Δημιουργία προσωρινών ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων λόγω κοροναϊού

Σχετική διάταξη θα περιληφθεί σε τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Στόχος, μεταξύ άλλων, η εξασφάλιση του απαραίτητου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης.

Τη θέσπιση ευέλικτων διαδικασιών για την προσωρινή δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων, θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία την οποία αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Η συγκεκριμένη πρόταση ακολουθεί το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ «κουμπώνει» και με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε προ ημερών ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης για αστικές παρεμβάσεις, με πεζοδρομήσεις και αύξηση των ελεύθερων χώρων.

Την πρόταση επεξεργάστηκαν ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης και προβλέπει ότι δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής:

α) να δημιουργούν προσωρινούς διαδρόμους κίνησης πεζών,

β) να δημιουργούν προσωρινούς ποδηλατόδρομους,

γ) να προχωρούν σε προσωρινό χαρακτηρισμό ως πεζόδρομων, τοπικών οδών με αυξημένη κίνηση πεζών και συγκεντρωμένες χρήσεις εστίασης, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για την ασφαλή κίνηση των πεζών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζομένων ατόμων, και

δ) να δημιουργούν «περιοχές ήπιας κυκλοφορίας» σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ εκπονεί οδηγό εφαρμογής των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, ο οποίος θα σταλεί στους Δήμους. Ο συγκεκριμένος οδηγός θα προτείνει καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία και θα δίνει οδηγίες: για την ανακατανομή του οδικού χώρου, τη δημιουργία προσωρινών λωρίδων κίνησης του ποδηλάτου, τις ειδικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας, τη δημιουργία προσωρινών επεκτάσεων πεζοδρομίων και λωρίδων πεζών.

Ακόμη θα περιλαμβάνει προτάσεις σχεδιασμού για τη δημιουργία προσωρινών επεκτάσεων πεζοδρομίων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια.

«Η παρέμβαση μας για τη δημιουργία προσωρινών ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων ακολουθεί το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων και είναι ένα ακόμα όπλο ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού. Έτσι περιορίζουμε τον συγχρωτισμό κατά τις μετακινήσεις. Ταυτόχρονα όμως ενθαρρύνουμε το ποδήλατο που είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον μέσο μετακίνησης», αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις είναι προσωρινές αλλά θα δείξουν το δρόμο για πιο μόνιμες επιλογές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk