Ηταν περίπου 5 το απόγευμα της Τετάρτης όταν στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη κίνηση. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  της Εντατικής στον 3 όροφο του κτιρίου,  βρισκόταν σε εγρήγορση, στο προσκέφαλο ενός 50χρονου ασθενή, κτυπημένου από τον κορωνοϊό με βαριά αναπνευστικά προβλήματα. Δύο γιατροί, η Αναστασία Κοτανίδου καθηγήτρια Εντατικολογίας και Μαρία Παγώνη διευθύντρια αιματολογικής κλινικής μόλις είχαν παραλάβει από άγνωστο δότη ένα πολύτιμο «δέμα»…
***
Επρόκειτο για πλάσμα αίματος από ασθενή που έχει αναρρώσει πλήρως από τον κορωνοϊό και δημιούργησε αντισώματα. Το πλάσμα αίματος  θα το τοποθετούσαν στον 50χρονο ασθενή με κορωνοϊό.  Η στιγμή στην ΜΕΘ ήταν μοναδική, γιατί όλοι είχαν την αγωνία πως θα αντιδρούσε ο ασθενής. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείτο για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Μόλις την προηγούμενη ημέρα (Τρίτη) είχε χορηγηθεί σε σ΄έναν 63χρονο ασθενή στο νοσοκομείο «Αττικόν» και οι πάντες ανάμεναν τα αποτελέσματα.
***
Η κυρία Παγώνη εξηγούσε ότι μελέτες που έχουν γίνει στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό απέδειξαν ότι το πλάσμα αίματος  από ασθενή που έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό, δημιουργεί αντισώματα τα οποία βοηθούν στην ίαση του ασθενούς. Εκριναν ότι ο 50χρονος ασθενής που δεν είχε υποκείμενο νόσημα, αλλά ήταν ένα βήμα πριν από την διασωλήνωση, μπορούσε να βοηθηθεί από τη θεραπεία αυτή. Τα θετικά νέα, από τις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού  είναι ότι παραμένουν και αυτή την περίοδο (που άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα), πολλά άδεια κρεβάτια. Οπως έλεγε η κυρία Κοτανίδου «πάμε καλά, φτάνει να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή».
***
Τσιόδρας: «Δεν είναι αστεία υπόθεση»
Με τη μερική χαλάρωση των μέτρων, χρειάζεται ωστόσο περισσότερη προσοχή: «Δεν είναι καθόλου αστεία η υπόθεση», λέει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και οι λοιμωξιολόγοι. Πάρτε για παράδειγμα αυτό που συνέβη στον οικισμό Ρομά στη Λάρισα και αμέσως τέθηκε σε εξέλιξη το σχέδιο πολιτικής προστασίας. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους και τεστ για τον κορωνοϊό Τι ακριβώς όμως είχε συμβεί;
***
Κηδεία χωρίς αποστάσεις ασφαλείας
 Οπως μου είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι ιχνηλατήσεις (στη Νέα Σμύρνη Λάρισας έγιναν 650 τεστ) έδειξαν πως η μετάδοση του κορωνοϊού σημειώθηκε στην κηδεία 50χρονου Ρομά, θύμα του ιού, στην οποία υπήρξε συνωστισμός. Η κηδεία έγινε την Τρίτη 5 Μαΐου όταν πολλοί Ρομά συγκεντρώθηκαν στο Νέο Κοιμητήριο της Λάρισας για τη κηδεία, χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας, αλλά και χωρίς να κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Μετά απ΄αυτό ο κ. Αγοραστός έστειλε ένα μήνυμα: «Δεν θα αφήσω να κινδυνεύσει ούτε στιγμή η Λάρισα και η Θεσσαλία για κανέναν και τίποτε».
***
Η βόλτα του Τσίπρα στην Αθήνα
Μια βόλτα (φορώντας την μάσκα του) στην Αθήνα έχει προγραμματίσει να κάνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Η βόλτα θα γίνει μετά τηλεοπτικής κάμερας, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι θέλει να συναντηθεί με εκπροσώπους των μικρομεσαίων, να επισκεφθεί καταστήματα και να ακούσει τις απόψεις, τις προτάσεις (για το πώς θα ξεπεραστεί η κρίση) αλλά και τα παράπονα των καταστηματαρχών.
***
Πότε ανοίγουν τα δικαστήρια
Σας έχω νέα για τα πότε ανοίγουν τα δικαστήρια. Σας πληροφορώ ότι τούτες τις ημέρες γίνονται απανωτές συσκέψεις για τον τρόπο που πρέπει να ανοίξουν σταδιακά τα δικαστήρια με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει παράλληλα να τηρούνται και οι υγειονομικοί κανόνες. Πονοκέφαλος, για παράδειγμα, παραμένει το θέμα της αποφυγής του συνωστισμού εντός των αιθουσών των δικαστηρίων, καθώς ακόμα δεν βρέθηκε καμία φόρμουλα που θα διασφάλιζε την τήρηση των αποστάσεων (ένα άτομο ανά 10 τ.μ.), μια και οι αίθουσες δικαστηρίων όλης της χώρας δεν είναι μεγάλες.
***
Παρά ταύτα το πλάνο ανοίγματος των δικαστηρίων άρχισε να ξεδιπλώνεται ως εξής: Στις 18 Μαΐου επαναλειτουργούν οι Γραμματείες των δικαστηρίων. Τι σημαίνει αυτό; Ανοίγει ο δρόμος για υποβολή μηνύσεων, αγωγών, κατάθεση δικογράφων κτλ. Στη διάρκεια της καραντίνας  με τις Γραμματείες των δικαστηρίων κλειστές, ουδείς μπορούσε να  υποβάλει μήνυση ή να καταθέσει αγωγή εναντίον οποιουδήποτε. Μην ξεχνάτε όμως ότι οι Γραμματείες των δικαστηρίων επαναλειτουργούν για να βοηθηθεί πρωτίστως  η αγορά.
***
 Την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν όλα τα πολιτικά δικαστήρια, δηλαδή δικαστήρια στα οποία δεν υπάρχει ακροατήριο, όπως ο Αρειος Πάγος, τα Εφετεία, το Συμβούλιο Επικρατείας κτλ. Στις 15 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν όλα τα ποινικά δικαστήρια (με την προϋπόθεση να τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα, αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά). Ολες οι δικαστικές προθεσμίες παρατείνονται κατά 20 ημέρες από τότε που λήγουν. Τώρα εάν ρωτάτε τι γίνεται με τους πλειστηριασμούς, μαθαίνω ότι: Πρώτον όσο διαρκεί η προθεσμία δύσκολα θα υπάρξει πλειστηριασμός, εκτός εάν αποφασιστεί διαφορετικά. Δεύτερον έτσι όπως έχει εξελιχθεί το θέμα των προθεσμιών βλέπω να ξαναρχίζουν (εκτός απροόπτου) οι πλειστηριασμοί μόλις κλείσουν τα… θερινά σινεμά, δηλαδή τον Οκτώβριο.
***
Τα Χανιά με το ένα θετικό κρούσμα
Το σύνθημα «Ελάτε στα Χανιά, που σημειώθηκε μόνον ένα κρούσμα κορωνοϊού» δεν απευθύνεται σε τουρίστες, αλλά σε πολιτικούς και συγκεκριμένα την αφρόκρεμα των ευρωπαίων πολιτικών που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η χώρα μας, βλέπετε, αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Παρασκευή και είναι η πρώτη ευρωπαϊκή προεδρία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως τις έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης είναι άκρως ενδιαφέρουσες, αφού τα θέματα που τίθενται σε συζήτηση αφορούν στην μετά την υγειονομική κρίση περίοδο. Θέματα, όπως η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης, ή οι εξελίξεις στην μετά-κορωνοϊό εποχή, ή ακόμα προτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης (σε περίπτωση που έρθει δεύτερο κύμα) αναμένεται να συζητηθούν. Ηδη η Ντόρα Μπακογιάννη προσκάλεσε τα μέλη του προεδρείου του Συμβουλίου της Ευρώπης αντί να συνεδριάζουν κάθε φορά σε διαφορετικές πρωτεύουσες να έρθουν για δέκα μέρες στα Χανιά  (που είχε μόνον ένα κρούσμα κορωνοϊού), όπου θα είναι υγειονομικά ασφαλείς. Μάλιστα τους έταξε και παραδοσιακό κρητικό φαγητό.
***
Τα θερινά σινεμά
 Ρώτησα έναν από τους ενοίκους του Μαξίμου πότε κατά τη γνώμη του θα πρέπει να ανοίξουν τα κέντρα εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, τσιπουράδικα, μεζεδοπωλεία κτλ) καθώς και οι καφετέριες. Η απάντηση που μου έδωσε όντως με αιφνιδίασε: «Εμένα πρωτίστως με ενδιαφέρει πότε θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά να δούμε καμιά καλή ταινία, καθ΄ότι προέχει η κουλτούρα», είπε.
***
Οταν θέλεις να αποφύγεις τα αεροπλάνα

Τι γίνεται εάν είσαι εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Θράκης και δεν θέλεις να πας με το αεροπλάνο; Στην πραγματικότητα δεν θέλεις, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή φοβάσαι μην κολλήσεις κανέναν ιό. Τόσο από τα αεροδρόμια όσο και από τις καμπίνες των αεροπλάνων. Τότε αποφασίζεις να πας με το υπουργικό αυτοκίνητο, όσα χιλιόμετρα κι αν είναι. . Ξεκινάς βεβαίως μια μέρα νωρίτερα για να είσαι συνεπής με τον χρόνο και επιστρέφεις στην Αθήνα πάλι με το αυτοκίνητο. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή  έλαχε ο κλήρος στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο  να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Θράκη. Με την ευκαιρία που ο υπουργός θα βρίσκεται στην περιοχή  θα επισκεφθεί και τις Καστανιές Εβρου, την Κομοτηνή και βεβαίως την Αλεξανδρούπολη.