Τον πιο μαύρο χειμώνα στην ιστορία τους αναμένεται να ζήσουν οι ΗΠΑ από υγειονομική και οικονομική άποψη: οι χειρισμοί του Λευκού Οίκου δεν αφήνουν μέχρι στιγμής περιθώρια αισιοδοξίας για την αποφυγή ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού ενώ η ανεργία έχει φθάσει σε τέτοια ύψη που σχεδόν ο ένας στους τέσσερις αμερικανούς εργαζόμενους διεκδικεί επίδομα ανεργίας.

«Αν δεν βελτιώσουμε την αντίδρασή μας σήμερα, με βάση την επιστήμη, φοβάμαι ότι η πανδημία θα επιδεινωθεί και θα παραταθεί. Χωρίς καλύτερο σχεδιασμό, ο χειμώνας του 2020 θα μπορούσε να είναι ο πιο σκοτεινός στη σύγχρονη ιστορία», κατέθεσε σε επιτροπή του Κογκρέσου ο Ρικ Μπράιτ, πρώην επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας που προσπαθεί να αναπτύξει εμβόλιο κατά του Covid-19. Προειδοποίησε πως το «παράθυρο ευκαιρίας» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού «κλείνει».

Στο πεδίο της ανεργίας, μόνο την περασμένη εβδομάδα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά τρία εκατομμύρια, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό των νέων ανέργων από τα μέσα Μαρτίου σε περισσότερους από 36 εκατομμύρια.

Πολιτική απομάκρυνση

Ο Μπράιτ απομακρύνθηκε από τη θέση του τον Απρίλιο ύστερα από την άρνησή του να προωθήσει μια μη δοκιμασμένη φαρμακευτική θεραπεία την οποία επαινούσε ως κομβικής σημασίας ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε στις δυσοίωνες προβλέψεις του Μπράιτ χαρακτηρίζοντάς τον «δυσαρεστημένο» υπάλληλο.

Η κατάθεση του Μπράιτ στην υποεπιτροπή για την υγεία της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν καταπέλτης για την κυβέρνηση. Είπε ότι «ζωές χάθηκαν» λόγω της «αδράνειας» της κυβέρνησης στα αρχικά στάδια της επιδημίας. Ήταν ο πρώτος που μίλησε δημοσίως τον Ιανουάριο για ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, εγείροντας το ζήτημα στα «υψηλότερα κλιμάκια» του υπουργείου Υγείας αλλά «δεν έλαβε απάντηση». Το θέμα έπεσε στην αντίληψή του μέσω ενός μέιλ που «δεν θα ξεχάσει ποτέ», από προμηθευτή ιατρικών μασκών ο οποίος προειδοποίησε για σοβαρές ελλείψεις.

Ο Μπράιτ είναι πεπεισμένος πως απομακρύνθηκε από τη θέση του επειδή επέμενε ότι χρήματα που ενέκρινε το Κογκρέσο για την αντιμετώπιση του ιού έπρεπε να διοχετευτούν σε «ασφαλείς και ελεγμένες επιστημονικά λύσεις και όχι σε φάρμακα, εμβόλια και τεχνολογίες που δεν έχουν επιστημονική αξία». Ο ίδιος λέει ότι απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να προωθήσει φάρμακα με υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη ως πιθανές θεραπείες για τον Covid-19. Ο Τραμπ υποστήριζε ότι τα φάρμακα αυτά, που χορηγούνται κατά της ελονοσίας, αποτελούν καμπή στη θεραπεία του κορωνοϊού παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι είναι αναποτελεσματικά ή ακόμη και επικίνδυνα.

Μετά την κατάθεση του Μπράιτ στο Κογκρέσο, ο Τραμπ δήλωσε: «Δεν τον γνωρίζω. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ. Δεν θέλω να τον γνωρίσω». Και πρόσθεσε: «Αλλά τον έχω παρακολουθήσει και μοιάζει με δυσαρεστημένο υπάλληλο ο οποίος, ειλικρινά, σύμφωνα με μερικούς, δεν έκανε και πολύ καλή δουλειά».

Χειρότερα από το Κραχ

Η εβδομαδιαία αύξηση των ανέργων στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να φθίνει ελαφρώς από τα τέλη Μαρτίου αλλά παραμένει τεράστια με ιστορικά κριτήρια, επισκιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 700.000 την εβδομάδα. Οι άνεργοι συνεχίζουν να αυξάνονται συνολικά και η σημερινή κατάσταση της αγοράς εργασίας παρομοιάζεται από τους οικονομικούς αναλυτές με εκείνη της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης στη δεκαετία του ’30.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η οικονομική ανάκαμψη θα καθυστερήσει περισσότερο απ’ όσο είχε υπολογιστεί αρχικά.

Τον Απρίλιο, οι εργοδότες κατάργησαν περισσότερες από 20 εκατ. θέσεις εργασίας, εκτινάσσοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 14,7% και εξουδετερώνοντας μονομιάς σχεδόν μια δεκαετία αύξησης των θέσεων εργασίας. Η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει όταν χαλαρώσουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό και οι εργοδότες ξαναρχίσουν τις προσλήψεις, αν όμως έρθει ο μαύρος χειμώνας όπως προειδοποιεί ο Μπράιτ, η ενδεχόμενη επαναφορά των μέτρων θα επαναφέρει και την υψηλή ανεργία.