Μήνυμα Δένδια σε Αγκυρα: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Το μήνυμα πως η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό έστειλε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συζήτηση που προηγήθηκε στο ΕΣΕΠ

Το μήνυμα πως η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό έστειλε ο Νίκος Δένδιας.

Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα

Μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής όπου εστίασαν στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικά η δήλωση Δένδια:

«Είχαμε σήμερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Εστιάσαμε στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τόνισα στους συναδέλφους την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα με την οποία ενεργούμε. Η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα.

Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους. Καθιστούμε, όμως, παράλληλα, σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό.

Παρά τις διαφωνίες μας οι Έλληνες είναι ενωμένοι

Παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι.

Όσον αφορά το Λιβυκό, ενημέρωσα τους συναδέλφους ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση «Ειρήνη», με ανάληψη και επιτελικών θέσεων.

Καθήκον της επιχείρησης είναι η απόλυτη εφαρμογή του embargo των όπλων. Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με τους συναδέλφους τα ζητήματα που αφορούν στον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Μιλήσαμε για τις καινοτομίες τις οποίες προτείνουμε και για το τι πρέπει να γίνει ώστε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να μπει επιτέλους στον 21ο αιώνα.

Πρόκειται για έναν Οργανισμό που φιλοδοξούμε να δώσει εφόδια και φτερά στην ελληνική διπλωματία. Σας ευχαριστώ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk