του 2020, η χώρα μας δεσμεύεται να έχει υιοθετήσει μια νέα στρατηγική για της δημόσιες συμβάσεις για τα έτη 2021-2025, ενώ ως το τέλος του 2021, θα έχει αναπτυχθεί το Εθνικό Μητρώο Υποδομών το οποίο και θα ενσωματώνει όλες τις τεχνικές και γεωχωρικές πληροφορίες σχετικά με όλα τα έργα δημόσιας υποδομής, ώστε να είναι εφικτή η καλύτερη διαχείριση αυτών, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησής τους.