Σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια, που δείχνει ότι δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν προχώρησε η Τουρκία, η οποία δεν επέτρεψε σε αεροσκάφος που μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό στην Κύπρο από την Κίνα, να περάσει από τον εναέριο χώρο της.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Εργων της Κύπρου, Γιάννης Καρούσος, «η Τουρκία δεν έδωσε άδεια στον πιλότο του αεροσκάφους να εισέλθει τον εναέριο της χώρο για να φτάσει στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να προβεί σε εκ νέου υπολογισμό της πορείας του επειδή δεν θα είχε αρκετά καύσιμα για να φτάσει στην Κύπρο. Ο πιλότος άλλαξε πορεία και κατευθύνεται σε αεροδρόμιο της Μόσχας στη Ρωσία, όπου θα προσγειωθεί για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα».

Πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ενημερωθεί για το περιστατικό προκειμένου να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα όπου χρειάζεται. Το αεροσκάφος με τον ιατρικό εξοπλισμό αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις 8 απόψε».

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είχε νωρίτερα σήμερα ανακοινώσει πως στο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών με το Υπουργείο Υγείας και την Πρεσβεία της Κύπρου στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει διευθετήσει τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμων από την Κίνα.

Το ιατρικό υλικό αναμενόταν να φτάσει σήμερα, Τετάρτη, γύρω στις 13.30, στο αεροδρόμιο Λάρνακας με αεροπλάνο που έχει ναυλώσει ειδικά το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου για το σκοπό αυτό από το αεροδρόμιο Τιανζίν της Κίνας.

Το αεροσκάφος μεταφέρει 36 τόνους ιατρικού εξοπλισμού που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προστατευτικές στολές, καλύμματα παπουτσιών, χειρουργικές στολές μονής χρήσης και προστατευτικές μάσκες.