Το ΜέΡΑ25 συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στη σημερινή κινητοποίηση «εναντίον της προσπάθειας της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη να εισάγει σημαντικές αλλαγές στα δημόσια σχολεία που δεν θα αφορούν τα παιδιά τους, και μ’ έναν τρόπο που δεν εμπίπτει στις προδιαγραφές ενός πραγματικού δημόσιου διαλόγου», δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε τοποθέτησή του σχετικά με τις κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι είναι απαράδεκτο, εν μέσω κορoναϊού, όσο δάσκαλοι, γονείς, η κοινωνία συνολικά στερείται του πολιτικού δικαιώματος να διαμαρτυρηθεί, να συμμετάσχει σε έναν διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση να περνάει ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία, ιδίως όταν τα παιδιά των μελών της, των μελών της κυβέρνησης, δεν πρόκειται ποτέ να υποστούν τις συνέπειες.

Δεν είναι δυνατόν, όπως προσθέτει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός ή η υπουργός, να έχουμε και μία νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σημειώνει, θα πρέπει να σχεδιάζεται συνεχώς, σε πραγματικό χρόνο, όχι από υπουργούς, όχι από πολιτικούς, αλλά από ένα διαβουλευτικό όργανο, στο οποίο να συμμετέχουν κληρωτοί δάσκαλοι, κληρωτοί γονείς, κληρωτοί πολίτες και ειδικοί. Και αυτό να είναι έξω από τη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου υπουργού/της συγκεκριμένης υπουργού.

Συνολική κριτική στην κυβέρνηση

Ασκώντας συνολική κριτική στην κυβέρνηση, ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι η Παιδεία είναι μόνο μία πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής. Επαναλαμβάνει ότι το 5o μνημόνιο είναι προ των πυλών και συμπληρώνει πως μόνο «μία δημοκρατική επανάσταση μπορεί το αποτρέψει, όχι άλλη μία κυβερνητική εναλλαγή που απλώς θα νομιμοποιήσει το 5ο μνημόνιο με «προοδευτικό» πρόσημο».

«Αντίθετα με το 2010, το 2020 δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγνοιας», σύμφωνα με τον κ.Βαρουφάκη, ο οποίος εξηγεί ότι «σήμερα έχουμε υποχρέωση να οργανώσουμε την παλλαϊκή συστράτευση γύρω από βασικούς άξονες ανατροπής των σχεδίων της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού.

Δηλαδή, βέτο σε κάθε Eurogroup μέχρι την αναδιάρθρωση του χρέους. Κουρέματα φόρων και οφειλών. Κρατικοποίηση τραπεζών. Καθιέρωση αξιοπρεπούς βασικού εισοδήματος. Οι υδρογονάνθρακες στα έγκατα της γης. Τέλος σε Μόριες και στρατόπεδα συγκέντρωσης».