Γερμανία: Πλειοψηφία υπέρ του σχεδίου Μέρκελ-Μακρόν

Στήριξη από Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους, Αριστερά, Σόιμπλε και την πλειοψηφία των Χριστιανοδημοκρατών. Απόρριψη από AfD και Φιλελεύθερους.

Η πρόταση που κατέθεσαν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμμανούελ Μακρόν στηρίζεται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο γερμανικό κοινοβούλιο. Από τις μέχρι στιγμής δημόσιες τοποθετήσεις προκύπτει ότι υποστηρικτές και αντίπαλοι ενός προγράμματος στήριξης 500 δις ευρώ είναι σχεδόν οι ίδιοι, όπως και στο ζήτημα των πακέτων βοήθειας για την Ελλάδα.

Ενδεικτικό παράδειγμα για αυτή τη διαπίστωση είναι η Κ.Ο. των δύο χριστιανικών κομμάτων, του CDU και του βαυαρικού CSU. Ενώ η ηγεσία της Κ.Ο. που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών στηρίζει τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία, βουλευτές που απέρριπταν τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα καταδικάζουν και το νέο σχέδιο, για παράδειγμα ο Χριστιανοδημοκράτης Κλάους-Πέτερ Βιλς και ο βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Χανς Μίχελμπαχ.

Στους υποστηρικτές και ο Β. Σόιμπλε

Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απορρίπτει τώρα και το σχέδιο Μέρκελ – Μακρόν. «Πιο γρήγορα απ΄ ό,τι αναμενόταν η καγκελάριος υπέκυψε στις βλέψεις της Γαλλίας και των υπερχρεωμένων κρατών του Νότου», δηλώνει η συνπρόεδρος της ΚΟ Αλίς Βάιντελ. Ο δε πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ εκφράζει στο twitter την ανησυχία του ότι με το σχέδιο ενδεχομένως καθιερώνεται η αρχή ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ φέρουν την ευθύνη για το σύνολο του χρέους των εθνικών κρατών.

Αντίθετα, το σχέδιο Μέρκελ – Μακρόν χαιρετίζουν Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά, το οποίο συνήθως απέρριπτε τα πακέτα στήριξης για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον συνπρόεδρο του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ η πρόταση των 500 δις ευρώ συνιστά ένα βήμα προς την κατεύθυνση έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση οικονομικών προκλήσεων στην ΕΕ. Την γαλλογερμανική ιδέα στηρίζει και ο πρόεδρος της γερμανικής βούλης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αυτό το διάστημα προετοιμάζει με τον γάλλο ομόλογο του Ρισάρντ Φεράν κοινή δήλωση, την οποία θα καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Γαλλογερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Γερμανικό σκεπτικό

Τη Δευτέρα η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν είχαν καταθέσει κοινό σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το σχέδιο της η Κομισιόν αναλαμβάνει εξ ονόματος της ΕΕ στις χρηματαγορές δάνεια ύψους 500 εκατομ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει κλάδους της οικονομίας και περιφέρειες των κρατών – μελών της ΕΕ που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία.

Οι επιχορηγήσεις αυτές θα είναι άμεσες και μη επιστρεπτέες. Την αποπληρωμή των δανείων χρεώνονται όλα τα κράτη – μέλη ανάλογα με το ποσό εισφοράς τους στον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Με βάση αυτόν τον συντελεστή αναλογίας η Γερμανία θα πρέπει να αποπληρώσει το 27% των δανείων, δηλαδή ένα ποσό που ανέρχεται στα 135 δις ευρώ συν τους τόκους.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών η Γερμανία ελάχιστα θα ωφελούνταν άμεσα από αυτό το πρόγραμμα. Το ζητούμενο για το Βερολίνο είναι αλλού: να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στα κράτη – μέλη και η συνοχή της ΕΕ αλλά και να αποφευχθεί η συρρίκνωση των εθνικών οικονομιών. Όχι μόνο επειδή το 60% των γερμανικών εξαγωγών προορίζονται προς χώρες της ΕΕ. Όπως και η Γαλλία έτσι και η Γερμανία δεν θέλει να δώσει ευκαιρίες στην Κίνα και τη Ρωσία ώστε να αυξήσουν την επιρροή τους στην ΕΕ αλλά ούτε σε επενδυτές από τρίτες χώρες ώστε να αγοράσουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε τιμές ευκαιρίας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk