Κάστρο της Ιζαμπώς που μας προφύλαξε 40 ακριβώς ημέρες από τον ιό. Καθένας και καθεμία πάνω στο άλογό του/της, με τις σημαίες και τα διάσημα των τίτλων μας να  τα κρατούν υπηρέτες πάνω σε γαϊδουράκια και μουλάρια – όπως αρμόζει στα δέντρα μας τα γενεαλογικά. Εντάξει, δεν ήμασταν τόσο δημιουργικοί σαν τους έγκλειστους της Φλωρεντίας που απαθανάτισε ο Βοκκάκιος στο Δεκαήμερό του, αλλά δεν είχαμε και την τύχη των κλεισμένων στο καστροχτισμένο αββαείο  του πρίγκιπα Πρόσπερου που τελικά τους θέρισε  όλους η πανώλη – όπως μας αφηγείται ο Εντγκαρ Αλαν Πόε στο Προσωπείο του Κόκκινου Θανάτου.

Τέλος η ασφάλεια της καραντίνας· ελεύθεροι, ο καθένας να αναλάβει  τις ευθύνες του – και όπως πάντα τις ευθύνες των ανεύθυνων θα τις αναλάβουν και αυτές οι υπεύθυνοι. Και θα τις πληρώσουν.

Βγήκαμε σε ευτυχή κόσμο όπου προστέθηκαν κατά τη σαρακοστή του εγκλεισμού μας 36  εκατομμύρια άνεργοι στις ΗΠΑ. Και στην Ελλάδα, η ανεργία θα φθάσει το 22%, προβλέπει η ΓΣΕΕ – μου φαίνεται εκεί που βρισκόμασταν το 2014. Τι είναι το μαρτύριο πάνω-κάτω μια πέτρα ενός και μόνου Σίσυφου, μπρος στο μαρτύριο του μπες-βγες στην ανεργία εκατομμυρίων;

Βγήκαμε λοιπόν σε ευτυχή ελεύθερο κόσμο όπου κάποια κυρία Γιαμαρέλλου επιμένει να δηλώνει πως με τη μετάληψη δεν μεταδίδονται ιώσεις διότι είναι «μυστήριο» –  δεν πρέπει να της ασκήσουν δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων; Και δεν πρέπει κάτι να κάνουν ο Ιατρικός Σύλλογος και η Ιατρική Σχολή, που είναι τιμημένο μέλος τους;

Και δεν θα πρέπει να την αποπέμψουν από διάφορες κρατικές επιτροπές όπου έχει κληθεί να καταθέσει τα φώτα της αλλά αυτή επιμένει να διασπείρει το σκότος της;

Ο ιός θέλει να γίνει εμείς

Εγώ ήρθα κατευθείαν στη Δράκεια, ημερολόγιό μου – με έφερε ο Εμμανουήλ Γλυζώνιος με ένα από εκείνα τα μυστικά κόλπα που μόνο εκείνος ξέρει να κάνει στον κόσμο των ονείρων και των πολλαπλών χωροχρόνων όπου εγκαταβιώνει. Από εκεί με πέρασε για να με φέρει εδώ, χωρίς να διαπράξουμε καμιά παρανομία αφού σε εκείνους τους παράλληλους κόσμους δεν υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Στο ταξίδι μας μου αποκάλυψε όλη την αλήθεια: στον εγκέφαλό μας θέλει να εγκατασταθεί ο ιός! Δεν θέλει να εξοντώσει αλλά να συμβιώσει με τους νευρώνες της φαιάς ουσίας, να βλέπει και να αισθάνεται τον κόσμο με τα δικά μας αισθητήρια. Του είπαν οι τυφλές νυχτερίδες της Κίνας πόσο όμορφος ακούγεται ο κόσμος μας, πόσο πολλά όντα, χρώματα, ήχους, έχει και αποφάσισε να αφήσει τον δικό του κρυσταλλικό μονότονο κόσμο να έρθει σε μας.

Στον εγκέφαλο προσπαθεί λοιπόν να φθάσει και να τον ελέγξει, να γίνει μέρος  των νευρώνων: τόσα και τόσα σωματίδια έχουν ενσωματώσει τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως τα μιτοχόνδια, τα ριβοσώματα, οι «συσκευές Golgi», και άλλα που δεν θυμάμαι το όνομά τους. Ε, αν καταφέρει να ενσωματωθεί στους νευρώνες της φαιάς ουσίας, ο κορωνοϊός θα έχει γίνει εμείς! Αλλά ο ιός που έχει εγκατασταθεί στον εγκέφαλό μας εδώ και χιλιάδες χρόνια – έτσι χωρίστηκε ο Homo Sapiens από τον Νεάντερταλ, μου εξήγησε ο Γλυζώνιος -, ο ιός που ουσιαστικά είμαστε «εμείς», του στέλνει σωρηδόν αντισώματα, δεν τον αφήνει  να πλησιάσει στον εγκέφαλο·  μένει στα πνευμόνια, μας παίρνει στον λαιμό του, πάει καλιά του και αυτός.

Κηπευτικές εργασίες

Αφότου ήρθα, όταν δεν παίζουμε τάβλι με τον Γλυζώνιο για να χάνω και να με βάζει κάτω να μου λέει τις θεωρίες του, όλο μου τον χρόνο τον αφιερώνω στα κηπευτικά μου, ημερολόγιό μου: έχω φυτέψει ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μαϊντανό, αγγουράκια – 27 φιντάνια συνολικά, εξασφαλισμένη διατροφή για τους καλοκαιρινούς μήνες ό,τι και αν συμβεί ανάμεσα στους δύο ιούς που διεκδικούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο για ξενιστή.

Το μυστικό για να πετύχουν οι καλλιέργειες είναι να έχεις καλή τσάπα και να μην έχεις τη μέση σου· έπειτα, να μιλάς σε όλα τα φυτά με τα μικρά τους ονόματα: Ιζαμπώ, Φημονόη, Βαγγελιώ, Κλειώ, Κατερίνα, Μαρία, Σπύρος, Αντώνης… – τα  ξέρω όλα, δεν ανήκουν στις επιστημοπληξίες του Γλυζώνιου αυτά. Ακόμα, να τα χαϊδεύεις συχνά, να τους καθαρίζεις  ένα-ένα τα φύλλα από τις λάσπες μετά το πότισμα – και να μην τα ποτίζεις πολύ πρωί! «Κρυώνουν τα καημένα» εδώ στα ορεινά μου είπε η γειτόνισσα που ξέρει από αυτά και με καθοδηγεί.

Και κυρίως να έχεις καραμπίνα, να τα φυλάς τα βράδια μήπως εμφανιστούν βεγκανιστές να τα καταβροχθίσουν – οι λύκοι είναι αρνάκια μπροστά στους βεγκανιστές.

27 φιντάνια ακριβώς έχω φυτέψει: 4 ντομάτας, 4 μελιτζάνας τσακώνικης, 4 μελιτζάνας Λαγκαδά, 5 για αγγουράκια Κρήτης, 5 για κολοκυθάκια, 4 μαϊντανούς – και αναμεσά τους τρεις βασιλικούς, να προστατεύουν με την ευωδιά τους τον κήπο μου από τα κακά έντομα. Πρέπει να βάλω και τσετσέκια, κατιφέδες – θα γίνω ο τέλειος παραγωγός κηπευτικών, να έχει κάτι να μάθει και από εμένα ο νέος ιός που θα γίνει εγώ.

Στηλίτες

Από τη μακρινή Αθήνα μαθαίνω ότι Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκης, Γεννηματά τοποθέτησαν τιμητική πινακίδα μπροστά στο κτίριο της Μαρφίν – Τσίπρας και Κουτσούμπας προτίμησαν να τιμήσουν τους τρεις νεκρούς από μολότοφ σε ιδιωτικές τελετές – αδιαφόρησαν δύο ασήμαντοι που ξεχνάω τα ονόματά τους. Ομως το ακριβώς διπλανό κτίριο – κάποτε στέγαζε τους κινηματογράφους Απόλλων και Αττικόν, και το κατάστημα Kosta Boda – πυρπολήθηκε και αυτό από μολότοφ τον Φεβρουάριο του 2012.  Σε αυτό, αντί τιμητικής πινακίδας να τοποθετήσουμε στήλη με τα ονόματα  των Διοικητικών Συμβουλίων των ιδρυμάτων «Δεκόζη-Βούρου» και «Βούρου-Ευταξία» που οκτώ χρόνια τώρα διατηρούν στην καρδιά της Αθήνας σκουπιδότοπο κλεισμένο με λαμαρίνες και λινάτσες.

Να βλέπουν όλοι οι περαστικοί τα ονόματά τους, να ξέρουν ποιοι ευθύνονται για το χάλι. Αφού Κώστας Μπακογιάννης και Λίνα Μενδώνη δεν μπορούν – ή δεν θέλουν; – να τους αναγκάσουν να σεβαστούν την πόλη και τους κατοίκους της, τουλάχιστον ας τους στηλιτεύσουμε.