Βαρουφάκης: Παλλαϊκή συστράτευση κατά του 5ου μνημονίου

«Μόνο μια δημοκρατική επανάσταση μπορεί να αποτρέψει άλλη μια κυβερνητική εναλλαγή» εκτιμά ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης

BΝέα έκκληση «για παλλαϊκή συστράτευση εναντίον του 5ου Μνημονίου που ετοιμάζουν, άσχετα αν θα το ονομάσουν έτσι», απευθύνει, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Να κουρευτούν τα δάνεια

Τονίζει ταυτόχρονα, ότι «μόνο μια δημοκρατική επανάσταση μπορεί να αποτρέψει άλλη μια κυβερνητική εναλλαγή που απλώς θα νομιμοποιήσει το 5ο Μνημόνιο με «προοδευτικό» πρόσημο».

Στο ερώτημα που ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης θέτει στη δήλωσή του σχετικά με το νέο δανεισμό της χώρας και το πρόβλημα του χρέους, απαντά ότι το πρόβλημα με τα νέα δάνεια είναι ότι, αν δεν κουρευτούν πρώτα τα παλιά, θα προσθέσουν δυστυχία στη δυστυχία, πείνα στην πείνα, χρεοκοπία στη χρεοκοπία.

Προσθέτει ότι φέτος, το κράτος θα δανειστεί έτσι κι αλλιώς, ωστόσο, σημειώνει: «Καθώς τα έσοδα καταρρέουν, την διαφορά εσόδων-δαπανών θα την δανειστούν. Πόση θα είναι αυτή η διαφορά; Μεγάλη, ακόμα και δεκάρα τσακιστή να μην δώσουν στους φτωχούς, τουλάχιστον 20 δισ. μέχρι τα τέλη του 2021 θα τα δανειστούν για να καλύψουν τα καταρριφθέντα έξοδα. Του χρόνου τέτοια εποχή, θα έρθει η τρόικα και θα τους επιβάλει νέες μειώσεις συντάξεων, μισθών, δαπανών για υγεία, παιδεία και βάλε. Αυτό το κύμα φρικτής λιτότητας θα φτωχοποιήσει ορδές Ελλήνων».

Δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγνοιας

Για τους λόγους αυτούς, υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης «ελάτε μαζί μας. Το 2010 υπήρχε η δικαιολογία της άγνοιας. Το 2020 τέτοια δικαιολογία δεν υπάρχει. Το 5o Μνημόνιο είναι προ των πυλών».

Επίσης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επαναλαμβάνει τη θέση του «για βέτο σε κάθε Eurogroup και κουρέματα των φόρων, δόσεων και εισφορών για τους ανθρώπους μας».

Βέτο σε κάθε Eurogroup

Σήμερα, καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Βαρουφάκης, «έχουμε υποχρέωση να οργανώσουμε την παλλαϊκή συστράτευση γύρω από βασικούς άξονες ανατροπής των σχεδίων της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού: Βέτο σε κάθε Eurogroup μέχρι την αναδιάρθρωση του χρέους. Κουρέματα φόρων και οφειλών. Κρατικοποίηση τραπεζών. Καθιέρωση αξιοπρεπούς βασικού εισοδήματος. Οι υδρογονάνθρακες στα έγκατα της γης. Τέλος σε Μόριες και στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική