Εδώ και καιρό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήθελε να βρεθεί στο πλευρό των μαχητών της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά του φονικού ιού. Ηθελε να εκφράσει δια ζώσης τη στήριξή της, αλλά και τις ευχαριστίες της, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ωστόσο δεν δεχόταν να τους «κλέψει» ούτε ένα λεπτό από τον χρόνο τους σε τόσο δύσκολες στιγμές. Κάθε μέρα όμως ενημερωνόταν και η χαρά της- όπως η χαρά όλων μας- ήταν μεγάλη όταν μάθαινε πόσοι πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ ή πόσα κρεβάτια παραμένουν κενά στις εντατικές.

***
Σε μια κίνηση υψηλού συμβιβασμού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε, την Τρίτη, τον «Ευαγγελισμό», συνοδευόμενη από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών. Φορώντας λοιπόν την μάσκα της και κρατώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις η κυρία Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε σχεδόν όλα τα τμήματα που ασχολούνται με τον covid-19, αλλά επέμεινε στις ΜΕΘ. Εκείνο όμως που δεν ξέρετε είναι ότι σε κάποια στιγμή την πληροφόρησαν ότι μία νοσηλεύτρια του Ευαγγελισμού χτυπημένη από βαριά ασθένεια (που δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό) νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Ζήτησε αμέσως να την επισκεφθεί στον θάλαμό της για να της εκφράσει την συμπαράστασή της και να της δώσει δύναμη. Ηταν μια συγκινητική στιγμή.

***
Και μία και δύο και τρεις θείες λειτουργίες

Ενώ στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σχέδια για την επανεκκίνηση του Τουρισμού και των επιβατικών πτήσεων, στην Εκκλησία κυριαρχεί μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση. Την Κυριακή, 17 Μαΐου, βλέπετε, θα ανοίξουν οι ναοί για τους πιστούς, θα επιτραπεί η τέλεση της θείας λειτουργίας και οι πιστοί, όπως με πληροφορούν από την Αρχιεπισκοπή αδημονούν να προσέλθουν στους ιερούς ναούς. Για να μην υπάρξει συνωστισμός έγινε δεκτή από την Ιερά Σύνοδο η πρόταση του Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ, να γίνουν την Κυριακή δύο και τρεις λειτουργίες. Η πρώτη θα αρχίσει στις 7 το πρωί, η δεύτερη στις 9 και η τρίτη στις 11 το πρωί, ώστε να προλάβουν να την παρακολουθήσουν όσοι θελήσουν. Βεβαίως θα κρατηθούν οι αποστάσεις, (ένα άτομο ανά 10 τ.μ.) ενώ στην είσοδο των ναών θα υπάρχει αντισηπτικό. Επίσης θα υπάρξει απολύμανση στους χώρους, συχνός καθαρισμός των εικόνων, πλην όμως η μάσκα στη εκκλησία θα είναι προαιρετική. Και κάτι ακόμα…

***
Οσοι πιστοί προσέλθετε την Κυριακή και στην Θεία Κοινωνία. Η οποία θα χορηγηθεί στους πιστούς όπως χορηγείται πάντα. Δηλαδή με το ίδιο κοχλιάριο (κουταλάκι). Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες απέρριψαν την πρόταση του καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλου να αλλάξει ο τρόπος της Θείας Κοινωνίας και να μην χρησιμοποιείται το ίδιο κουταλάκι. Οι εκκλησιαστικοί επιμένουν πως η Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδει ασθένειες και υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου γίνεται μετουσίωση του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα του Χριστού. Μετουσίωση, λένε, σημαίνει την μετατροπή όλης της ουσίας του άρτου στην ουσία του Σώματος του Χριστού και όλης της ουσίας του οίνου στην ουσία του Αίματός Του. Συνεπώς, λένε πάλι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη Θεία Κοινωνία. Ακόμα από την Κυριακή επιτρέπεται η τέλεση γάμων και βαπτίσεων με τη συμμετοχή των πιστών, φτάνει να κρατούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα.

***

Το παρασκήνιο της ανανέωσης της θητείας του Στουρνάρα

Για τους επαΐοντες, η ανακοίνωση της πρότασης της κυβέρνησης να ανανεωθεί η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα, δεν ήταν καθόλου έκπληξη. Οσοι γνωρίζουν πώς σκέφτεται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο, αλλά και τις πολύ συχνές και κρίσιμες επαφές που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κεντρικό τραπεζίτη, ήξεραν ότι η νέα θητεία ήταν δεδομένη. Τόσο πριν από την κρίση του κορωνοϊού, όσο και τους τελευταίους μήνες Πρωθυπουργός και κεντρικός τραπεζίτης είχαν συνομιλίες για την επόμενη ημέρα στην οικονομία, και ειδικά για την ανάγκη στήριξης των τραπεζών (αλλά και για τα κόκκινα δάνεια) προκειμένου να περάσουν και το νέο κάβο. Πυκνές συναντήσεις, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί ανάμεσα στον κ. Στουρνάρα και τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα

***
Υπάρχει ωστόσο, αρκετό παρασκήνιο για την ανανέωση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη και σας το μεταφέρω ευθύς αμέσως. Για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα ο κ. Στουρνάρας όπου βρισκόταν ( σε συναντήσεις στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό) δήλωνε πως πιστεύει πολύ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση ενώ ο πρωθυπουργός λέγεται πως του είχε αναθέσει και αποστολές στο εξωτερικό, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.

***
Γνώριζε από καιρό για την ανανέωση της θητείας του

Μαθαίνω λοιπόν ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε πάρει εδώ και μήνες το «πράσινο φως» και από την Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής της Επιτροπής Επιθεώρησης (Audit Committee) της ΕΚΤ, κίνηση που δείχνει ότι χαίρει εκτίμησης σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες. Αλλά το πρώτο βήμα για την ανανέωση της θητείας του, το πήρε ένα βράδυ στο δώμα της Τραπέζης, στο δείπνο που παρέθεσε στον Μάριο Ντράγκι (στον επονομαζόμενο και «Σούπερ Μάριο»), με παρόντες τον Πρωθυπουργό, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, και τραπεζίτες. Εκεί λέγεται πως υπήρξαν οι πρώτες διαβεβαιώσεις για ανανέωση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη.

***
Στα θετικά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως λένε οι γνωρίζοντας, είναι ότι συνέβαλε προκειμένου να μπει η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ στα αρνητικά του ήταν οι διφορούμενες προβλέψεις του για την ύφεση. Προέβλεπε μικρότερη ύφεση ακόμα και από την κυβέρνηση ή από την ΕΚΤ. Απ’ ότι λένε οι πληροφορίες μου, εντός του μήνα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας και θα εγκρίνει και τυπικά την ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα για άλλα έξι χρόνια.

***
Το πικρόχολο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανανέωση της θητείας για άλλα έξι χρόνια του κεντρικού τραπεζίτη σίγουρα απογοήτευσε τον ΣΥΡΙΖΑ που τον χαιρέτησε με πικρόχολα σχόλια και με την «απειλή» ότι θα… ξανασυναντηθούν. Συγκεκριμένα το πικρόχολο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: «Τουλάχιστον τώρα που δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να πέσει μέσα σε κάποια πρόβλεψή του, με πρώτη από όλες αυτή για ύφεση 4% λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Όχι όπως όταν προέβαλλε σθεναρή αντίσταση ενάντια στο σχέδιο για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θέτοντας την πιστοληπτική γραμμή στήριξης ως δήθεν μοναδική λύση. Ούτε όπως όταν πίεζε για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου που απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά έτσι όπως τα φέρνει η ζωή, θα ξανασυναντηθούμε αργά η γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλο τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση». Λέτε να τον πάρει τηλέφωνο, στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ (ας πούμε ο Ευ. Τσακαλώτος- που είναι και φίλος του) για να τον συγχαρεί; Ή απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην ανακοίνωσή του.

***

Πώς ο Κορωνοϊνός χτύπησε το… Taxis

Σε κατάσταση παράλυσης βρίσκονται ακόμα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Taxis οι οποίες δεν έχουν καν καταχωρίσει τις πληρωμές που έγιναν ηλεκτρονικά από τις αρχές Απριλίου (!) με αποτέλεσμα ρυθμισμένες οφειλές συνεπών φορολογουμένων να είναι στον αέρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ δεν καταχωρήθηκαν στο σύστημα εγκαίρως οι καταβληθείσες οφειλές, μόλις πέρασε η προθεσμία της 30ής Απριλίου «έπεσαν» κανονικά τα πρόστιμα! Δηλαδή, το σύστημα δεν «τραβάει» τις πληρωμές στην ώρα τους αλλά βάζει πρόστιμα αμέσως! Όσοι διαμαρτύρονται λαμβάνουν την απάντηση ότι κάποια στιγμή θα τακτοποιηθεί το θέμα και θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία στην ροή των πληρωμών των ρυθμισμένων οφειλών των πολιτών και την έγκαιρη και έγκυρη καταχώρησή τους. Το θέμα όμως είναι ότι ήδη φτάσαμε στα μέσα Μαΐου και ακόμα συνεχίζεται το ίδιο «μπάχαλο». Και το ερώτημα που ανακύπτει: Είναι ενήμερος ο αρμόδιος υφυπουργός Βεσυρόπουλος και τι προτίθεται να κάνει; Αφορά τα έσοδα του κράτους εν τέλει.