Στην τρίτη φάση της άρσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή διάδοσης τους κοροναϊού εισέρχεται από τη Δευτέρα η χώρα.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα μέσα στο Σαββατοκύριακο ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και οι εκκλησίες.

Από τη Δευτέρα, επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές του γυμνασίου και οι μαθητές της α’ και β’ λυκείου, ενώ ανοίγουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών.

Από τη Δευτέρα επίσης ανοίγουν ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι και ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με όρους προστασίας.

Ελεύθερες θα είναι πλέον και οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ αποφασίστηκε και η απελευθέρωση των μετακινήσεων σε Κρήτη και Εύβοια.

Πρώτο τεστ οι παραλίες

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από το Σαββατοκύριακο ήταν ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε νωρίτερα να ανοίξει τις 500 και πλέον οργανωμένες παραλίες της χώρας θέτοντας όμως αυστηρούς κανόνες.

Ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι 40 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες είναι τα 4 μέτρα, ενώ ανά ομπρέλα θα υπάρχουν μέχρι και 2 ξαπλώστρες.

Το φαγητό θα είναι take away και απαγορεύεται το delivery αλλά και το αλκοόλ. Οι ξαπλώστρες θα απολυμαίνονται από το προσωπικό μετά από κάθε χρήση.

Αναλυτικότερα:

-Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.

-Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ.

-Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

-Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

-Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

-Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

-Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

-Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.

-Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.

-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

-Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

-Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.

-Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Ανοίγουν οι Εκκλησίες – Πώς θα γίνονται οι τελετές

Από την Κυριακή 17 Μαΐου θα μπορούν οι πιστοί να προσέρχονται στις εκκλησίες και του ναούς και να συμμετάσχουν στη τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) υπό συγκεκριμένους όμως κανόνες.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (πχ σ’ ένα χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30) και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50. Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (πχ σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών κλπ).

Επιστροφή μαθητών

Τη Δευτέρα επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μαθητών που θα επιστρέψει στα σχολεία, καθώς στις 11 Μαΐου είχαν γυρίσει στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄Λυκείου, με τα μαθήματα να γίνονται κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες.

Τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας. Θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα).

Θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).

Υπενθυμίζεται ότι στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά στο σχολείο, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

Οι μαθητές των τάξεων θα βγαίνουν σε διαφορετικά διαλείμματα ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

Την ίδια μέρα θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα. Επίσης, τη Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Σαλπάρουν τα καράβια για Κρήτη – Ελεύθερη η μετακίνηση και στην Εύβοια

Στον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό προβλέπονταν οι απελευθέρωση των μετακινήσεων στην ηπειρωτική χώρα. Εντούτοις προστέθηκαν η Κρήτη και η Εύβοια καθώς διαθέτουν υποδομές για τη νοσηλεία τυχόν κρουσμάτων κοροναϊού, ενώ υπάρχουν σκέψεις ώστε να απελευθερωθούν τα ταξίδια και στα υπόλοιπα νησιά από τις 25 Μαΐου

Επίσης, ανοίγουν από τη Δευτέρα 18 Μαΐου οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, ωστόσο οι μετακινήσεις αυτές θα γίνονται πλέον κάτω από ένα πρωτόκολλο που θα ανακοινωθεί σήμερα από την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση προς τα νησιά μπορεί να γίνεται για συγκεκριμένους λόγους.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορούν να μετακινηθούν είναι:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνίσταται μετά από σχετική επικοινωνία
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή ή έγκαιρη αποστολή τους
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
  • Για κηδεία συγγενούς πρώτου η δεύτερου βαθμού συγγένειας
  • Μπορεί να μετακινηθεί επίσης το προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Συνοριοφύλακες, Λιμενικοί, και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Επίσης ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ερευνητών του ΕΟΔΥ, τεχνικού προσωπικού κρίσιμων υποδομών και εκτέλεσης δημοσίων έργων, υπαλλήλων δημοσίου τομέα και εκπαιδευτικού προσωπικού που εργάζονται σε νησί.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες ότι τα πλοία θα αναχωρούν με το 50% των επιβατών ή το 55% αν διατίθενται καμπίνες. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική όπως και η θερμομέτρηση πριν την επιβίβαση.

Όσον αφορά στις πτήσεις από και προς το εξωτερικό, εξακολουθούν να απαγορεύονται οι πτήσεις για τις παρακάτω χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Επισημαίνεται για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από την Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην Επικράτεια όλης της χώρας.

Περαιτέρω αποφάσεις για τις πτήσεις εξωτερικού είναι πιθανόν να ανακοινωθούν το Σάββατο.

Τα μέτρα ασφαλείας για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια

Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών.

Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:

1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται  στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του  με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου  βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό,  παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας,  πριν την αναχώρηση,  για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών  για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των  πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Ποιες πτήσεις εξακολουθούν να απαγορεύονται

Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από/προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειώνονται οι διεθνείς πτήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει τις ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες:

*Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
*Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
*Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59
* Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59
*Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Επισημαίνεται για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από την Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην Επικράτεια όλης της χώρας.

Οι εξαιρέσεις

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν , υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

Αρχαιολογικοί χώροι και βοτανικά πάρκα

Επίσης τη Δευτέρα ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ζωολογικοί κήποι και οι βοτανικοί κήποι.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους:

  • Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου
  • Θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα
  • Σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος
  • Ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής
  • Ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινου

Κάτω από όρους προστασίας ξεκινούν από της Δευτέρα οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με όρους προστασίας.