Το πρωί της Δευτέρας 11 Μαΐου, η Φώφη Γεννηματά άναψε το «πράσινο φως» για να δοθεί στη δημοσιότητα μια δήλωση που είχε ετοιμάσει με τους συνεργάτες της την προηγούμενη ημέρα. Είχε προηγηθεί ένα τριήμερο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονταν στις πλατείες, που σήμανε συναγερμό στη Χαριλάου Τρικούπη. Σε ένα πολωτικό πολιτικό σκηνικό χωράνε μόνο δύο.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους στην κριτική της για την κυβέρνηση. «Εμφανίζει», τόνισε στη δήλωσή της, «όλο και περισσότερο τάσεις αλαζονείας και αυταρχισμού», υπογραμμίζοντας  ότι «για δεύτερη φορά, τα τελευταία δέκα χρόνια, η Δεξιά ακολουθεί δρόμο πόλωσης και διχασμού».  Ταυτόχρονα έστρεψε τα πυρά της και κατά της Κουμουνδούρου. «Η πολιτική της κυβέρνησης», σημείωσε, είναι  «βούτυρο στο ψωμί των λαϊκιστών που επαναφέρουν πολωτικές λογικές από το παρελθόν της οικονομικής κρίσης», αλλά «δεν έχουν καταλάβει ότι οι εποχές που καβάλησαν το κύμα του λαϊκισμού έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Ενώπιον μιας διπλής επίθεσης

Βρισκόμαστε, πράγματι, όπως εκτιμά η κυρία Γεννηματά, ενώπιον «ενός νέου διχασμού;». «Δύσκολο», εκτιμούν πεπειραμένα στελέχη, «η κοινωνία δεν θα ακολουθήσει την πόλωση». Το βέβαιο, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, το Κίνημα Αλλαγής θα βρεθεί ενώπιον μιας διπλής επίθεσης, από Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου, για την οποία αναζητείται συνταγή απόκρουσης.

Τι κάνουμε με τον Μητσοτάκη…

Η αντιμετώπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής. Η εικόνα του Πρωθυπουργού εμφανίζεται ενισχυμένη στο κεντρώο ακροατήριο και η επιδοκιμασία των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στις τάξεις των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής συναγωνίζεται αυτή των ψηφοφόρων της ΝΔ. Συνεπώς, όπως επισημαίνεται, είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας οι επικλήσεις στην «αμετανόητη Δεξιά». Ειδικά, αν  επαληθευθούν οι πληροφορίες που φθάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη και φέρουν τον κ. Μητσοτάκη διατεθειμένο να αξιοποιήσει, όταν ανασχηματίσει την κυβέρνησή του, και άλλα στελέχη από τον κεντροαριστερό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα ακόμη μήνυμα το οποίο εκπέμπεται προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, είναι ότι δεν αρκεί μόνο η παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία και στην οικονομία, «για το κάτι παραπάνω».

Συστράτευση όλων των δυνάμεων

Αποτελεί κοινό τόπο στις τάξεις των βουλευτών και των στελεχών ότι το Κίνημα Αλλαγής παρουσίασε μια σειρά εμπεριστατωμένων προτάσεων, όπως το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, πολλές από τις οποίες «είτε υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση είτε τις αντέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, το μήνυμα που, όπως επισημαίνεται, χρειάζεται ενίσχυση είναι αυτό της συστράτευσης όλων των δυνάμεων.

Προτείνεται, λοιπόν, η αναδιάρθρωση των κομματικών οργάνων και ειδικά του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου «να χωρέσουν και άλλες φωνές». Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια συμφωνία, για την αξιοποίηση στελεχών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός κομματικού σχεδιασμού, όπως οι πρώην βουλευτές Γιάννης Μανιάτης και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Πώς διαχειριζόμαστε τον Τσίπρα

Σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της, η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να κλείσει τα σενάρια προσέγγισης με τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, αυτή η κρίση ανέδειξε τις διαφορές μας» τονίζει, θέλοντας να βάλει τέλος στη σχετική συζήτηση. Πέραν της κακής προσωπικής χημείας που έχει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι αναφορές σε «μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα για να «πετάξει την μπάλα έξω από το εσωκομματικό γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες». Οπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, «δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να προσφέρουμε χείρα βοήθειας στον Αλέξη Τσίπρα».

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι τα ανοίγματα Τσίπρα θα συνεχιστούν και δεν αποκλείουν να λάβουν και μορφή επίσημης πρόσκλησης, η οποία θα απορριφθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης, έσπευσε να χαρακτηρίσει «καμένη» τη συζήτηση που άνοιξε μετά την παρέμβαση του Δημήτρη Ρέππα, που εξακολουθεί να δείχνει τον δρόμο του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας δυσφορία στις τάξεις των βουλευτών και των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής.