Σαν ένα κλείσιμο του ματιού προς μια από τις πιο κλασικές ταινίες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, το «Οσο υπάρχουν άνθρωποι» του Φρεντ Τσίνεμαν, το τελευταίο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Νίκου Μεγγρέλη τιτλοφορείται «Οπου υπάρχουν άνθρωποι». Και καθότι ντοκιμαντέρ γυρισμένο από δημοσιογράφο, ο τίτλος του είναι πολύ πιο κοντά στο θέμα που καταπιάνεται (σε αντίθεση με την ταινία του Τσίνεμαν που παρότι καταπιανόταν με την επίθεση των Ιαπώνων στην αμερικανική πολεμική βάση Περλ Χάρμπορ έμεινε στην Ιστορία για την σκηνή του μελιστάλαχτου φιλιού στην παραλία της Χαβάης ανάμεσα στον Μπαρτ Λάνκαστερ και την Ντέμπορα Κερ…)

 

 Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης

Το «Οπου υπάρχουν άνθρωποι» κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που εφέτος, για τους ευνόητους λόγους, διεξάγεται διαδικτυακά. Και είναι μια επιστολή επιβράβευσης του κ. Μεγγρέλη προς τους Γιατρούς του Κόσμου, αυτούς τους αφανείς ήρωες της ζωής. «Είναι μια συρραφή από μικρές  πολύχρωμες  ανθρώπινες ιστορίες, που άλλες σε συγκινούν και άλλες δημουργούν ένα υποδόρειο χαμόγελο» αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός για το έργο του που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες, το σπάνιο οπτικό υλικό των Γιατρών του Κόσμου και τις προσωπικές μαρτυρίες των εθελοντών της οργάνωσης. Εκείνους που βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται όπου υπάρχουν άνθρωποι κατατρεγμένοι. Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν σ’ αυτή την θέση. Αρκεί να δούμε για λίγο τον κόσμο γύρω μας: πόλεμοι, φτώχεια, πείνα, φυσικές καταστροφές. «Οι γιατροί αυτοί αγωνίζονται να σώσουν ζωές κάτω από αντίξοες συνθήκες-πολλές φορές χωρίς φως και τα στοιχειώδη εργαλεία και φάρμακα- χωρίς να νοιάζονται για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το φύλο, το χρώμα τον σεξουαλικό προσανατολισμό» λέει ο κ. Μεγγρέλης.

 

Γεννημένος στην Γένοβα πριν από 63 χρόνια, ο Νίκος Μεγγρέλης με ειδικότητα στο πολιτικό και διπλωματικό ρεπορτάζ, έχει εργαστεί σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους και οι εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα. Είναι κυρίως γνωστός από την δράση του σε κρατικά και ιδιωτικά κανάλια της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκπομπή «50 Λεπτά», από τη συχνότητα της ΝΕΤ (2001-2004). Το 2002 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για την ποιότητα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών του και το ντοκιμαντέρ, είναι ένας τομέας στον οποίο επίσης έχει διακριθεί.  Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» που μιλά για τον αγώνα μέχρι θανάτου των (πραγματικά) μάχιμων δημοσιογράφων, έκανε αίσθηση σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης (ευτυχώς) και της δικής μας.

 

Περισσότερο από  ένα χρόνο χρειάστηκε ο κ. Μεγγρέλης και το συνεργείο του για να γυριστεί το “Οπου υπάρχουν άνθρωποι”. Πήγαν στον Αη Στράτη, στη Λέσβο, στα Χανιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Ειδομένη κ.α.  Από την άλλη πλευρά «στους Γιατρούς του Κόσμου, κράτησε 30 χρόνια, τόσα είναι τα χρόνια της δράσης τους, στην Ελλάδα και στα τέσσερα σημεία της γης» είπε. Γι’ αυτό εξάλλου, στα 71 λεπτά που διαρκεί η ταινία, βλέπουμε  την καταστροφή και την απελπισία ,να διαδέχεται η ελπίδα, η ανάταση αλλά να συμβαίνει και το αντίστροφο.

 

«Βλέπουμε το κουράγιο, το θάρρος, την ευθύνη και τον αγώνα να κρατήσεις στη ζωή ανθρώπους να είναι η μοναδική προτεραιότητά τους, χωρίς να είναι υπερήρωες, χωρίς να θέλουν  να το εξαργυρώσουν κάπου άλλου» λέει ο κ. Μεγγρέλης ισορροπώντας ανάμεσα στην επαγγελματική απόσταση που απαιτεί η δουλειά του ντοκιμαντερίστα με την ανθρωπιά που ακόμα και ο δημοσιογράφος οφείλει να έχει. «Είναι στην πράξη -και όχι στα λόγια- οι αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς

Και ίσως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, σήμερα νιώθεις πιο πλούσιος. Γιατί η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ τον βοήθησε να γνωρίσει από κοντά έναν κόσμο που μέχρι τότε τον ήξερε με την «ακαδημαϊκή» του έννοια. Και θα είναι ακόμα πιο ευτυχής, ακόμα πιο πλούσιος αν αυτή η εμπειρία του περάσει και στους θεατές._

 

INFO

 “Οπου Υπάρχουν άνθρωποι”

 Επίσημη συμμετοχή στο  22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 Προβολή:

Διαδικτυακά  από τις 19 εως τις 28 Μαίου 2020

 στην ενότητα “Ανοιχτοί ορίζοντες.”

 https://online.filmfestival.gr/collection/openhorizons/