Υπό το βάρος χιλιάδων δικαστικών αγωγών που έχουν καταθέσει εναντίον της καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι προσβλήθηκαν από καρκίνο εξαιτίας της χρήσης του ταλκ που παρασκευάζει, η Johnson & Johnson αποφάσισε να σταματήσει τις πωλήσεις του δημοφιλούς Baby Powder στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Η πολυσχιδής αμερικανική εταιρεία ειδών προσωπικής φροντίδας έχει επανειλημμένως επιμείνει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή. Αλλά αντιμετωπίζει περισσότερες από 16.000 αγωγές αποζημίωσης από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα ταλκ της εταιρείας περιέχουν αμίαντο, μια ουσία που τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνα. Η εταιρεία σημειώνει ότι οι πωλήσεις Baby Powder αντιστοιχούν στο 0,5% των συνολικών πωλήσεων προϊόντων προσωπικής φροντίδας στην αμερικανική αγορά. Σημειώνει, ωστόσο, ότι στη Βόρεια Αμερική οι πωλήσεις του ταλκ μειώνονται κάθετα εξαιτίας της κακής φήμης που απέκτησε το προϊόν.

Σε έρευνα που διεξήγαγε τον περασμένο Οκτώβριο η J&J δεν ανίχνευσε αμίαντο στο Baby Powder, αλλά η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων σε δικές της έρευνες εντόπισε ίχνη του ινώδους ορυκτού. Η εταιρεία έχει εφεσιβάλει δικαστική απόφαση του 2018 που την καταδικάζει να καταβάλει αποζημίωση 5,7 δισ. δολαρίων σε 22 γυναίκες, οι οποίες θεωρούν ότι έπειτα από συστηματική χρήση των προϊόντων ταλκ της εταιρείας εμφάνισαν καρκίνο στις ωοθήκες.