Ζήτησαν τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς να βγουν live την Παρασκευή (αντί να εκδώσουν γραπτή ανακοίνωση) για να εξειδικεύσουν τα μέτρα ενόψει του ανοίγματος των 515 πλαζ σε όλη την χώρα. Θέλησαν μ΄ αυτό τον τρόπο, με τη παρουσία τους δηλαδή, να δώσουν έμφαση στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει πιστή τήρηση των μέτρων γιατί πολλά βλέμματα σε όλο τον πλανήτη θα είναι στραμμένα στην χώρα μας.

***
Μου λένε ότι ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την απορία του γιατί ορισμένοι διερωτώνται τι πειράζει να πιούμε και μια μπίρα στην παραλία ή να ακούμε μουσική που να μεταδίδεται από τα μεγάφωνα. Δηλαδή πώς θα γίνει; Θα δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι ανοίξαμε τις παραλίες και κάνουμε πάρτι; Δεν καταλαβαίνουν μερικοί ότι το ένα ποτό θα φέρει το άλλο και σε συνδυασμό με μουσική, μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει και να χάσουμε όσα με υπομονή και θυσίες κερδίσαμε;

***
Από τότε που οι επιστήμονες έδωσαν το πράσινο φως μιας και αναμένεται το Σαββατοκύριακο να χτυπήσει μίνι καύσωνα σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για τους ιδιοκτήτες ώστε να είναι έτοιμοι προκειμένου να υποδεχθούν τον κόσμο και να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα. Ωστόσο ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποιεί ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν: Πώς; Με δεμένες τις ξαπλώστρες στις ομπρέλες για να μην μπορούν να μετακινηθούν, με ευλαβική τήρηση των αποστάσεων, αλλά και καφεδάκι μόνον με take away θα μπορούν να λειτουργούν εφ’ εξής οι πλαζ σε όλη την χώρα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν «σκοτώνουν» τον κορωνοιό

Στις ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Παρασκευή, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο ότι ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν «σκοτώνουν» τον κορωνοϊό

Τα 25 δευτερόλεπτα στην Τράπεζα της Ελλάδος

Πόση ώρα, νομίζετε, ότι απαιτείται προκειμένου να ενημερωθεί ο κεντρικός τραπεζίτης ότι ανανεώνεται η θητεία του; Μόλις 25 δευτερόλεπτα! Ούτε ένα δευτερόλεπτο παραπάνω. Και ιδού η απόδειξη: Την περασμένη Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα: «Γιάννη, σε λίγο ανακοινώνω την ανανέωση της θητείας σου». Αυτό ήταν και τίποτα άλλο. Ενα τηλεφώνημα 25 δευτερολέπτων για μια θητεία έξι χρόνια. Τώρα μην νομίζετε ότι αποτέλεσε έκπληξη για τον κ. Στουρνάρα. Εδώ και καιρό είχε τη βεβαιότητα ότι η θητεία του θα ανανεωθεί. Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και αμέσως μετά έβγαλε και μια ανακοίνωση. Εν συνεχεία ακολούθησαν τα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα: Εκατοντάδες απ΄ αυτά….

***
Εάν εξαιρέσω τα μέλη της κυβέρνησης που έσπευσαν να τον συγχαρούν, συγχαρητήρια τηλεφωνήματα έλαβε ο κεντρικός τραπεζίτης από Ευ. Βενιζέλο, Αντ. Σαμαρά, αλλά και από έναν (και μοναδικό) Συριζαίο: Τον πρώην υφυπουργό Δημ. Λιάκο. Ούτε καν ο «φίλος» του Ευ. Τσακαλώτος, με τον οποίο είχε επαφές στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί.

***

Ο δήμαρχος, το σιντριβάνι και ο συνωστισμός

Περισσότερα από 200 άτομα βρέθηκαν το σούρουπο της Πέμπτης στην πλατεία της Ομόνοιας για τα ανεπίσημα εγκαίνια του εντυπωσιακού σιντριβανιού με τους 13 πίδακες, τις 188 δέσμες νερού και τους 90 υποβρύχιους προβολείς. Το σιντριβάνι όντως κλέβει τις εντυπώσεις. Περιχαρής ο Κώστας Μπακογιάννης παρακολούθησε μαζί τους το θέαμα. Υπήρξε ωστόσο απαράδεκτος συνωστισμός. Ούτε αποστάσεις ασφαλείας κρατούσαν ούτε μάσκες φορούσαν, ενώ ο Δήμαρχος όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί με τον συνωστισμό, όταν διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το λάθος που έγινε, έβαλε την Δημοτική Αστυνομία να φωνάζει από τα μεγάφωνα στον κόσμο να κρατήσει τις αποστάσεις. Αλλά ήταν αργά. Πάντως έγινε χαμός στα σόσιαλ μίντια με τον συνωστισμό και ο κ. Μπακογιάννης την επόμενη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (στο Θέμα 104,6) είπε: «τα άκουσα για καλά, και όταν τα ακούς, παραδέχεσαι το λάθος». Σημείωσε ωστόσο πως δεν έγινε καμία φιέστα, δεν έγιναν επίσημα εγκαίνια, δεν εστάλησαν προσκλήσεις, ούτε καν δημοσιοποιήθηκε η ώρα που θα λειτουργούσε το σιντριβάνι.

***
Οι περισσότεροι το απόγευμα της Πέμπτης στην Ομόνοια χειροκροτούσαν, άλλοι τραγουδούσαν γύρω από το σιντριβάνι ,ενώ ορισμένοι εξ΄ αυτών όπως ο ιδιοκτήτης του ιστορικού ξενοδοχείου Claridge ή ο Σταύρος Παπαγεωργίου με το κατάστημα ρούχων ή ο Νίκος ο περιπτεράς, έλεγαν ιστορίες από τα παλιά για το πολύπαθο σιντριβάνι που επί δεκαετίες φεύγει κι έρχεται, πότε δίνοντας τη θέση του στον «Δρομέα» και πότε σε κάτι τσιμεντένιες κατασκευές απροσδιόριστης αρχιτεκτονικής.

***

Ο δήμαρχος άκουγε όλους αυτούς με ενδιαφέρον ζητώντας, στη λίγη ώρα που έμεινε εκεί από τον κόσμο να κρατά τις αποστάσεις λόγω κορωνοϊού, όπως ανάλογες αποστάσεις από την Ιστορία – για την αποφυγή παρερμηνειών – κράτησε και ο συγγραφέας της μαρμάρινης λευκής στήλης που έχει τοποθετηθεί στην πλευρά της πλατείας προς τη Σταδίου. Σ΄ αυτήν πέρα από τις γενικόλογες αναφορές για τη δεκαετία του 1950 και του 1990 για την κατασκευή και τη διάλυση των προηγούμενων σιντριβανιών, δεν υπάρχει χρονολογική επισήμανση. Ποιος ξέρει γιατί; Ή μήπως ο συγγραφέας ήθελε κάτι να αποφύγει από την πολυτάραχη ιστορία της περιόδου της δεκαετίας του 50;

***
Οταν ακούς πολλές φήμες για ανασχηματισμό κράτα μικρό καλάθι

Φήμες, διαδόσεις και πληροφορίες περί επικείμενου ανασχηματισμού φτάνουν το τελευταίο διάστημα στα δημοσιογραφικά γραφεία, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή ιχθύος. Ούτε καν ασχολείται μ΄ αυτές τις φήμες. Ασχολούνται όμως ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν έλεγα ότι το θέμα του ανασχηματισμού αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα σε αρκετούς βουλευτές της ΝΔ. Ορισμένοι βουλευτές μάλιστα εμφανίζονται να διαθέτουν λεπτομερείς πληροφορίες με όλα τα ονόματα των αλλαγών που υποτίθεται πως πρόκειται να γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, ωσάν να είχαν απευθείας πληροφορίες από τον Πρωθυπουργό. Μάλλον ξεχνούν ότι ο Πρωθυπουργός έχει το αποκλειστικό προνόμιο του διορισμού των υπουργών.

***
Δεν είμαι βέβαιος κατά πόσο πραγματικά ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης οι όποιες αλλαγές μπορεί να υπάρξουν (εάν υπάρξουν) στο κυβερνητικό σχήμα . Ο κόσμος έχει μάλλον σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί από το ποιος θα γίνει υπουργός και ποιος θα φύγει, ή εάν θα προσχωρήσουν στο κυβερνητικό σχήμα περισσότεροι πασόκοι (όπως ακούστηκε) ή ακόμα τεχνοκράτες.

***
Επειδή οι φήμες για το ποιοι υπουργοί (και υφυπουργοί) φεύγουν και ποιοι έρχονται έχουν ενταθεί, ρώτησα μερικούς από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού τη γνώμη τους. Εις εξ αυτών (ένοικος του Μαξίμου) μου είπε σαφέστατα ότι «τη στιγμή που ο ξένος τύπος και πολλές ξένες κυβερνήσεις υμνούν την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία, δεν αλλάζεις ομάδα». Ενας άλλος (επίσης ένοικος του Μαξίμου) μου είπε ότι δεν γνωρίζει εάν θα γίνει ανασχηματισμός, αλλά εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε οι αλλαγές θα είναι τόσο περιορισμένες που κανείς δεν θα τον ονόμαζε «ανασχηματισμό».

***
Παρά το γεγονός ότι μόνον ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που αποφασίζει τον ανασχηματισμό, πολλοί βουλευτές (έχω και τα ονόματά τους) αγχώθηκαν εάν θα γίνουν ή όχι υπουργοί και έσπευσαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να θυμίσουν τι έχουν προσφέρει στο κοινοβουλευτικό έργο και στην παράταξη. Ουδείς απ΄ αυτούς συναντήθηκε απ΄ ότι γνωρίζω με τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο ορισμένοι μετά την επίσκεψή τους στο Μαξίμου άρχισαν να λένε ονόματα συναδέλφων τους που… υπουργοποιούνται. Αραγε ποιος τους τα είπε;

***
Τέλος έχω να πω και τούτα: Επειδή αναφέρθηκε (και γράφτηκε) το όνομά του ότι εισέρχεται στην κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης με μια λακωνική ανάρτησή του ξεκαθάρισε: «Επαναλαμβάνω ότι ασχολούμαι μόνο με τα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα και τους φοιτητές μου». Γι΄ αυτό σας λέω, κρατείστε μικρό καλάθι

***
Τα κρούσματα και τα επεισόδια στη συνοικία των Ρομά στη Λάρισα

Γιγάντια η επιχείρηση «Ημέρα 0-7-14» στη Θεσσαλία, στον πληθυσμό Ρομά στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, με καλά σχεδιασμένο και εκτελεσμένο πλάνο. Έγιναν συγκεκριμένα 635 δειγματοληψίες σε μία ημέρα που οδήγησαν στον εντοπισμό 35 θετικών κρουσμάτων. Άμεσα τέθηκαν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα με ενισχυμένη επιτήρηση της περιοχής του οικισμού όπου συγκεντρώνονται τα κρούσματα, αστυνομική περιφρούρηση και απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες.

***

Οι 35 θετικοί επρόκειτο να μεταφερθούν στο Ιατρικό Κέντρο Υποδοχής Covid-19 που δημιούργησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την φιλοξενία ασυμπτωματικών ή ασθενών με ήπια συμπτωματολογία. Αρνήθηκαν ωστόσο να επιβιβαστούν στο λεωφορείο όπου θα τους μετέφερε στην ειδική δομή και προκλήθηκαν επεισόδια. Αναψαν φωτιές στο δρόμο, κινητοποιήθηκε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Έλεγχοι, μαθαίνω ωστόσο πως έγιναν και στους πλανόδιους πωλητές του οικισμού, που χωρίς δύο βεβαιώσεις ότι είναι αρνητικοί στον Covid-19 δεν μπορούν να βγαίνουν στις λαϊκές αγορές. Σε συνεργασία της Περιφέρειας με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέα, 21 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ήρθαν και θα παραμείνουν για τους επόμενους μήνες στη Θεσσαλία, για ελέγχους σε ευπαθείς ομάδες, σε όλες τις κλειστές Δομές της Περιφέρειας και στο γενικό πληθυσμό. «Δεν θα αφήσουμε να κινδυνέψει η Λάρισα και η Θεσσαλία. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία στη Λάρισα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Σήμερα για να σώσεις τη ζωή σου, πρέπει να σκέφτεσαι τους άλλους», συμπλήρωσε