Αντρέα Αμον: «Η επαγρύπνηση για τον ιό πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη»

Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δίνει οδηγίες για τη στάση που οφείλουν να κρατήσουν πολίτες και χώρες τώρα που η επιδημία του SARS-CoV-2 έχει περάσει το σημείο κορύφωσης επί ευρωπαϊκού εδάφους

Είναι ο αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας για τη δημόσια υγεία στου οποίου τις συστάσεις κάνει συχνά αναφορά στο «κορωνο-ραντεβού» των 6 ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον SARS-CoV-2 κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (Εuropean Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) το οποίο συλλέγει στοιχεία από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με την πανδημία και συνεργάζεται μαζί τους ενάντια στον κοινό ιογενή «εχθρό».

«Το Βήμα» μίλησε με την «κεφαλή» του ΕCDC, τη διευθύντριά του δρα Αντρέα Αμον, ειδικό στην Επιδημιολογία των Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, και της έθεσε ερωτήματα που γεννώνται σε όλους μας σχετικά με την πρωτοφανή ιο-συνθήκη την οποία βιώνουμε.

Εχουμε αφήσει πλέον πίσω μας το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη και αν περιμένουμε και άλλο πότε μπορεί αυτό να μας «χτυπήσει»; Η άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που αποφασίζουν ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι σωστή; Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα παιδιά στη μετάδοση του ιού; Η ύπαρξη αντισωμάτων στον SARS-CoV-2 μεταφράζεται και σε ανοσία εναντίον του;

Σε αυτά (και όχι μόνο) τα φλέγοντα ερωτήματα έδωσε διαφωτιστικές απαντήσεις η δρ Αμον – τονίζοντας βέβαια ότι υπάρχουν ακόμη πολλές πτυχές του νέου κορωνοϊού που παραμένουν αφώτιστες.

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk