«Μέσα στο 2020 ο ελληνισμός μετρήθηκε στα νοσοκομεία και στα σύνορα και βγήκε νικητής», είπε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την επόμενη μέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η επόμενη μέρα της κρίσης δεν είναι αύριο, είναι τώρα».

Και τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας προχωρά βάσει σχεδιασμού στην άμεση κατασκευή νέων ΜΕΘ και στην λειτουργική αναμόρφωση ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως στο “ΚΑΤ”, “Ευαγγελισμό”, “Σωτηρία”, “Παπανικολάου”, στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας. Μάλιστα ανακοίνωσε την απόφασή του να οριστεί ως επιστημονική υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Αναστασία Κοτανίδου, η οποία θα συνεπικουρείται από εξαιρετικούς επιστήμονες, όπως είπε.

Ο υπουργός Υγείας κινήθηκε στην γραμμή στήριξης και ενίσχυσης του ΕΣΥ υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να χτιστεί ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα από την αναμόρφωσή του που ξεκίνησε μέσα στην κρίση. Μάλιστα είπε ότι αυτή η προσπάθεια θα ενταθεί τους επόμενους μήνες «καθώς υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και διαθέτουμε πια και τα αναγκαία κονδύλια», όπως επισήμανε, τονίζοντας ότι η χώρα μας απέδειξε ότι διαθέτει κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό, γιατρούς, νοσηλευτές, κορυφαίους ερευνητές και επιστήμονες στα εργαστήρια μας, τους οποίους και ευχαρίστησε για την προσφορά τους.

Δήλωσε δε ότι την επόμενη μέρα της κρίσης είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί. Στο πλαίσιο των δράσεων για την επόμενη μέρα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι 2.857 χώροι υγιεινής μέσα στα νοσοκομεία της Αττικής θα ξηλωθούν και όλοι οι χώροι υγιεινής θα φτιαχτούν από την αρχή με βάση και τις δωρεές που έχουν κάνει οι εφοπλιστές της χώρας κάτι, που όπως εξήγγειλε, θα γίνει πράξη μέσα σε δύο μήνες από σήμερα.

«Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης είναι καιρός πέρα από αριθμούς να κοιτάξουμε για τους Έλληνες, την καλή υγεία και την αξιοπρεπή νοσηλεία τους και σε αυτή την πρώτη προσπάθεια πετύχαμε όχι επειδή νικήσαμε την αρρώστια αλλά επειδή νικήσαμε την νοοτροπία και τις αδυναμίες του χθες», σημείωσε ο κ. Κικίλας.

Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τους τελευταίους μήνες στα νοσοκομεία μας συνέβησαν πράγματα για τα οποία είναι δύσκολο να μιλήσουμε με λόγια και ταυτόχρονα αδύνατον να σιωπήσουμε. Είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψω με λέξεις το μεγαλείο της προσπάθειας, του ηρωισμού και του ανθρωπισμού, αλλά παράλληλα θα διέπραττα τεράστια αδικία αν δεν επιχειρούσα να το περιγράψω στο λόγο μου. Στη μάχη απέναντι στην πρωτοφανή πανδημία του κορονοϊού, συστρατευθήκαμε με όπλα μας την επιστημοσύνη, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο και τη φιλοπατρία. Για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά πρωτίστως τις ευπαθείς ομάδες».

Την επιτυχία, όπως υπογράμμισε, «την πιστώνεται πρωτίστως, το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι ήρωες ιατροί, οι νοσηλευτές, το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι διασώστες και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι επιστήμονες και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, που έκαναν εξονυχιστική ιχνηλάτηση από το πρώτο κρούσμα, ενώ ισάξιος έπαινος αποδίδεται στους επαγγελματίες υγείας, τους ιδιώτες ιατρούς, τους φαρμακοποιούς, όλους αυτούς που συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια».

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε και την αντιπολίτευση για την στάση της ενώ συναινετικός εμφανίστηκε και ο προκάτοχός του επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ο οποίος αναφέρθηκε στην σωστή στρατηγική που απέδωσε τονίζοντας μάλιστα ότι «στην αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι υπήρξε ένα κλίμα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης».