Περίσσεψαν για άλλη μία φορά τα εγκωμιαστικά σχόλια των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Οι εικόνες με τα «μάρμαρα που έλαμπαν στον ήλιο» και τις κατάμεστες παραλίες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας για γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα και υπενθύμισαν σε όλο τον κόσμο το ελληνικό success story στη μάχη με την πανδημία.

Καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να υπάρξει, ενώ συνέπεσε με τη χθεσινή ανακοίνωση μόλις δύο νέων κρουσμάτων.

Στον αγώνα δρόμου προκειμένου να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται από τη φετινή, πρωτόγνωρη τουριστική σεζόν τα παραπάνω μηνύματα σε επίπεδο συμβολισμού είναι πολύτιμα.

Αποτελούν ωστόσο τις αναγκαίες αλλά όχι και ικανές συνθήκες για να κερδηθεί το στοίχημα.

Μπορεί η Ελλάδα να έχει δικαίως φιλοτεχνήσει την εικόνα ενός ασφαλούς και ελκυστικού προορισμού ωστόσο οι αστάθμητοι παράγοντες που θα κρίνουν την τελική έκβαση της προσπάθειας είναι πολλοί και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.

Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη στην αγωνία τους να κεφαλαιοποιήσουν για δικό τους όφελος την επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας βιάζονται να προδικάσουν το αποτέλεσμα και δημιουργούν κλίμα αδικαιολόγητου εφησυχασμού.

Με το να τοποθετούν τον πήχη πολύ ψηλά και να καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες δεν βοηθούν την κυβέρνηση ούτε τον τόπο.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλά. Η καλλιέργεια υπέρμετρης αισιοδοξίας δεν ωφέλησε ποτέ. Ο κίνδυνος της υποτροπής παραμονεύει.