Ο δημόσιος παράκτιος χώρος που μπορούν να καταλαμβάνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού και την τουριστική ανάπτυξη, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, αυξάνεται κατά 200 τετραγωνικά μέτρα (από 300 τ.μ που ισχύει σήμερα σε 500 τ.μ) το μέγιστο εμβαδόν κάθε παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Επίσης, περιορίζεται από 60% σε 50% το ελάχιστο ποσοστό της έκτασης του αιγιαλού που πρέπει να παραμένει ελεύθερη.

Η νέα νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και ρυθμίσεις για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στις οποίες πλέον θα μπορούν να ενσωματώνονται αγροτικές οδοί, με τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Ακόμη, περιλαμβάνει διατάξεις που προβλέπουν επεμβάσεις, εντός δημόσιων δασικών εκτάσεων, για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ και των απαραίτητων εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα, όσον αφορά σε παραλία και αιγιαλό, προβλέπονται τα εξής:  

-Αυξάνεται από 300 τ.μ που ισχύει σήμερα σε 500 τ.μ. το ανώτατο όριο στο εμβαδόν κάθε παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους.

– Εάν στον ίδιο αιγιαλό υπάρχουν περισσότερες παραχωρήσεις για την εκμίσθωση ομπρελών και καθισμάτων, πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του συνολικού εμβαδού του (60% σήμερα), ισοκατανεμημένου σε όλο το μήκος του αιγιαλού, χωρίς να υπολογίζεται ο χώρος του αιγιαλού που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος.

  • Για τις περιπτώσεις παραχώρησης για απλή χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης σε ξενοδοχεία και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τα οποία δραστηριοποιούνται σε όμορο χώρο και λειτουργούν νόμιμα, δεν θα ισχύει πια ο περιορισμός του εμβαδού κάθε παραχώρησης, δηλαδή τα 500 τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πολεοδομικά κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις, όπως:

  • θα επιτρέπονται, με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) – μόνο για μία φορά μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος _ να γίνουν τροποποιήσεις της οριοθέτησης μιας ΠΟΤΑ, ή  επενδύσεων που πολεοδομούνται με ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων) και ΕΣΧΑΣΕ ( Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων). Προϋπόθεση η μεταβολή της έκτασής τους να μην υπερβαίνει το 10%. Για μεγαλύτερη μεταβολή, αλλά και για κάθε επόμενη τροποποίηση των ορίων είναι απαραίτητη η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο, στη ρύθμιση περιλαμβάνεται πρόβλεψη, κατ΄ εξαίρεση και για αυξομειώσεις έκτασης έως 15%,  για περιπτώσεις που αφορούν έκτακτη ανάγκη τροποποίησης του σχεδιασμού λόγω περιβαλλοντικών ή λειτουργικών θεμάτων ή σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να αποκτηθεί το σύνολο των εκτάσεων τρίτων, οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική οριοθέτηση ή σε περίπτωση συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις.

  • Προβλέπεται δυνατότητα απόσπασης τμημάτων σε οριοθετημένη ΠΟΤΑ και οριοθέτησης και χαρακτηρισμού τους ως νέων αυτοτελών ΠΟΤΑ, εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους.
  • Η εξαγορά και ενσωμάτωση οδών σε μεγάλες τουριστικές επενδύσεις προτείνεται να υλοποιείται με τη διαδικασία εξαγοράς δημοσίων κτημάτων για τουριστικούς σκοπούς, με την πρόβλεψη ότι η τιμή μονάδας θα καθορίζεται κατά τη διαδικασία για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
  • Οδικά δίκτυα και ρέματα που διατρέχουν οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής δεν θα προσμετρώνται στον υπολογισμό του ελάχιστου εμβαδού των ιδιοκτησιών.
  • Σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων,  ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής  επιτρέπεται να περιλαμβάνονται δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις ή να τέμνονται από αυτά εφόσον διατηρούν τον χαρακτήρα τους. Εάν έχει εγκριθεί επέμβαση σε αυτές προσμετρώνται στην αρτιότητα και συνυπολογίζονται στην αξιοποιήσιμη έκταση. Σε περίπτωση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων που πολεοδομούνται παραμένουν εκτός σχεδίου, αν και προσμετρώνται στην επιφάνεια του γηπέδου.
  • Επιτρέπεται η  επέμβαση, εντός δημόσιων δασικών εκτάσεων, για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ.  Αφορά διάνοιξη και δημιουργία γηπέδων γκολφ αλλά και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Ο εφαρμοζόμενος συντελεστής δόμησης για γήπεδα γκολφ ορίζεται στο 0,05 υπολογιζόμενο επί του 10% της συνολικά δεσμευόμενης έκτασης για την οποία εγκρίνεται η επέμβαση.
  • Η έκταση που υποχρεούνται να αναδασώσουν οι φορείς δημιουργίας τουριστικών εγκαταστάσεων εντός δημόσιων δασικών εκτάσεων θα υπολογίζεται πλέον  μόνο επί των εκτάσεων στις οποίες πραγματοποιείται η επέμβαση και όχι επί του συνόλου της δασικής έκτασης, για την οποία έχει εγκριθεί η επένδυση.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα γήπεδα γκολφ 9 οπών αποτελούν κατηγορία ενισχυόμενης επένδυσης και άρα μπορούν να υπαχθούν σε διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.