Κομισιόν: Έως και 100 δισ. ευρώ προς τις χώρες-μέλη από το πρόγραμμα SURE

Μέσω του προγράμματος, μπορούν να διατεθούν δάνεια έως και 100 δισ. ευρώ προς τις χώρες-μέλη και υπό ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους

omisi;o«Πράσινο φως» και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πήρε το Πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης. Μέσω του προγράμματος, μπορούν να διατεθούν δάνεια έως και 100 δισ. ευρώ προς τις χώρες-μέλη και υπό ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πρόγραμμα SURE προσφέρει τη δυνατότητα στις χώρες – μέλη να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση των αυξημένων δημοσίων δαπανών για μέτρα στήριξης της απασχόλησης, όπως για παράδειγμα η χορήγηση εκτάκτου επιδόματος σε εργαζομένους σε προσωρινή αναστολή σύμβασης.

Το SURE αποτελεί τον έναν εκ των τριών πυλώνων στο πανευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας ύψους 540 δισ. ευρώ για θέσεις εργασίας και εργαζομένους, επιχειρήσεις και χώρες-μέλη για το οποίο υπήρξε συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στο Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν την έκθεση του Eurogroup στις 23 Απριλίου. Το πλέγμα μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου 2020.

«Η πανδημία του Covid-19 συνιστά μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Πέραν των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, η επιδημία έχει προκαλέσει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, με αρκετές επιχειρήσεις να βασίζονται σε κρατική στήριξη, ώστε να διατηρήσουν τον αριθμό εργαζομένων.

Το SURE θα αποτελέσει ζωτικής σημασίας δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων, διασφαλίζοντας ότι οι χώρες μέλη θα έχουν τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας και απώλειας εισοδήματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, Ζντράφκο Μάριτς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk