Σε πλήρη λειτουργία επανέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα η Υπηρεσία Ασύλου, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επαναλειτουργία με τηλεργασία

Για την αποφυγή συγχρωτισμού του προσωπικού θα εφαρμόζεται η προσέλευση στους χώρους εργασίας του 50% των εργαζομένων και ταυτόχρονα θα γίνεται χρήση των δυνατοτήτων τηλεργασίας.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής προστασίας από τον κοροναϊό.

Επίσης, συνιστάται η χρήση μάσκας κατά την είσοδο στους χώρους της Υπηρεσίας Ασύλου.

Επιπροσθέτως, με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, παρατείνεται, από την ημερομηνία λήξης τους και για έξι μήνες, η ισχύς των αδειών διαμονής, καθώς και των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία.

Με αυτόν τον τρόπο, ο στόχος είναι να αποφευχθεί η διοικητική επιβάρυνση της Υπηρεσίας και να διασφαλιστεί η εύρυθμη επαναλειτουργία της.

Φόβοι συνωστισμού

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να προκληθούν δύσκολες καταστάσεις τόσο στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη χώρα και τα γραφεία στα ΚΥΤ.

Οι φόβοι έγκεινται στο ότι παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία έκλεισε για το κοινό για περίπου δύο μήνες, εντούτοις δεν έχει γίνει έγκαιρη προετοιμασία για την επαναλειτουργία της με ασφάλεια στις νέες συνθήκες της πανδημίας.

Η σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε προχτές έχει περισσότερο γενικόλογες οδηγίες και υπάρχουν ερωτηματικά πως θα εξυπηρετηθούν χιλιάδες υποθέσεις χωρίς να υπάρξει συνωστισμός και μεγάλες ουρές στα κατά τόπους καταστήματα της Υπηρεσίας Ασύλου.

Οι ανησυχίες εντείνονται από το γεγονός ότι τυχόν φαινόμενα παραβίασης των κανόνων της δημόσιας υγείας θα μπορούσε να προκαλέσει την επέμβαση της αστυνομίας και να δημιουργηθεί κλίμα έξαψης ρατσιστικών συμπεριφορών και αντιλήψεων από την κοινή γνώμη αν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι υποχρεωμένοι να συνωστίζονται για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.