Προσθέτοντας χρέος μέσω νέων δανείων στο ήδη υπάρχον χρέος δεν είναι ο σωστός τρόπος ανάκαμψης από την κρίση του κοροναϊού, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA και τον Σαράντη Μιχαλόπουλο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης, Νίκολας Σμιτ.

Ο Επίτροπος του Λουξεμβούργου υπογράμμισε ότι η αγορά εργασίας αλλά και η οικονομία της Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση μετά την κρίση και τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί η ανάκαμψη από την Ευρώπη.

«Προσθέτοντας χρέη στα ήδη υπάρχοντα χρέη δεν είναι ο σωστός τρόπος», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι στο πολυαναμενόμενο Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν θα πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό στοιχείο επιδοτήσεων, ειδικά για να βοηθηθούν χώρες που βρίσκονται ήδη σε πιο ευάλωτη θέση με υψηλό ποσοστό χρέους.

Σύμφωνα με τον σοσιαλιστή Επίτροπο, βοηθώντας τον ευρωπαϊκό νότο σώζεται και ο ευρωπαϊκός βορράς.

«Πού εξάγουν τα προϊόντα τους οι χώρες του βορρά; Στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, συνεπώς αυτή είναι η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά».

Δήλωσε ότι ο κοροναϊός αύξησε τα προϋπάρχοντα προβλήματα της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, η οποία όπως είπε έχει δώσει λανθασμένα έμφαση σε ευέλικτες μορφές εργασίας όπως η βραχυπρόθεσμη εργασία.

«Έχουμε ξεχάσει την ασφάλεια των εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η αναφορά του στην κατάσταση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, όπως οι νοσηλευτές και οι γιατροί, λέγοντας ότι σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη υποαμείβονται και δεν αναγνωρίζεται η κοινωνική αξία της εργασίας τους.